Hoppa till innehållet

Nyheter

 • 2023-03-20

  Ny fastighetstekniker på Higab

  Avdelningen Fastighetsservice förstärks idag med en ny fastighetstekniker.

 • 2023-03-16

  Ny styrelse för Higab

  Higab har fått ny styrelse. Under årsstämman på Villa Belparc utsågs Johannes Olsson (MP) till ordförande. Han tar därmed över posten från Anders Sundberg (M) som i fortsättningen kommer vara ledamot i styrelsen.

 • 2023-03-14

  Göteborgshusen som överlevde genom att flyttas

  Sverige har en lång tradition av att flytta hus. Så tidigt som på 1100-talet hände det att man flyttade hela byar och städer. Också i Higabs bestånd finns hus som har bytt plats både en och två gånger.

 • 2023-03-08

  Ny controller på Higab

  Higab förstärker avdelningen Ekonomi och Inköp. I dag välkomnar vi Matilda Öster som ny controller.

 • 2023-03-07

  Västra Nordstan – stadsdelen som har blivit en snackis

  För hundra år sedan var Västra Nordstan stadens mittpunkt. Här fanns restauranger, hotell, butiker och Göteborgs största dagstidning. Sedan tystnade sorlet och stadsdelen började falla i glömska. Nu bubblar det återigen i Västra Nordstan.

 • 2023-03-02

  Pressmeddelande: Jakt på ”göteborgska vardagsrum” igång

  Traditionellt, modernt eller alla stilar på en gång? Hur ser det egentligen ut hemma hos en göteborgare? Nu söker fastighetsägaren Higab fem personer som vill dela med sig av sina vardagsrum i Kronhuset som en del av firandet av stadens 400-årsjubileum. – Vi vill låna några invånare för att visa på bredden i Göteborg. Genom att visa upp en bit av olika människors vardag får vi en levande bild av vår stad som den ser ut idag, säger Cina Gasparini, utvecklare kulturmiljöer på Higab.

 • 2023-02-23

  Viktigt steg mot brottsfria byggen

  Som första bolag i Göteborgs Stad ansluter sig Higab till föreningen Rättvist Byggande. - Higab tar nu ytterligare ett steg i arbetet med att skapa säkra och trygga arbetsplatser med jämlika och rättvisa arbetsförhållanden, säger Sandra Kemény, avtalscontroller på Higab.

 • 2023-02-21

  Gratis arbetsplatser i Kronhuset

  På fredagar under våren kan du sitta och jobba gratis i Kronhuset. Sedan 2022 är huset en ny samlingspunkt och arena för lokala kreatörer.

 • 2023-02-17

  Byggprojekt i Göteborg att hålla koll på

  Under 2023 underhåller och lokalanpassar Higab sina hus för 320 miljoner kronor. Tre av de projekt som pågår just nu sker på Kronans Bryggeri, Börsen och Hagabadet.

 • 2023-02-15

  Upphittade 1800-talsbrev återlämnade

  Det blev något av en tidsresa när Oscar Dickson besökte sin anfaders hem Dicksonska Palatset i Göteborg för första gången för att hämta de släktbrev som oväntat hittades i höstas. - Det är en märklig känsla att gå runt i huset där mina släktingar bott, konstaterar han när han står öga mot öga med en byst av sin kända släkting och namne.

 • 2023-02-07

  Ny reception helt i återbruk

  Higabs kontor i Gårda har fått en ny och större reception. Inredningen är gjord av återbruk och ytornas utformning kommer förbättra arbetsmiljön för medarbetarna.

 • 2023-02-06

  Ny organisation på Higab

  I dag börjar Mattias Qwinth som fastighetschef på Higab. Den nya rollen innebär att bolaget får en ny organisation.

 • 2023-02-02

  Pressmeddelande: Arkitekttävlingen går in i nästa fas

  Efter prekvalificeringen har ett antal arkitektteam bjudits in att delta i tävlingen om gestaltningen av tillbyggnaden för Göteborgs konstmuseum. Tävlingen är igång, och längre fram i höst blir det offentligt vilket team som vunnit tävlingen.

 • 2023-02-01

  Higab får förstärkning i arenafrågan

  Under 2023 fortsätter planeringen för evenemangsområdet i Göteborg. Higab förstärker därför avdelningen Investeringsprojekt och Tidiga skeden med Stefan Knutsson som projektledare för nya arenor.

 • 2023-01-26

  Pressmeddelande: Nu grävs källare under Feskekôrka – se bilderna inifrån

  På utsidan märks inte mycket, men på insidan pågår upprustningen av Göteborgs kanske främsta ikonbyggnad för fullt. Nu görs det plats för ett helt nytt våningsplan när det komplexa arbetet med att gräva för en ny teknikkällare har påbörjats.

 • 2023-01-17

  Pressmeddelande: Smarta sensorer ska spara energi i Stora Saluhallen och Rådhuset

  4 000 nya sensorer ska sättas upp i Higabs hus i Göteborg för att spåra energitjuvar. Först ut på listan är de med högst energiförbrukning. – Det är ett ovärderligt verktyg för att analysera data och spara energi. 150 av våra byggnader kommer att få sensorer, så det handlar om stora möjligheter till energibesparingar, säger Robert Schwartze, chef på Drift och Energi.

 • 2023-01-09

  Drift- och energiavdelningen får förstärkning

  Vi välkomnar två nya drifttekniker på Higab.

 • 2022-12-14

  Higabs adventskalender 2022

  Fyra söndagar i advent öppnar vi dörren till historien. Med hjälp av AI-teknik har vi kolorerat ett antal svartvita bilder från våra fastigheter och gett dem nytt liv. Följ med på en färgstark historievandring.

 • 2022-12-13

  Pressmeddelande: Jakten på energitjuvar intensifieras

  Nu tar Higab ett helhetsgrepp för att få ned energiförbrukningen i sina fastigheter. – Vi ska inventera samtliga fastigheter och har inlett med de fastigheter som vi vet är värst, där energiförbrukningen har ökat markant de senaste åren, säger Sebastian Ek, drifttekniker på Higab.

 • 2022-12-07

  Nu öppnar Sjöfartsmuseet Akvariet

  På lördag den 10 december är det äntligen dags för alla havs- och sjöfartsintresserade att sätta på sydvästen och styra stegen till Stigberget igen när Sjöfartsmuseet Akvariet återinvigs i Göteborg. Samma dag avtäcks konstverket ONE i den upprustade parken framför museet.

 • 2022-11-30

  Energitips för dig som hyr lokal

  Som hyresgäst i någon av Higabs lokaler är det vanligast att man har sina egna separata elavtal och därmed själv kan styra och påverka sin egen förbrukning. Här kommer några tips på hur du i rådande tider kan minska elanvändningen och därmed även din verksamhets kostnader när elpriset ökar. Varje liten förändring gör skillnad.

 • 2022-11-29

  Pressmeddelande: Så ser Dicksonska Palatset ut nu – se bilder inifrån bygget

  Dicksonska Palatset är på god väg mot en ny glansperiod. En tredjedel in i det omfattande renoveringsarbetet kan Higabs projektledare Ulf Bengtsson se slutresultatet framför sig. - Under hösten har vi frilagt de ursprungliga smidestakstolarna i orangeriet och de tycks vara i bra skick. Huset kommer bli fantastiskt, säger han.

 • 2022-11-28

  Så påverkar inflationen lokalhyrorna

  Inflationen är högre än på många år, vilket ger stora konsekvenser brett i samhället. Många av Higabs hyresgäster drabbas av ökade kostnader och minskade intäkter och vi vet att alla behöver planera för svårare tider. Här redogör vi för hur inflationen påverkar dig som hyresgäst.

 • 2022-11-25

  Higab uppmärksammar Orange Day

  Idag, den 25 november deltar Higab i kampanjen Orange Day som syftar till att avskaffa våld mot kvinnor. Under fredagen kommer byggnader vid Götaplatsen, Kronhuset, Stora Saluhallen, Scandinavium och Ullevis pyloner att lysa i orange.

 • 2022-11-21

  Pressmeddelande: Kronhusjul får fyra teman

  I år firas julen in på fyra olika sätt i Kronhuset. I stället för en traditionell julmarknad kommer olika värdar bjuda in till varsin adventshelg med skilda innehåll. Det blir allt från julpyssel till secondhandförsäljning och juläventyr med dans och musik. – Göteborgarna kommer likt tidigare år kunna köpa hantverksjulklappar på Kronhusgården, men vi adderar nya upplevelser varje advent, säger Claes Boman, affärsutvecklare för Bagih Kronhuset.

 • 2022-11-14

  Fastighetsförvaltningen får förstärkning

  Idag välkomnar vi inte mindre än tre nya medarbetare på Higab.

 • 2022-10-31

  Stort intresse då Sahlgrenska Huset öppnades upp

  Sahlgrenska Huset öppnades tillfälligt upp för göteborgarna under Kulturnatta. Många kom för att se Sparreska våningen och de nyligen återupptäckta 1800-talsmålningarna.

 • 2022-10-28

  Västra Nordstan får ny trygghetscertifiering

  Higabs utvecklingsarbete i Västra Nordstan har gett resultat. Tidigare i veckan certifierades området för andra gången av samverkansmodellen Purple Flag. - Det betyder att vårt arbete med att skapa ett tryggare område gått fortsatt framåt. Det är en bekräftelse på att samverkan med övriga aktörer och vår gemensamma ambition fungerat, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab.

 • 2022-10-19

  Kulturnatta 2022: Besök en köpmannabostad från 1700-talet

  En återupptäckt takmålning och en praktfull 1700-talsvåning - välkommen till Sahlgrenska Huset!

 • 2022-09-28

  Pressmeddelande: 130-årigt brevfynd på Dicksonska Palatset

  Betydande tidsdokument i sällsynt gott skick. Byggarbetarna på Dicksonska Palatset i Göteborg fick en rejäl överraskning när de lyfte av en del av taket. På vindsgolvet låg ett stort antal brev daterade från slutet av 1800-talet.

 • 2022-09-26

  Pressmeddelande: Stora Teatern nominerad till Sveriges bästa husfasad

  Stora Teatern, mitt på Avenyn i Göteborg, är en av finalisterna i tävlingen Årets Fasad och kan nu få pris för sin upprustning. – Den välkända byggnaden har återfått sin prakt. Vi är stolta över att fler uppmärksammar det fina resultatet, säger Arash Afkari, projektledare på Higab.

 • 2022-09-22

  Pressmeddelande: Stort intresse för sten från Sjöfartsmuseet

  Överblivna stenar efter ombyggnationen av Sjöfartsmuseet tas nu vidare till ett annat byggprojekt inom Göteborgs Stad. Initiativet är en del av Higabs återbruksarbete och strävan efter ett mer cirkulärt byggande bland fastighetsägare inom Göteborg.

 • 2022-09-14

  Pressmeddelande: Nu sjösätts nytt hyreskoncept i Kronhuset

  Flexibla kontrakt utan långa avtalstider. Det är något som kulturutövare i Göteborg har efterfrågat för att skapa en mer behovsanpassad marknad för ateljéer och lokaler. - Vi förstår att ett alternativ till traditionell månadshyra kan behövas. Vi har nu anpassat Göteborgs bäst bevarade 1600-talshus till en samlingspunkt för arbete inom kreativa näringar. Kronhuset står redo för fler att använda, säger Claes Boman, affärsutvecklare på Higab.

 • 2022-09-12

  Många var nyfikna på Feskekôrka

 • 2022-09-06

  Pressmeddelande: Unik chans att besöka Feskekôrka

  Nu öppnas Feskekôrka tillfälligt upp för allmänheten. I samband med Kulturarvsdagen den 10 september får göteborgarna möjlighet att besöka den kända byggnaden mitt i den pågående upprustningen. – Det är ett unikt tillfälle att få se den frilagda originalkonstruktionen. Även Västkustupplevelser som ska driva verksamheten inne i Feskekôrka när renoveringen är klar kommer vara där, säger Higabs projektledare Marcus Gustafsson.

 • 2022-08-23

  Ny medarbetare

  Idag börjar Sandra Kemény som inköpscontroller på Higab.

 • 2022-08-19

  ”Nu fyller vi huset med liv”

  Långa köer, glada utrop, musik, teater, färger – luften var fylld av förväntan och glädje när Göteborgs nya kulturhus slog upp portarna och Bergsjöborna äntligen kunde ta sin nya samlingsplats i besittning. - Vi, alla göteborgare, ska sträcka på oss. Vi gjorde det! konstaterade Higabs vd Per-Henrik Hartmann.

 • 2022-08-18

  Ny drifttekniker

  Idag kan vi välkomna ytterligare en ny medarbetare till oss på Higab.

 • 2022-08-15

  Ny kollega

  Idag börjar Sofie Olsson på Higab.

 • 2022-08-01

  Nya medarbetare

  Idag kan vi välkomna två nya kollegor till oss på Higab.

 • 2022-07-12

  Pressmeddelande: Valhallabadets mosaikvägg får nytt liv

  Mosaikväggen på Valhallabadet får sig en uppfräschning. Under sommaren arbetar tre konservatorer med att reparera skador i den nästan 70 år gamla mosaiken. – Det är en ära att få jobba med det här konstverket, säger stenkonservatorn Lisa Holmgren.

 • 2022-06-28

  Pressmeddelande: Upprustning av Wernerska Villan – nu provmålas ett av Göteborgs vackraste hus

  Det är i detaljerna det sitter, inte minst när det gäller gamla fina hus. Häng med in i Wernerska Villan där färger just nu är ett ämne som diskuteras flitigt i den pågående upprustningen.

 • 2022-06-14

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Matilda Svensson i rollen som teknisk förvaltare - brand.

 • 2022-06-08

  Hyresmodellen fördelaktig för majoriteten inom kultur- och föreningsliv

  I GP och andra medier har det skrivits om den nya hyresmodellen för kultur- och föreningsverksamheter inom Göteborgs Stad. Vi vill komplettera med fakta kring modellen.

 • 2022-06-07

  Arkitekttävling om konstmuseets tillbyggnad

  Vem ska få hedersuppdraget att rita en tillbyggnad till en av Göteborgs mest kända siluetter? Nu bjuder Higab tillsammans med kulturförvaltningen och Sveriges Arkitekter in arkitektkontor att anmäla intresse att få delta i tävlingen.

 • 2022-06-07

  Ny kollega

  Idag hälsar vi Linnéa Öst Engelin välkommen till oss på Higab.

 • 2022-06-02

  Pressmeddelande: 180-årigt timmer förstärker Feskekôrka

  Som en del av den omfattande upprustningen pågår just nu restaurering av stommarna inne i Feskekôrka. Arbetet utförs av timmermän med traditionella metoder och med timmer som faktiskt är äldre än byggnaden som invigdes 1874.

 • 2022-06-01

  Higab delar ut Framstegsstipendium

  I veckan delades Higabs årliga Framstegsstipendium ut på Burgårdens gymnasium och Bräckegymnasiet i Göteborg. Fyra studenter prisades för sina insatser.

 • 2022-05-20

  Feskekôrka på stadig grund

  Omkring 200 stålpålar har slagits ner till grundmuren för att skapa stabilitet i Feskekôrka och nu pågår renoveringen av den ursprungliga trästommen för fullt. – I princip är Feskekôrka helt utblåst invändigt. Nu säkrar vi byggnad och konstruktion för framtiden. Det är en gammal byggnad i behov av mycket kärlek, säger Anders Sundberg, styrelseordförande på Higab.

 • 2022-05-17

  Västra Nordstan – Göteborgs nya restaurangstråk

  Nu bubblar det i de historiska kvarteren i Västra Nordstan. Området utvecklas – i dagarna öppnade Restaurang Bulot på Norra Hamngatan och ytterligare en namnkunnig krögare är i startgroparna att flytta in i nyrenoverade lokaler och locka nya besökare till området.

 • 2022-05-04

  Nya kulturhuset invigs 17 augusti

  Bergsjöborna har väntat otåligt och nu är det klart att invigningen blir 17 augusti. Alla göteborgare hälsas varmt välkomna att upptäcka stadens nya kulturhus och prova ateljéerna, keramikstudion och musikstudion, eller läsa en bok i bibliotekets sagorum.

 • 2022-05-03

  Pressmeddelande: Tegelfogen får Higabs Entreprenörspris

  Under fredagen delades Higabs Entreprenörspris ut i Gathenhielmska huset. Priset gick till Tegelfogen Fasadrenovering AB som under 2021 utmärkt sig genom ett hållbart och givande samarbete.

 • 2022-05-02

  Blomstertid i Seminarieparken

  Lördag 7 maj är du välkommen till en dag i vårens och växtligenhetens tecken i Seminarieparken.

 • 2022-04-29

  Nytt steg mot en arenalösning

  Igår beslutade kommunfullmäktige om nästa steg för evenemangsområdet och stadens nya arenor. Det innebär att Higab i det fortsatta arbetet kommer att fokusera på arenornas placering och utformning.

 • 2022-04-27

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi vår nye IT-samordnare Stefan Ek.

 • 2022-04-25

  Ny kollega

  Idag välkomnar vi Petra Elwmar Wigelius i den nya rollen som Verksamhetsutvecklare digitalisering.

 • 2022-04-22

  Kronans bryggeri säkras för framtiden

  Brygghus, polisstation och bibliotek – Kronans bryggeri i Majorna har haft många funktioner genom åren. Nu säkrar Higab upp den ståtliga tegelbyggnaden för framtida generationer genom en grundförstärkning.

 • 2022-04-13

  Slottsskogen får ny ishall

  Slottsskogsrinken ska ersättas av en modern anläggning med större möjligheter för issporterna. På tisdagen skrev Higab avtal med Skanska som totalentreprenör för byggprojektet. – Det känns väldigt bra att breddidrotten ska få en ny, riktigt bra ishall, säger Higabs projektledare Ulf Bengtsson.

 • 2022-04-08

  Göteborgs tidigare fattighus rustas upp

  En av Göteborgs äldsta fastigheter rustas nu upp av Higab. Mariagården vid den gamla Fattighusån ska återfå sin ursprungliga färgsättning och tidstypiska detaljer.

 • 2022-04-01

  Ny medarbetare

  Idag hälsar vi Victoria Larsson välkommen till oss på Higab.

 • 2022-04-01

  Trappkonst i Sockerbruket

  I helgen går den 25:e upplagan av Konstrundan i Majorna av stapeln. För den konstintresserade publiken har det blivit en självklarhet att under en helg få chansen att vandra runt bland de många ateljéerna i det gamla Sockerbruket, få träffa konstnärerna och njuta av god konst. I år kan besökarna dessutom ta del av det nya inslaget ”Trappkonst i Sockerbruket”.

 • 2022-03-30

  Pressmeddelande: Nu börjar upprustningen av Dicksonska Palatset

  Förberedelserna har pågått i skuggan av pandemin och nu är det äntligen dags för Dicksonska Palatset att få ny glans. Under tisdagen skrev fastighetsägaren Higab avtal med F O Peterson & Söner Byggnads AB som generalentreprenör för det stora upprustningsprojektet intill Avenyn. Nästa år öppnas palatsets dörrar för göteborgarna.

 • 2022-03-16

  Historiska hus öppnas för kulturaktörer

  Kulturlivet växer i Kviberg. Under pandemin har tre historiska byggnader rustats upp och anpassats för ett växande kulturcenter och ett nystartat konstnärshotell.

 • 2022-03-11

  Göteborgs rådhus fyller 350 år

  När en omfattande brand bröt ut i Göteborg 1669 brann stadens rådhus i trä ner till grunden. Redan tre år senare kunde rådmännen flytta in i ett praktfullt hus i sten. I år är det 350 år sedan den äldsta delen av Göteborgs rådhus stod färdig.

 • 2022-03-07

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Stefan Pettersson till Higab. 

 • 2022-03-04

  Higab stärker upp grunden under KTB

  285 stålpålar ska få den pampiga 1900-talsbyggnaden att stå stabilt även i framtiden. För att förebygga sättningsskador genomför Higab just nu en planerad grundförstärkning av KTB, Kurs- och Tidningsbiblioteket, på Vasagatan i centrala Göteborg. Arbetet planeras pågå till juli.

 • 2022-03-01

  Nya ansikten på Higab

  Idag hälsar vi Kaveh Hosseini och Molly Jönsson varmt välkomna till Higab.

 • 2022-02-28

  Ombyggnaden av Sjöfartsmuseet klar

  Efter två års intensivt arbete – då bland annat 5 000 ton berg sprängts bort, gigantiska akvarierutor monterats och en helt ny entré tagit form – återlämnar nu Higab Sjöfartsmuseet Akvariet till museipersonalen och akvariefiskarna. – Det är inte varje dag vi bygger akvarium under mark. Det har varit spännande med ett så oerhört tekniskt komplicerat projekt, säger Higabs projektledare Henrik Witt.

 • 2022-02-17

  Ny kollega

  I dag välkomnar vi Johan Urun som teknisk förvaltare.

 • 2022-02-11

  Invigning av lekstuga i anrik trädgård

  Unga stadsutvecklare. De senaste månaderna har barn fått vara med i arbetet med att utforma en ny lekstuga, som en del i utvecklingen av Gathenhielmska Trädgården vid Stigbergstorget. På lördag den 12 februari är det invigning.

 • 2022-02-08

  Pressmeddelande: Unik 1800-talskonst hittad i Göteborg

  Ett handmålat innertak från 1800-talet skapat av Reinhold Callmander, en av Göteborgs då ledande konstnärer, har hittats i Sahlgrenska Huset vid Stora Hamnkanalen inför fastighetens kommande upprustning.

 • 2022-02-04

  Så fungerar stadens hyresmodell för kultur- och föreningsverksamhet

  Inom kort kommer Göteborgs Stads nya hyresmodell för kultur- och föreningsverksamhet att börja införas, vilket berör en del av Higabs nuvarande hyresgäster som kommer att få en ny hyresvärd. Här beskriver vi hur modellen fungerar.

 • 2022-02-01

  Nya medarbetare

  I dag välkomnar vi Malin Strandlund som ny kommunikatör och Kim Gustafsson Åvall som ny fastighetstekniker.

 • 2022-01-28

  Vagabond lyfter satsningar i Higabs hus

  När Vagabond, Sveriges största tidning för resor, listar årets hetaste nyheter i Göteborg återfinns flera av Higabs satsningar.

 • 2022-01-27

  Tävlingen öppnad – var med och utforma Avenyn

  Hur ska Avenyn och Götaplatsen rustas upp och utvecklas? Nu har team med arkitekter och andra yrkesgrupper chansen att anmäla sitt intresse för att vara med och tävla om paradgatans utformning.

 • 2022-01-26

  Svar på felanmälan kan dröja

  Flera av våra medarbetare och entreprenörer är tyvärr drabbade av covid-19. Detta kan medföra att det dröjer något innan du får återkoppling på din felanmälan. Situationen kan även innebära att vissa åtgärder försenas, då akuta fel i detta läge prioriteras.

 • 2021-12-22

  Handla tryggt – det här gäller från 23 december

  För att bromsa den ökade smittspridningen har regeringen infört nya restriktioner som börjar gälla 23 december. Det berör våra hyresgäster inom restaurang, butik och publik verksamhet. Här får du reda på vad som gäller i exempelvis Stora Saluhallen och Briggen.

 • 2021-12-21

  God jul & Gott nytt år!

  Nu lyser våra hus med stämning och värme. Vi önskar alla hyresgäster, göteborgare och besökare en riktigt fin jul och ett gott nytt år.

 • 2021-12-07

  Pressmeddelande: Higab öppnar second hand till förmån för Göteborgs Stadsmission

  Under årets Kronhusjul öppnar Higab en second hand-station där besökare kan köpa julklappar. Alla intäkter går oavkortat till Göteborgs Stadsmission.

 • 2021-12-06

  Pressmeddelande: Higab minskar Göteborgs klimatavtryck – satsar på nytt energisystem

  En minskning med 30 procent. Det kan bli resultatet när Higab satsar på ett helt nytt energisystem kombinerat med ett nytt arbetssätt för att sänka energianvändningen i göteborgarnas hus. Faller testerna väl ut i referensanläggningen Hotell Heden står ytterligare 150 av Higabs fastigheter på tur.

 • 2021-11-29

  Konceptet som ska utveckla Feskekôrka – frågor och svar

  Parallellt med upprustningen av Feskekôrka har ett nytt verksamhetskoncept tagits fram och hyresavtal skrivits med Västkustupplevelser AB. Många göteborgare är nyfikna på hur processen har gått till och vilka de nya aktörerna är.

 • 2021-11-25

  Kända Göteborgshus lyser under Orange Day

  I dag den 25 november lyser vi upp välkända byggnader som Scandinavium, Göteborgs konstmuseum och Stora Saluhallen i färgen orange. Det görs som en del av Orange Day som syftar till att avskaffa våld mot kvinnor och flickor.

 • 2021-11-24

  Pressmeddelande: Premiär för ny skridskobana under Kronhusjul

  Den 27 november är Kronhusjul tillbaka och lyser upp i vintermörkret. I Göteborgs historiska hjärta kan du handla julklappar av högsta kvalité och uppleva kulturevenemang, guidade visningar och julmarknader. I år är det även premiär för en ny skridskobana i Kronhusparken där hela familjen kan åka skridskor gratis.

 • 2021-11-17

  Pressmeddelande: Unikt fynd – 113 år gammal dagbok hittad i Wenngrenska Huset

  När paradhusen vid Gustaf Adolfs Torg rustades upp hittades en gammal dagbok under golvbrädorna. Den visade sig ha tillhört Sonja Cramér som bodde i Wenngrenska Huset med sin familj för över 100 år sedan. Nu har boken lämnats över till hennes barnbarn Mathias Cramér – son till den kända koreografen och balettchefen Ivo Cramér som föddes i huset.

 • 2021-11-15

  Nytt ansikte på Higab

  Idag välkomnar vi vår nye fastighetstekniker Tommy Cong!

 • 2021-11-04

  Storsatsning på Avenyn och Götaplatsen

  Avenyn ska återigen bli Göteborgs vackraste gata. Fram till 2025 planerar Göteborgs Stad tillsammans med intilliggande fastighetsägare att rusta upp och utveckla stråket från Kungsportsbron till Poseidon till en kostnad av drygt 400 miljoner kronor.

 • 2021-10-29

  Pressmeddelande: Arkitekttävling planeras för konstmuseets stora utbyggnad

  På torsdagen sa kommunfullmäktige ja till om- och tillbyggnaden av Göteborgs konstmuseum. Det innebär att museet kommer att bli nästan dubbelt så stort. Fastighetsägaren Higab kommer att utlysa en arkitekttävling för gestaltningen av den planerade tillbyggnaden på museets baksida.

 • 2021-10-27

  Hyresavtalet för Feskekôrka signerat

  Medan upprustningen av Feskekôrka fortskrider har Higab och Västkustupplevelser fortsatt planeringen av hur det nya konceptet ska sjösättas och idag signerades hyresavtalet. - Nu har vi tagit ytterligare ett steg mot framtidens Feskekôrka, säger Higabs affärsutvecklare Anette Persson.

 • 2021-10-26

  Besök ”Den hemliga trädgården” på Kulturnatta

  Välkommen till Seminarieparken i Annedal! Under Kulturnatta 29 oktober kl 17-21 har du chansen att uppleva parken på nya, spännande sätt när mörkret faller.

 • 2021-10-21

  Nya konstgestaltningar på Samhällsvetenskapliga biblioteket

  På FN-dagen 24 oktober invigs två nya konstverk som uppmärksammar journalisten och människorättsaktivisten Ingrid Segerstedt Wibergs gärning.

 • 2021-10-19

  Träffa oss på Nylokal!

  Fredagen den 22 oktober är det dags för mässan där du som söker lokal får träffa och knyta kontakter med uthyrare. Higab finns på plats för att presentera några riktigt speciella kontorslokaler.

 • 2021-10-13

  Higabs medarbetare ligger bakom nya hållbarhetsinitiativ

  För att skapa nya hållbarhetsinitiativ har Higab genomfört Förändringslabbet där alla medarbetare har fått komma med egna idéer. Nu förvandlas förslagen till aktiviteter som ska genomföras under 2022.

 • 2021-10-11

  Restriktionerna släppta – så reagerar Higabs hyresgäster

  Det är glada tider för Higabs hyresgäster. När de stora corona-restriktionerna äntligen har släppt kan allt från restauranger och caféer till livescener och kulturinstitutioner öppna för besökare på allvar igen.

 • 2021-10-07

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Linda Malm, chef för nya avdelningen Kund och Intern service.

 • 2021-09-29

  Pressmeddelande: Higabs utredning klar – ingen rådande tystnadskultur

  Tillfredsställande rutiner och en god kunskapsnivå. Det visar den utredning som Higab gjort för att undersöka om bolagets medarbetare vet hur en situation ska hanteras när personal utsatts för hot i tjänsten.

 • 2021-09-22

  Signaturjakt i Feskekôrka

  En ovanlig skattjakt ägde rum inne i Feskekôrka under veckan. Det handlade om att hitta 60 år gamla signaturer från de snickare som gjort trappan till entresolplanet.

 • 2021-09-21

  Missa inte årets stadsodlingssafari

  Vill du lära dig mer om stadsodling och hur du kan bidra till en mer hållbar stad? Den 25 och 26 september är det dags för årets stadsodlingssafari som gör nedslag vid Musikens Hus, Slakthuset och Kvibergs Kaserner.

 • 2021-09-17

  Pressmeddelande: Ingen försäljning av Higabfastigheter

  Brewhouse, Hotel Eggers och Saluhall Briggen blir kvar i Higabs bestånd. Igår beslutade kommunfullmäktige att avbryta uppdraget att förbereda försäljning av 19 av Higabs fastigheter. Det betyder att ärendet inte längre är aktuellt och att fastigheterna stannar hos Higab.

 • 2021-09-15

  Pressmeddelande: Stor ombyggnation klar – då öppnar Stadsteatern igen

  Under pandemin har Göteborgs Stadsteater byggts om och fått en mer tillgänglig Lilla Scen och ny restaurang och bar. Samtidigt har delar av husets ursprungliga utseende återställts och unika och undangömda skatter plockats fram. 18 september öppnar teatern för publik igen.

 • 2021-09-13

  Trädgård med anor från 1700-talet har fått nytt liv

  Du har väl inte missat att besöka Gathenhielmska Trädgården? Efter två års arbete har den gröna och historiska oasen vid Stigbergstorget fått nytt liv och förvandlats till en rofylld plats öppen för alla göteborgare.

 • 2021-09-08

  Pressmeddelande: Tingstad Rörinstallationer får Higabs Entreprenörspris

  Under onsdagen delades Higabs Entreprenörspris ut i anrika Kronhuset. Priset gick till Tingstad Rörinstallationer som under 2020 utmärkt sig i sin goda kommunikation, samarbetsförmåga och flexibla inställning.

 • 2021-09-02

  Upplev, smaka och prova på i Seminarieparken

  Bygg din egen fågelholk och lär dig hur du mustar äpplen. På Kulturarvsdagen 11 september blir det roliga aktiviteter för stora och små i Seminarieparken.

 • 2021-09-01

  Så sätter Higab sina hyror

  Undrar du hur Higab sätter sina hyror? Och hur går det egentligen till när ett hyresavtal ska omförhandlas? Här kommer frågor och svar på vad som gäller för Higab som fastighetsbolag i Göteborgs Stad.

 • 2021-08-25

  Kungligt besök när Konserthusets nya orgel invigs

  Den 15 oktober kommer det svenska kungaparet till Göteborgs Konserthus för att delta i invigningen av den nya pampiga orgeln. Under tre år har bygget av det skräddarsydda instrumentet med över 9 000 pipor pågått. 

 • 2021-08-24

  Nya ansikten på Higab

  I dag börjar Patric Johansson och Lina Lundquist på Higab.

 • 2021-08-23

  Ny medarbetare

  I dag börjar Mikael Ahlgren som ny chef för Fastighetsservice på Higab.

 • 2021-08-19

  Nu kör Higab helt fossilfritt – störst elflotta i Göteborgs Stad

  För att minska sin klimatpåverkan har Higab gått över till enbart fossilfria fordon. Bolaget hamnar på första plats av de verksamheter inom Göteborgs Stad som har lyckats bäst i sin omställning.

 • 2021-08-16

  Higab startar utredning kring hot mot personal

  Higab tillsätter idag en utredning för att säkerställa att rutinerna är tydliga och efterföljs när personal utsatts för hot i tjänsten. Detta med anledning av GP:s artikel om att en tidigare Higab-medarbetare känt sig hotad av en hyresgäst.

 • 2021-08-16

  Ny medarbetare

  I dag börjar Linnea Pousard som ny koordinator till VD-staben.

 • 2021-08-10

  Dans, teater och musik i Kronhuset

  Missa inte att boka biljetter till Göteborgs kulturkalas. Kronhuset Kreativ Arena presenterar allt från ett tragikomiskt potpurri om Göteborg och en dramatiserad dansföreställning till läkande ljudfrekvenser, musik med historiskt tema och guidade visningar av stadens bäst bevarade 1600-talshus.

 • 2021-08-02

  Ny medarbetare

  I dag börjar vår nye fastighetstekniker Aland Lokeman.

 • 2021-07-29

  Sommaraktiviteter i Göteborg

  Utomhusbio på Götaplatsen, konserter, utställningar om Göteborg, guidade husvisningar och parkhäng. Det är bara några av alla roliga aktiviteter som du kan ägna dig åt i och runt Higabs hus i sommar.

 • 2021-07-27

  Higab satsar på solceller

  Som en del av Higabs nya hållbarhetsstrategi genomförs nu ett solcellsprojekt i Gårda.

 • 2021-07-21

  Guidade visningar av Göteborgs äldsta vattentorn

  Behöver du tips på aktiviteter i Göteborg? I sommar genomförs guidade visningar av Vattentornet i Slottsskogen. Ta chansen att få höra berättelsen om stadens kamp för friskare vatten och njuta av den fantastiska utsikten från Masthuggets topp.

 • 2021-07-15

  Nytt konstverk på Valhalla IP

  Du har väl inte missat att Artscape har återvänt till Göteborg? En av platserna som har fått en ny muralmålning är Valhalla IP.

 • 2021-07-13

  Grönt tak på kulturhuset

  Det grönskar på det blivande Kulturhuset Bergsjön. I sommar har byggnaden fått både sedumtak och solceller.

 • 2021-07-08

  Göteborgs scener öppnar upp igen

  Efter snart ett och ett halvt år med covid-19 börjar restriktionerna sakta lätta. Nu ser Higab med hyresgäster fram emot en vardag där människor åter kan mötas och pausade verksamheter kan rulla igång igen. En av dem är Trädgår’n som nu har öppet för första gången på åtta månader.

 • 2021-07-02

  Ny stödperiod – Higab fortsätter ge hyresrabatt

  Nu är det klart att regeringen inför ytterligare perioder av statligt hyresstöd. Det innebär att Higab fortsätter att erbjuda rabatter till sina kunder.

 • 2021-07-02

  Guidade visningar av Kronhuset

  Nu kan du följa med på en spännande historisk rundvandring i Kronhuset, Göteborgs bäst bevarade 1600-talshus.

 • 2021-06-24

  Miljardaffär mellan Higab och Platzer – Fastigheter på Medicinareberget säljs

  Platzer förvärvar tre fastigheter av Higab inom Life Science-segmentet på Medicinareberget. Affären genererar en miljardvinst till Göteborgs Stad och är Higabs enskilt största fastighetsaffär hittills.

 • 2021-06-23

  Pressmeddelande: Byggentreprenör klar för Feskekôrka – Higab skriver avtal med RO-Gruppen

  Higab har skrivit avtal med RO-Gruppen för upprustningen av Feskekôrka. Det innebär att företaget får ett viktigt ansvar för byggarbetena i den ikoniska fastigheten. Arbetet beräknas kunna starta i höst när det invändiga rivnings- och saneringsarbetet avslutats.

 • 2021-06-15

  Hemlösa äldre får hjälp i Mariagården

  Det röda 1700-talshuset vid Stampen har fått en ny hyresgäst i gårdshuset i form av den ideella föreningen Vid din sida. Verksamheten kommer att rikta sig till äldre som är hemlösa eller som har svårt att få vardagen att gå ihop ekonomiskt.

 • 2021-06-11

  Nu surrar det på Kåken

  Nya trädgårdsmästare i Härlanda Park, när Higab blivit med bikupa. Nu finns 50 000 flitiga bin på Liljegården som ska pollinera området runt Kulturhuset Kåken. Initiativet ska bidra till den biologiska mångfalden och görs i samarbete med Stadskupan.

 • 2021-06-03

  Vilken koloss: 9 ton akvarieruta monterad

  Den väger som fyra fullvuxna noshörningar, är åtta meter lång och har korsat Atlanten. Under torsdagsförmiddagen genomfördes ett av de mer komplicerade momenten i det pågående projektet på Sjöfartsmuseet Akvariet när den största akvarierutan skulle lyftas på plats. - Det var ett precisionsarbete, säger Higabs projektledare Henrik Witt.

 • 2021-06-01

  Ny medarbetare

  Idag börjar vår nye fastighetstekniker Simon Karlsson.

 • 2021-05-21

  Konsthantverksutställning i Kronhuset

  Den 21 maj invigs årets examensutställning för eleverna på programmen för konsthantverk på HDK-Valand i Kronhuset.

 • 2021-05-18

  Nytt ansikte på Higab

  Idag välkomnar vi vår nya förvaltningscontroller Josefina Hellström.

 • 2021-05-18

  Scandinavium fyller 50 år

  I dag den 18 maj är det 50 år sedan Scandinavium invigdes. Arenan har genom åren varit skådeplatsen för några av våra allra mest minnesvärda idrotts- och musikögonblick – från konserten när Whitney Houstons slog publikrekord och finalen i Eurovision Song Contest 1985 till när arenan rymde en miljon liter vatten i VM i kortbanesimning och Frölunda HC tog ett av sina berömda SM-guld. Här kommer historien om Scandinavium.

 • 2021-05-17

  Pressmeddelande: Kronhuset förvandlas till öppen kulturscen

  Nu öppnas Kronhuset upp för göteborgarna. Ambitionen är att skapa ett nav för kultur, kreativitet och innovation i det historiska huset genom att erbjuda såväl publika evenemang som flexibla arbetsplatser för aktörer, företag och organisationer.

 • 2021-05-06

  Ny utställning om Västra Nordstans historia

  Som en del av Göteborgs 400-årsjubileum kan du nu besöka kronhuset.se och upptäcka historien bakom 14 unika fotografier som är tagna runt om i stadsdelen Västra Nordstan från 1888 till 1960. Utställningen kommer även att vara öppen för åtta personer åt gången i Kronhuset vid utvalda tillfällen.

 • 2021-05-03

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Claes Boman som ny affärsutvecklare på Higab.

 • 2021-04-29

  Pressmeddelande: Café öppnar i Billdals park

  I sommar förvandlas den 111 år gamla Trädgårdsmästarbostaden i Billdals park till café.

 • 2021-04-26

  Pressmeddelande: Higab ger full hyresrabatt

  Efter godkännande från EU återinför regeringen det statliga hyresstödet. Higab väljer därför att maximera sitt stöd, vilket betyder hyresfritt perioden januari-mars 2021 för berörda hyresgäster.

 • 2021-04-26

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Ann-Catrin Andersson som ny ekonom på Higab.

 • 2021-04-20

  Årsredovisning och hållbarhetsrapport 2020

  Nu kan du läsa Higabs årsredovisning och Lokalkoncernens hållbarhetsrapport.

 • 2021-04-12

  Pressmeddelande: Higab har köpt Hagabion

  Sedan månadsskiftet är Higab ny ägare till Viktoriahuset där Hagabion ligger.

 • 2021-03-31

  Stor ökning av nöjda hyresgäster hos Higab

  6 av 10 av Higabs hyresgäster är nöjda eller mycket nöjda med företagets service. Det är en ökning med 14 procent sedan 2018, då ett målmedvetet arbete startade för att förbättra kundnöjdheten.

 • 2021-03-30

  Higab arbetar för hyresstöd

  Regeringen vill återinföra det statliga hyresstödet och inväntar nu godkännande från EU. Går förslaget igenom avser Higab att maximera sin stödinsats till sina hyresgäster, vilket skulle innebära full hyresrabatt för perioden januari-mars 2021.

 • 2021-03-25

  Götaplatsen och Gustaf Adolfs Torg släcks under Earth Hour

  Är du med? Släck för vår enda planet. Under klimatmanifestationen Earth Hour släcker vi ner våra hus vid Götaplatsen och Gustaf Adolfs Torg.

 • 2021-03-24

  Pressmeddelande: Stadens kända statyer restaureras – över 160 år gamla

  Nu restaureras de karaktäristiska skulpturerna på Stora Teaterns tak. Det är en del av ett omfattande underhållsarbete där den anrika Göteborgsteaterns utsida ska återfå sin lyster.

 • 2021-03-11

  Se Higabs nya mål

  Higabs ledning, medarbetare och styrelse har nu bestämt målen för 2023 och även uppdaterat vår vision till "Tillsammans vårdar och utvecklar vi byggnader - för ett levande Göteborg". Se vår presentationsfilm om våra mål.

 • 2021-03-03

  Nytt omställningsstöd augusti 2020-februari 2021

  Har du koll på regeringens nya omställningsstöd? Nu kan ditt företag ansöka om ekonomiskt stöd för perioderna augusti-oktober 2020, november-december 2020 och januari-februari 2021.

 • 2021-02-26

  Pressmeddelande: Klartecken för försäljning av hus på Medicinareberget

  Kommunfullmäktige har godkänt förslaget att avyttra Odontologen, Biotech Center och Hälsovetarbacken på Medicinareberget. Det innebär att fastigheterna nu läggs ut till försäljning.

 • 2021-02-26

  Intervju med Higabs nya praktikanter

  Möt Higabs två nya praktikanter. Eleonora Ebbinghaus studerar till miljösamordnare för hållbara byggnader på KYH och Jennifer Farhangi-Marquez utbildar sig till strategisk inköpare/upphandlare på One Academy.

 • 2021-02-25

  Pressmeddelande: Barken Viking återvänder till Göteborg

  Snart planeras Barken Viking återvända uppfräschad till Göteborg efter en dryg månad på Falkvarv i Falkenberg.

 • 2021-02-22

  Toppsiffror för Higab i medarbetarenkät

  Higab tar silverplats. Det visar resultatet från den årliga medarbetarenkäten, när siffrorna räknats samman från Göteborgs Stads samtliga verksamheter. – Näst bäst betyg känns väldigt roligt. Ett kvitto på att medarbetarna trivs på Higab. Vi har haft en stigande kurva de senaste åren och nu ser vi med glädje att vi tar ytterligare kliv uppåt, säger Lena Erlandsson, HR-chef på Higab.

 • 2021-02-12

  Arkeologiska fynd vid Wernerska Villan

  Rester av kinesiskt porslin från Ostindiska kompaniet tid och en gammal okänd husgrund. Det är några av de spännande fynd som har grävts fram under upprustningen av Wernerska Villan i centrala Göteborg.

 • 2021-02-11

  Pressmeddelande: Hus på Medicinareberget kan säljas

  Under onsdagen beslutade kommunstyrelsen att godkänna förslaget att sälja Odontologen, Biotech Center och Hälsovetarbacken på Medicinareberget. Ärendet går nu vidare till beslut i fullmäktige.

 • 2021-02-03

  Förråd ombyggt till kampsportcenter

  Under 2020 byggdes ett förråd på Kviberg om till Sveriges största kampsportcenter. Lokalen som tidigare var en öppen råyta består nu av sex träningslokaler och en hot yoga-avdelning.

 • 2021-02-01

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Ulf Bengtsson som ny projektledare på avdelningen Investeringsprojekt och Tidiga skeden.

 • 2021-01-28

  De står bakom konceptet till Feskekôrka

  Feskekôrka ska fortsätta vara en genuin och självklar handels- och mötesplats för alla som älskar fisk och skaldjur. Samma grund som tidigare kryddat med nya spännande inslag. Träffa männen från Västkustupplevelser som står bakom det nya verksamhetskonceptet, som blandar fisk över disk med eget rökeri och generösa öppettider.

 • 2021-01-22

  Pressmeddelande: Då lämnar Barken Viking Göteborg

  Vid midnatt mellan den 23 och 24 januari är det beräknat att Barken Viking ska lämna Göteborgsområdet för första gången på 70 år. I cirka tre veckor kommer fartyget att läggas upp på varv i Falkenberg för ommålning och teknikbyte.

 • 2021-01-21

  Pressmeddelande: Nytt koncept till Feskekôrka

  En sinnlig och gastronomisk havsmatsupplevelse, kombinerat med kultur, generösa öppettider och försäljning av fisk och skaldjur över disk. Så ser det tänkta konceptet för framtidens Feskekôrka ut. – Jag tror göteborgarna både kommer känna igen sin Feskekôrka och uppskatta de nya inslagen, säger Higabs affärsutvecklare Anette Persson.

 • 2021-01-19

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Sebastian Örjenfelt som ny energiingenjör på Higab.

 • 2021-01-18

  Higab skriver nytt ramavtal för byggprojekt

  Higab har skrivit ett nytt ramavtal med tre byggentreprenörer inom större underhåll- och lokalanpassningsprojekt.

 • 2021-01-07

  Nu får företagen hjälp att hitta coronastöden

  För att stötta de hårt drabbade branscherna inom kultur- och handelssektorn skapar kommunala fastighetsbolaget Higab en informationssatsning för sina hyresgäster tillsammans med Business Region Göteborg.

 • 2020-12-28

  Snart lättar Barken Viking ankar

  Den 4 januari planerar Barken Viking att lämna sin plats vid Lilla Bommen. Efter en kort tur till Frihamnen ska fartyget bogseras till Falkenberg för att läggas på varv. Det blir Vikings första tur utanför Göteborgsområdet på snart 70 år.

 • 2020-12-22

  Anrik stuga har fått ny vippbrunn

  Smålandsstugan i Slottsskogen har fått en ny vippbrunn. För att bibehålla det kulturhistoriska värdet valdes materialet ut med stor omsorg och arbetet utfördes för hand av erfarna timmermän.

 • 2020-12-18

  God jul & Gott nytt år!

  Årets julhälsning från Higab framförs av våra hyresgäster, de som skapar liv i våra fastigheter. Vi har sammanfört Melisha Linnell som har studio på Brewhouse med Lene Aadele Skomeda som spelar horn men som främst tillbringar dagarna på Göteborgs Universitet och Göteborgs Symfoniker från Konserthuset. Tillsammans. Fast från olika platser.

 • 2020-12-16

  Pressmeddelande: Så julhandlar du tryggt i Saluhallen

  Inför julen har det gjorts flera insatser i Stora Saluhallen för att minska smittspridningen och skapa en trygg plats att handla.

 • 2020-12-15

  Därför bogseras Barken Viking till Falkenberg

  Klassiska Barken Viking från 1906 håller på att rustas upp för att återfå sin forna glans. Förutom nytt trädäck och ny teknik ska den gamla fyrmastaren upp på varv i Falkenberg för att målas om.

 • 2020-12-14

  Samverkan för ökad trygghet i Bergsjön

  Nu har det skrivits under ett avtal om platssamverkan för ökad trygghet och minskad brottslighet i östra Bergsjön. Bakom satsningen står Bergsjön 2021 tillsammans med Higab och fem andra fastighetsbolag, Polisen och SDF Östra Göteborg.

 • 2020-12-14

  Stora Saluhallen bevaras för framtiden

  Nu har arbetet med att grundbevara pålar och rustbäddar under Stora Saluhallen slutförts. Under året har samma insatser gjorts vid Exercishuset och Postgatan 16.

 • 2020-12-09

  Brand i Kretsloppsparken Alelyckan

  Under onsdagsnatten larmades räddningstjänsten till Kretsloppsparken Alelyckan efter att en butiks- och lagerbyggnad hade börjat brinna.

 • 2020-12-08

  Gammalt kontor har fått ansiktslyft

  Under året har en äldre kontorslokal på Postgatan renoverats efter ritningar av hyresgästen Forum Arkitekter. Kolla in resultatet.

 • 2020-12-07

  Nytt sätt att undersöka hur vi uppfattas som hyresvärd

  Korta avstämningar direkt efter utförd service eller kundkontakt – så ska Higab förbättra kundnöjdheten.

 • 2020-12-02

  Higab har nått nytt hållbarhetsmål

  Under 2020 har den totala energianvändningen i Higabs hus minskat med över fem procent.

 • 2020-12-01

  Higab och Göteborgs Stads Parkering i samarbete kring nybyggnation

  Den 1 december får Higab i uppdrag att projektleda nybyggnadsverksamheten hos dotterbolaget Göteborgs Stads Parkering.

 • 2020-12-01

  Nya medarbetare

  I dag välkomnar vi Johan Sahlén som ny servicetekniker och Johanna Arvidsson som ny projektledare.

 • 2020-11-27

  Känd konditor till Stora Saluhallen

  Under december öppnar pop-up-butiken Konfektyr Borgskog i Stora Saluhallen. Bakom satsningen står Fredrik Borgskog som tidigare drev Brøderi Borgskog på Prinsgatan och bland annat tävlat med kocklandslaget och varit chefskonditor på Upper House.

 • 2020-11-24

  Snart är årets Kronhusjul här!

  Mellan 28 november och 23 december är du välkommen till Kronhusbodarna där du kan handla genuina hantverk, nytillverkad design, lokalproducerad mat och choklad.

 • 2020-11-23

  Higab uppmärksammar Orange Day

  Den 25 november deltar Higab i kampanjen Orange Day som syftar till att avskaffa våld mot kvinnor. Under onsdagen kommer Scandinavium, Stora Saluhallen, Göteborgs konstmuseum och Kronhuset att lysa i orange.

 • 2020-11-20

  Kolla in Stora Saluhallens nya våningsplan

  Nu är bygget av det nya våningsplanet i Stora Saluhallen klart. I december planerar fisk- och skaldjursrestaurangen Kajutan att öppna under glastaket.

 • 2020-11-18

  Gamla kläder blir som nya

  Under hösten samlade Higab in gamla profilkläder för att ge dem nytt liv. Nu har de utslitna plaggen gjorts om till tröjor, väskor, vantar och mössor som våra medarbetare kan använda.

 • 2020-11-18

  Gå en digital rundtur i Göteborgs nya kulturhus

  Tidigare i år startade bygget av Kulturhuset Bergsjön på Rymdtorget, men redan nu kan du få en förhandstitt av insidan. I filmen nedan kan du göra en digital rundtur i Göteborgs nya kulturhus.

 • 2020-11-11

  Higab har ISO-certifierats

  Som ett led i Higabs utvecklingsarbete har bolaget nu ISO-certifierats inom kvalitets- och miljöledning.

 • 2020-11-10

  Ullevi får ny färg

  Har du passerat Skånegatan och undrat vad som händer på Ullevi? Under 2020 och 2021 målas hela långsidan om och på in- och utsidan sker betongreparationer. Allt för att 62-åringen ska stå stark i många år till.

 • 2020-11-09

  ”Karl-Bertil Jonssons julafton” spelas in på Kronhusgården

  Nu görs en filmatisering av Tage Danielssons klassiska novell ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. Under en av inspelningsdagarna förvandlades Kronhusgården i Västra Nordstan till en gammaldags julmarknad där snön glittrade från taken.

 • 2020-11-06

  Pressmeddelande: 30 miljoner kronor i hyresrabatter

  Sedan utbrottet av covid-19 har Higab arbetat aktivt för att stötta hyresgäster som har påverkats av pandemin. Hittills har 30 miljoner kronor beviljats i hyresrabatter.

 • 2020-10-29

  Han är arkitekten bakom Billdals Gård

  Mysteriet är löst. Nu vet vi vem som ritade anrika Billdals Gård. Efter efterforskningar av Anna Jolfors har det visat sig att Frans Jacob Heilborn är arkitekten bakom 1860-talshuset.

 • 2020-10-27

  Annedalshuset öppnar igen

  Söndag den 1 november öppnar Annedalshuset upp igen. Ta chansen att besöka det unika lägenhetsmuseet med inredning från 1900-talets första hälft, kolla in konstnären Stig Allan Agroths Annedalsbilder och hör Göran Palmgren berätta om Douglas Thegerströms skulptur Kommer du ihåg?

 • 2020-10-26

  Västra Nordstan ska bli tryggare på kvällarna

  Under de senaste tre åren har satsningar gjorts för att skapa bättre och tryggare kvällsupplevelser i centrala Göteborg. Nu har stadsdelen Västra Nordstan certifierats enligt samverkansmodellen Purple Flag.

 • 2020-10-22

  Vill du veta mer om nya akvariet på Sjöfartsmuseet?

  OBS! INSTÄLLT. Under hösten håller Sjöfartsmuseet Akvariet i programserien ”Samtal med” på Göteborgs Stadsmuseum. Tisdag den 3 november gästar museets marinbiolog Jens Ulvås för att berätta om det nya akvariet.

 • 2020-10-20

  Möt kulturen i våra hus

  Det är inte bara Kronhuset som öppnar dörrarna under Kulturnatta. För dig som vill uppleva kultur fredag den 23 oktober sker massvis med spännande aktiviteter runt om i våra hus i Göteborg.

 • 2020-10-19

  Workshop och livemusik i Kronhuset

  Under Kulturnatta den 23 oktober är du välkommen till en helkväll i skapandets tecken med livemusik i Kronhuset. Inspirerade av både platsens historia och konstnären Matisse collageteknik skapas verk tillsammans inför Göteborgs 400 årsjubileum.

 • 2020-10-14

  Tidskapsel inmurad på Sjöfartsmuseet

  Nu har ett paket med hälsningar från elever i klass 2C på Hagenskolan murats in på Sjöfartsmuseet Akvariet. Tidskapseln innehåller även Göteborgtidningar och beskrivningar av museet efter den pågående ombyggnaden.

 • 2020-10-13

  Poesi och musik live från Lagerhuset

  Under tre fredagar kommer det att framföras poesi och musik från ett av Lagerhusets fönster. Arrangemanget är ett lekfullt sätt att sprida information om Göteborgs ansökan om att bli en av Unescos litteraturstäder.

 • 2020-10-09

  Nyrenoverade lägenheter på gamla fängelset

  Härlanda fängelses gamla vaktmästarbostad får snart nya hyresgäster. Under året har husets två lägenheter renoverats med varsam hand.

 • 2020-10-08

  Pressmeddelande: Higab köper Hotell Liseberg Heden och Elyseum

  Efter beslut i Higabs styrelse är det nu klart att Higab köper Hotell Liseberg Heden och Elyseum.

 • 2020-10-07

  Pressmeddelande: Nya restaurangkoncept till Feskekôrka

  Higab har fått in konceptförslag från aktörer som vill driva restaurang i framtidens Feskekôrka.

 • 2020-10-05

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Anna Welin som ny förvaltningskoordinator på Higab.

 • 2020-09-30

  Lagerhuset fyller 100 år

  Den 1 oktober är det 100 år sedan Lagerhuset invigdes. Firandet sänds digitalt via Föreningen Lagerhusets Facebook-sida. Det blir poesiläsningar och musik, Folkets hus och parker kommer hälsa föreningen välkommen som ny medlem i riksorganisationen och Higab kommer berätta om husets historia och visa bilder.

 • 2020-09-29

  Nytt felanmälningssystem

  Från och med den 29 september har Higab ett nytt system för ärendehantering och felanmälan. Systemet är direkt integrerat med vårt kundsystem LIME, och vi hoppas våra kunder kommer uppleva förbättringar i såväl anmälningsformuläret som i återkoppling och uppföljning.

 • 2020-09-29

  Ny tidskapsel muras in på Sjöfartsmuseet

  I våras hittades ett inmurat paket från 1931 under om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet Akvariet. Nu muras ett nytt paket in med hälsningar från elever i klass 2C på Hagenskolan.

 • 2020-09-28

  Ny vd på Higab

  I dag välkomnar vi Per-Henrik Hartmann som ny vd på Higab.

 • 2020-09-24

  Konserthusets fasad återfår sin forna glans

  Den 85 år gamla marmorfasaden på Göteborgs konserthus genomgår nu en omfattande renovering. Förutom en varsam rengöring kommer ett par skadade stenar bytas ut mot nybruten marmor från ett stenbrott i Kolmården.

 • 2020-09-24

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Robert Schwartze som ny Driftchef på Higab.

 • 2020-09-22

  Tävla i The Brewhouse Award

  Har du en idé för en produkt, vill du revolutionera en industri eller har du kommit på en tjänst som ingen kan vara utan? Anmäl då din idé till årets The Brewhouse Award. Tävlingen pågår fram till 30 september.

 • 2020-09-19

  Inget kontrakt utan kontroll – så motverkas kriminalitet i fastigheter

  Media rapporterar om kriminell verksamhet vid Partihallarna i Göteborg. I området äger Higab två fastigheter. "Vi tar tydligt avstånd från all kriminell verksamhet. Vi utvecklar och vårdar flera av Göteborgs mest unika fastigheter och vi har ett viktigt uppdrag att se till att de som ska hyra lokaler av oss också följer lagar och regler", säger Stefan Lundqvist, tf vd på Higab.

 • 2020-09-15

  Filmproduktionsbolag flyttar in i Lagerhuset

  Vingaland Film är ny hyresgäst i Lagerhuset. I över tio år har det Göteborgsbaserade produktionsbolaget producerat film åt företag och organisationer över hela världen.

 • 2020-09-10

  Öppet hus på Billdals Gård

  Den ståtliga sommarvillan från 1860-talet står inför en omfattande renovering. På Kulturarvsdagen 13 september får du chansen att se hur huset ser ut i befintligt skick och lära dig mer om byggnadsvård och bevarande av äldre hus.

 • 2020-09-07

  Pressmeddelande: Dicksonska Palatset öppnas för göteborgarna

  Familjen Dicksons ståtliga köpmannavilla vid Heden ska rustas upp och ställas i ordning för att kunna hysa restaurang. Nu söker fastighetsägaren Higab efter konceptidéer för en verksamhet som lyfter fram den unika miljön. Utöver Dicksonska Palatset finns även två andra spännande byggnader som söker kreativa entreprenörer – Feskekôrka och Billdals Gård.

 • 2020-09-07

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Niklas Johansson som ny drifttekniker på Higab. Han tar över tjänsten från Fredrik Berggren som successivt kommer att gå över till sin nya roll som servicetekniker.

 • 2020-09-03

  Festivalinvigning i Gathenhielmska Huset

  Under torsdagen invigs scenkonstfestivalen Gothenburg Fringe Festival i Gathenhielmska Huset.

 • 2020-09-02

  Pressmeddelande: Beslut om försäljning av fastigheter skjuts upp

  I dag beslutade kommunstyrelsen att bordlägga ärendena som innebär att 22 fastigheter inom Higabs bestånd säljs.

 • 2020-08-31

  Nytt ysteri öppnar i Slakthuset

  Nu tas nästa steg i utvecklingen av Slakthuset i Gamlestan. I september flyttar Cityysteriet Gbg in i nyrenoverade lokaler och det innebär att göteborgarna får möjlighet att handla lokalproducerade mejeriprodukter.

 • 2020-08-25

  Tjuvlyssna på Göteborgs konserthus nya orgel

  Sedan förra året har installationen av nya orgeln i Göteborgs konserthus pågått. Nu genomför orgelbyggarfirman Rieger Orgelbau intonationsarbetet för att de 9 000 piporna ska få sin rätta klang. I klippet berättar Hans Davidsson, konstnärlig ledare vid Göteborgs Internationella Orgelakademi, mer om arbetet.

 • 2020-08-24

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Anna-Karin Dahlin som ny chef Strategi och Kommunikation på Higab.

 • 2020-08-21

  Över 100 år gamla dörrar restaurerade

  Under sommaren har ekdörrarna till huvudentrén på gamla barnsjukhuset i Annedal restaurerats och fått ny ytbehandling.

 • 2020-08-20

  Ny uteplats på Brewhouse

  Efter önskemål från hyresgästerna har Brewhouse nu fått en stor träterrass med kvällsbelysning. Den nya uteplatsen är gjord i tre nivåer med sittgradänger och plats för matservering och evenemang.

 • 2020-08-17

  Salut och Zeytoon Delikatesser utökar i Stora Saluhallen

  Under hösten 2019 öppnade restaurangen Salut i Stora Saluhallen. Nu utökar de sin lokal med plats för fler matgäster.

 • 2020-08-12

  Följ arbetet inför Göteborgs 400-årsjubileum

  Nu erbjuder Historieverket att via länk/Facebooksida följa deras förberedelser inför Göteborgs 400-årsjubileum 4–6 juni 2021. Fram till 16 augusti arrangeras ”Tegel och Väv - kulturdagarna i kvarteren kring Gustav Adolfs Torg”. l välkända Kronhuset och Kronhusbodarna kommer de första kulturhistoriska aktiviteterna inför jubileet ta form.

 • 2020-08-12

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Ida Lindgren som ny hållbarhets- och säkerhetsansvarig på Higab.

 • 2020-08-05

  Besök Göteborgs undre värld

  Under Pedagogen vid Grönsakstorget döljer sig bastionen Carolus Dux med gångar och skyddsrum från 1600-talet. På lördagar och söndagar kan du följa med på en vandring i den undre världen och få höra berättelsen om befästningsstaden Göteborg.

 • 2020-08-03

  Pressmeddelande: Restaurang Kajutan öppnar i Stora Saluhallen

  I december blir det invigning för fisk- och skaldjursrestaurangen Kajutan i nya lokaler i Stora Saluhallen.

 • 2020-07-29

  Nya konstverk i Västra Nordstan

  I början av augusti kommer Frida Clerhage att måla konstverk inspirerade av Västra Nordstans historia på Postgatan och Torggatan. Det är en del av 21 km Konst och sker i samarbete mellan Sätt färg på Göteborg och Higab.

 • 2020-07-22

  Guidade visningar av Rådhuset

  Missa inte sommarens visningar av Rådhuset. På tisdagar och torsdagar anordnas guidade visningar av den Asplundska tillbyggnaden.

 • 2020-07-16

  Historiskt torp på Hisingen har rustats upp

  Sedan förra året har Torpet Klaras fasader och fönster renoverats och målats om. Nu är arbetet med det historiska huset på Hisingen färdigt.

 • 2020-07-13

  Fasadrenovering i Sockerbruket

  Arbetet med att renovera fasad, fönster och tak på Sockerbruket 16 i Klippan har nu startat.

 • 2020-07-08

  Pressmeddelande: Göteborgs hemliga trädgård får nytt liv

  Nu tas nästa steg i utvecklingen av Gathenhielmska Huset i Göteborg när trädgården med anor från 1700-talet återfår sin forna glans.

 • 2020-07-07

  Nya lägenheter i 1800-talshus

  Nu flyttar de första hyresgästerna in i 1800-talshuset Villa Majviken. Under året har huset i Majorna varsamt renoverats och byggts om till fyra nya lägenheter.

 • 2020-07-02

  Scenografi återbrukas på Higab

  Nu är det klart att scenografin från årets Arkitekturgala kommer att få nytt liv. En av fem stora cirkeldekorationer finns nu hos Higab och kommer att användas som utsmyckning i ett kommande projekt. 

 • 2020-07-01

  Musikens Hus har grundbevarats

  Under 2020 har arbetet med att grundbevara 1880-talsbyggnaden Musikens Hus i Majorna pågått. Nu är åtgärderna genomförda.  

 • 2020-06-26

  Allégården har återfått sitt gamla utseende

  Utifrån originalritningar från 1890-talet och gamla fotografier har delar av Allégårdens utsida återskapats. Nu går det att ta del av vackra al frescomålningar, husets ursprungliga kalkstensdekor och trädörrar i äldre stil.

 • 2020-06-26

  Higab säljer Rösereds Småskola

  I dag blev det klart att Koptisk-ortodoxa kyrkan tar över Rösereds Småskola från Higab. Försäljningen är en del av Göteborgs Stad strävan att renodla och specialisera innehavet av fastigheter.

 • 2020-06-25

  Guidade visningar av Vattentornet i Slottsskogen

  Behöver du tips på sommaraktiviteter i Göteborg? Under juli och augusti genomförs guidade visningar av Vattentornet i Slottsskogen där du får höra berättelsen om hur en så påkostad och vacker byggnad hamnade i stadens fattigaste stadsdel.

 • 2020-06-24

  Arkeologisk undersökning i Äspered

  Vid Lärjeåns dalgång i Äspered planerar Higab att bygga nya magasin åt kulturförvaltningen. Inför beslut och projektering görs nu en arkeologisk undersökning där flera fornlämningar har hittats.

 • 2020-06-18

  Se film om byggstarten av Kulturhuset Bergsjön

  Nu har bygget av Kulturhuset Bergsjön startat vid Rymdtorget. Möt Higabs projektledare Christian Motter och kulturhusets projektledare Katja Ahlsell som berättar mer.

 • 2020-06-17

  Per-Henrik Hartmann blir ny VD för Higab AB

  Styrelsen för Higab AB har i dag beslutat anställa Per-Henrik Hartmann som VD. Per-Henrik kommer närmast från en tjänst som VD för Familjebostäder, en tjänst som han haft sedan 2012.

 • 2020-06-15

  Sommaren bjuder på historiska stadsvandringar

  I sommar satsar Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet på historiska stadsvandringar. De handlar bland annat om det historiska Kronhuskvarteret, Amerikaemigranter och lag och ordning i Majorna.

 • 2020-06-12

  Musiklägret Side by Side satsar på en digital plattform

  I morgon den 13 juni startar årets upplaga av musiklägret Side by Side El Sistema. Men allt är så klart inte som vanligt på grund av coronaviruset. Eftersom det inte är möjligt att samla 2 500 deltagare från olika länder har man valt att genomföra ett digitalt musikläger.

 • 2020-06-10

  Elektro-Centralen tog emot Higabs Entreprenörspris

  I dag den 10 juni delades Higabs Entreprenörspris ut för första gången. Ceremonin var på Billdals Gård och priset gick till Elektro-Centralen för deras uppdrag som el-entreprenör i Projekt Högvakten.

 • 2020-06-09

  Tyck till om våra stadsodlingar!

  Sedan förra året driver Higab ett pilotprojekt för att testa stadsnära odling vid Slakthuset, Kvibergs Kaserner och Musikens Hus. Nu har nya skyltar satts upp på platserna där du kan läsa och tycka till om stadsodlingarna.

 • 2020-06-04

  100 ungdomar får arbete på Göteborgs arenor

  I sommar kommer cirka 100 ungdomar att få chansen till feriearbete på arenor runt om i Göteborg. Satsningen är ett helt nytt samarbete mellan Got Event, Liseberg och Higab.

 • 2020-06-04

  Higabs Framstegsstipendium har delats ut

  I veckan delades Higabs årliga Framstegsstipendium och hedersomnämnanden ut på Burgårdens gymnasium och Bräckegymnasiet. Fyra studenter prisades för sina insatser.

 • 2020-06-02

  Ny strandservering på Heden

  I helgen öppnade Werners Bistro sin Miami-inspirerade strandservering Coco Beach. Den nya stranden är ett samarbete mellan hyresgästen och Higab.

 • 2020-06-01

  Träd ersätts i Klippan

  Under vecka 23 kommer flera popplar att tas ned i Klippan i Majorna och ersättas av lönnar. Detta genomförs för att undvika skador på ett äldre hus, förbipasserande och att trafiken på Oscarsleden störs av nedfallna grenar.

 • 2020-05-29

  Ny lanthandel i Kronhusbodarna

  Nu har Kronhusbodarna fått en ny lanthandel. Butiken är en modern lanthandel med fokus på svenskt hantverk som är närproducerat, ekologiskt och hållbart.

 • 2020-05-28

  Pressmeddelande: 89-årigt fynd gjort på Sjöfartsmuseet

  I samband med om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet Akvariet har ett 89-årigt fynd gjorts. I ett hålrum bakom en tegelvägg hittades ett paket från 1931 med Göteborgstidningar, byggnadsritningar och en bok om museets tillkomst.

 • 2020-05-25

  Nu syns regnbågens färger vid Higabs hus

  Likt tidigare år flaggar vi och visar vårt stöd för mänskliga rättigheter. Nu och fram till den 7 juni vajar regnbågsflaggor vid flera av Higabs hus.

 • 2020-05-20

  Praktisera på Higab

  Studerar du på yrkeshögskola med inriktning mot fastighetsbranschen eller går du en projektledarutbildning? Nu finns en ny informationssida om hur du söker praktikplats på Higab.

 • 2020-05-15

  Nytt konstverk i Sockerbruket

  Nu går det att beskåda ett nytt konstverk i mosaik i Sockerbruket. Det skapades under Göteborgs Internationella Konstbiennal, GIBCA Extended.

 • 2020-05-13

  Originalgolv från 1831 upptäckt

  Under grundförstärkningen av Sjömanshuset vid Stigbergsliden hittades ett originalgolv i kalksten från 1831. Nu har golvet bevarats och där det fattades delar har det kompletterat med sten från exakt samma kalkbrott i Kinnekulle som användes till det ursprungliga golvet.

 • 2020-05-12

  Slakthuset har ny hemsida

  Nu har Slakthuset i Gamlestan fått en ny hemsida. På slakthusetgbg.se kan du ta del av visionen för området, se en informationsfilm och lämna en intresseanmälan om du tror att din verksamhet skulle passa i Slakthuset.

 • 2020-05-08

  Higab inför e-signering

  För att underlätta för våra hyresgäster finns det nu möjlighet att e-signera sina avtal. Higab är därmed bland de första i Göteborg med att erbjuda denna tjänst för lokalhyresavtal.

 • 2020-05-07

  Pressmeddelande: Nu startar ombyggnaden av Stadsteatern

  Nu har Higab tecknat avtal med Veidekke Entreprenad AB som entreprenör till ombyggnaden av Göteborgs Stadsteater. Arbetet startar i mitten av maj och beräknas vara färdigt våren 2021. När teatern öppnar igen kommer den ha en helt ny tredje scen med foajé, restaurang och bar.

 • 2020-05-05

  Berg sågas bort vid Sjöfartsmuseet

  Nu sågar vi bort en del av berget framför Sjöfartsmuseet för att skapa utrymme för det framtida akvariet som ska ligga under mark. Se hur det går till i filmen.

 • 2020-05-04

  Nu lyser Slakthuset upp i Gamlestan

  Nu har Gamlestans gamla landmärke fått ny belysning. Under kvällstid kan förbipasserande och Slakthusets besökare se hur skorstenen, kyltornet och gångstråket längs Lilla Waterloogatan lyser upp.

 • 2020-04-30

  Stora Teaterns pålar justeras

  Nu pågår ett noggrant arbete med att justera nio pålar under Stora Teatern. Detta görs för att tillbyggnaden ska följa med huvudbyggnadens rörelser och på så sätt motverka ojämna sättningar i huset.

 • 2020-04-29

  Hur ser dialogen ut med våra hyresgäster?

  Sedan coronavirusets utbrott har vardagen för många verksamheter i Göteborg snabbt förändrats. För att underlätta situationen för våra hyresgäster arbetar vi aktivt med att erbjuda individuellt anpassade åtgärder. En av alla hyresgäster som Higab har dialog med är MJ Städkonsult AB i Hantverkshuset Stampen.

 • 2020-04-27

  Pressmeddelande: Billdals Gård rustas upp

  Nu påbörjas arbetet med att rusta upp insidan av den vackra mangårdsbyggnaden på Billdals Gård. Sedan tidigare har det gjorts en omfattande upprustning av husets utsida och snart fortsätter arbetet med källarplanet och första våningen. Målet är bevara huset för framtiden och öppna upp det för göteborgarna.

 • 2020-04-20

  Lär dig mer om Göteborg i Higabs stadvandrings-app

  Undrar du vad du ska hitta på i dessa coronatider? Passa på att lära dig lite mer om Göteborg. Med Higabs app kan du göra egna stadsvandringar mellan några av stadens mest spännande hus och platser.

 • 2020-04-17

  Det här gör Higab nu

  Just nu har många av våra hyresgäster med publik verksamhet en svår ekonomisk situation. Vi arbetar skyndsamt och lösningsorienterat för att hjälpa våra hyresgäster och för en aktiv dialog för att kunna erbjuda individuellt anpassade åtgärder som kan underlätta.

 • 2020-04-14

  Konserthusets entréfasad renoveras

  Det ståtliga och funktionalistiska Konserthuset invigdes vid Götaplatsen 1935. Nu startar arbetet med att renovera den gamla marmorfasaden på entrésidan. Målet är den ska återfå mer av sin ursprungliga karaktär.

 • 2020-04-08

  Gå på museum digitalt

  Nu kan du besöka museum digitalt. Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs konstmuseum och Röhsska museet ingår i satsningen Digiseum där du bland annat kan se digitala samlingar, filmer från utställningar och lyssna på podcast.

 • 2020-04-02

  Ny satsning för hantverkare i Slakthuset

  Utvecklingen av Slakthuset fortsätter. Nu flyttar Hantverkshuset in med visionen att bli en inspirerande och affärsdriven arbetsplats för hantverksföretagare med gemensam verkstad, showroom, utställning och möjlighet att exponera och sälja sina produkter.

 • 2020-03-30

  Ny medarbetare på Drift och service

 • 2020-03-26

  Pressmeddelande: Elektro-Centralen får Higabs Entreprenörspris 2019

  För uppdraget som el-entreprenör i Projekt Högvakten får Elektro-Centralen AB Higabs Entreprenörspris 2019. Priset delas ut för första gången och syftet är att bidra till utvecklad dialog och ökat samarbete mellan byggherre och entreprenör och därigenom nå goda resultat med hög kvalitet till rätt pris.

 • 2020-03-25

  Konceptförfrågan för Feskekôrka flyttas fram

  På grund av rådande samhällsläge har Higab tagit beslut om att flytta fram slutdatum för konceptförfrågan för framtidens Feskekôrka. Förberedelserna för upprustningen fortgår som planerat.

 • 2020-03-25

  Götaplatsen släcks under Earth Hour

  På lördag den 28 mars släcker man lampan runt om i världen. Under Earth Hour – världens största klimatmanifestation – kommer hela Götaplatsen och Stadsbiblioteket att släckas ner.

 • 2020-03-24

  Avisering om medieavräkning gick ut av misstag

  Ett antal av Higabs hyresgäster har i dagarna fått en avisering  om medieavräkning från Higab för 2019 och i vissa fall även för 2018. Medieavräkning innebär att uppkomna kostnader för till exempel fjärrvärme, el, vatten och avfall regleras årligen mot verkligt utfall.

 • 2020-03-20

  Higabs VD Christer Svärd går vidare

  Christer Svärd har idag meddelat att han tackat ja till ett erbjudande som VD i en internationell koncern inom IT och distribution, och lämnar därmed sitt uppdrag som VD för Higab.

 • 2020-03-19

  Sätt färg på Göteborg samarbetar med Kompani 415

  Nu genomför Sätt färg på Göteborg ett renoveringsarbete hos Kompani 415 i Kviberg. Samarbetet innebär att unga arbetssökande får chansen att komma in i arbete samtidigt som insidan av 1940-talshuset målas om.

 • 2020-03-17

  Arkitektfirma flyttar in på Postgatan

  Nu genomförs en renovering av övervåningen på Postgatan 8 i Västra Nordstan. Huset ingår i Kronhusbodarna som byggdes på 1750-talet för militären. Till sommaren kommer Forum Arkitekter att flytta in i lokalen.

 • 2020-03-16

  Angående coronaviruset covid-19

  Liksom övriga samhället följer Higab coronavirusets utveckling noga och tar situationen på stort allvar. Vi följer Folkhälsomyndighetens, UD:s och Göteborgs Stads rekommendationer.

 • 2020-03-11

  30-talshus i Kviberg har renoverats

  Sedan augusti förra året har det gamla tygförrådet på Kvibergs Kaserner renoverats. Nu är arbetet klart.

 • 2020-03-06

  Års- och hållbarhetsredovisning 2019

  Nu finns Higabs årsredovisning med hållbarhetsredovisning för 2019 att ladda ner.

 • 2020-03-04

  Hållbarhet i fokus i Annedalshuset

  Hur vi kan ta vara på våra resurser och bygga matjord för att odla på ett hållbart sätt? Den 15 mars får du reda på hur när Annedalshuset bjuder in till eventet Kompost, bokashi och biokol.

 • 2020-03-02

  Pressmeddelande: Nu efterlyses konceptförslag

  Utvecklingsarbetet för Feskekôrka går in i en ny fas. Sedan tidigare står det klart att två av fiskhandlarna kommer att flytta tillbaka efter upprustningen. Nu är det dags att titta på vilka verksamheter som tillsammans med dem kommer stå för framtidens Feskekôrka. – Vi hoppas få in många bra konceptidéer, säger Johan Karlsson, marknadschef på Higab.

 • 2020-02-28

  Gå en guidad visning i Rådhuset

  Du har väl inte missat Rådhusets guidade visningar? Varje tisdag anordnar Historieverket visningar av den Asplundska tillbyggnaden.

 • 2020-02-24

  Följer du Higab på Facebook?

  Sedan tidigare finns Higab på Instagram och LinkedIn. Men numera hittar du oss också på Facebook. Här berättar vi om sånt som vi tror är intressant för dig som bor i Göteborg – allt från okända klenoder och vad som händer i våra hus till stadsutveckling och filmer om pågående byggprojekt.

 • 2020-02-20

  Skorsten på Allégården återskapas

  Under hösten 2019 startade ett omfattande underhållsarbete på Allégården där både ursprungliga al fresco-målningar och kalkstensdekorer återskapas. Nu inleds arbetet med att rekonstruera en gammal skorsten.

 • 2020-02-18

  Göteborgsrestaurang behåller sin Michelin-stjärna

  Nu står det klart vilka restauranger som tar plats i den prestigefyllda Guide Michelin för 2020. Fem av sex restauranger i Göteborg fick behålla sin stjärna, däribland Bhoga på Norra Hamngatan som har haft sin sedan 2014.

 • 2020-02-17

  Pressmeddelande: Börsens skatter återfunna

  I snart två år har insidan av Börsen vid Gustaf Adolfs Torg rengjorts och restaurerats. Under det omfattande arbetet har rum återskapats, gamla dekormålningar tagits fram och varje prisma i varenda takkrona putsats.

 • 2020-02-14

  Se film från Slakthuset

  Utvecklingsarbetet i Slakthuset i Gamlestaden pågår för fullt. Nu gör vi i ordning hus C för kommande verksamheter. Möt Higabs projektledare Ceasar Kroge som berättar mer om projektet.

 • 2020-02-13

  Drop-in på Mariagården

  Under våren öppnar Verket på Mariagården upp dörrarna för nya besökare. Mötesplatsen – som är för unga och seniorer – anordnar aktiviteter som läxhjälp, kompis- och språkcafé, boule, surf-support, qigong och föreläsningar.

 • 2020-02-10

  Sportlov i våra hus

  Gå på skattjakt, träffa världens största djur, testa att producera musik eller besök en brandstation. Under veckans sportlov är det fullt med roliga aktiviteter i Higabs hus. Här är några exempel på vad som händer.

 • 2020-02-07

  Klimatkvällar på Musikens Hus

  Nu välkomnar Café Hängmattan på Musikens Hus till klimatkvällar. En gång i månaden under våren blir det faktabärande och peppande samtal och föredrag om vårt klimat och framtida utveckling.

 • 2020-02-05

  Ass Savers flyttar in i Sockerbruket

  Nu har Göteborgsföretaget Ass Savers flyttat in i nya lokaler i Sockerbruket. I snart tio år har deras specialdesignade stänkskärm för cyklar spridits över världen.

 • 2020-02-04

  KTB fyller 120 år

  I år är det 120 år sedan zeppelinaren gjorde sin jungfrufärd, den första fortkörningsboten delades ut i Sverige och författaren Oscar Wilde dog. Samma år invigdes Kurs- och Tidningsbiblioteket på Vasagatan – då som Göteborgs Stadsbibliotek.

 • 2020-01-30

  Information om Stadshus försäljningsuppdrag

  Kommunfullmäktige har gett Stadshus AB i uppdrag att utreda försäljning av tillgångar. Vid möte i Stadshus styrelse den 28 januari behandlades rapporter avseende Higab, GöteborgsLokaler, Göteborgs Stads Parkering, Göteborgs Hamn och Göteborgs Energi.

 • 2020-01-29

  Guidade visningar på Remfabriken

  Vill du gå en guidad visning i en fabrik där nästan ingenting har förändrats sedan förra sekelskiftet? Under februari anordnar Remfabriken i Gårda visningar vid fem tillfällen.

 • 2020-01-27

  Ny utställning om arkitektur på Röhsska museet

  Den 1 februari öppnar en utställning om kriminalteknisk arkitektur på Röhsska museet. Bakom satsningen står den engelska researchgruppen Forensic architecture som använder verktyg och metoder från designens värld för att komplettera brottsutredningar och försvara mänskliga rättigheter.

 • 2020-01-22

  Projekt Högvakten nominerat till Årets Bygge 2020

  Under tre år genomfördes en av de största grundförstärkningarna i Göteborgs historia i Kvarteret Högvakten. Samtidigt gjordes en ombyggnad för att utveckla husen och öka tillgängligheten. Nu är projektet nominerat till Årets Bygge 2020. Vinnaren koras vid Byggforum på Courtyard by Marriott i Stockholm den 31 mars.

 • 2020-01-20

  Göteborg Film Festival i Higabs hus

  Snart startar 2020 års upplaga av Göteborg Film Festival. Under den stora festen kommer omkring 400 filmer från 80 länder att visas. På Stora Teatern och Stadsbiblioteket, som är två av Higabs hus, hålls det både visningar och samtal med regissörer och skådespelare.

 • 2020-01-17

  Hitta till Creative Point på Brewhouse

  En av våra hyresgäster på Brewhouse i Gårda är Creative Point – ett kulturprojekt som drivs av och med målgruppen funktionsvarierade arrangörer. Nu har de tagit fram en informationsfilm om hur man tar sig till och från Brewhouse om man har speciella behov.

 • 2020-01-15

  Pressmeddelande: De stannar i Feskekôrka

  Nu är det klart vilka av handlarna i Feskekôrka som kommer flytta tillbaka efter upprustningen. Det innebär att arbetet med att ta fram ett framtida koncept kan gå in i en intensivare fas.

 • 2020-01-13

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Annika Janson som ny affärsutvecklare på Higab.

 • 2020-01-10

  Sätt färg på Göteborg blickar tillbaka på 2019

  Nu när 2019 har gått över till 2020 har Sätt färg på Göteborg valt att blicka tillbaka på året och de målningar som de har skapat. Ett av verken som uppmärksammas är fönsterkonsten på Strömska Huset på Postgatan 33.

 • 2020-01-09

  Sekelskifteshus i Västra Nordstan fyller 120 år

  I år det 120 år sedan huset på Postgatan 10 i Västra Nordstan uppfördes. En gång i tiden låg ett av Göteborgs största hotell här och Vin- och Spritcentralen hade sin butik i bottenplan.

 • 2020-01-07

  Higab säljer Fastighets AB Rantorget

  I enlighet med kommunfullmäktiges beslut den 7 juni 2018 står det nu klart att Higabs dotterbolag Fastighets AB Rantorget säljs till Västfastigheter. I bolaget finns fastigheterna Vagnhallen Gårda och Margretebergsdepån.

 • 2020-01-02

  Ny medarbetare på Drift och service

  Idag välkomnar vi Erik Svensson som ny servicetekniker på Higab.

 • 2019-12-19

  God jul & Gott nytt år!

  Vi önskar våra kunder och alla göteborgare en riktigt fin jul och ett gott nytt år. Som vanligt skänker Higab en julgåva till Stadsmissionens arbete i S:t Johanneskyrkan, en viktig mötesplats för människor.

 • 2019-12-16

  Entrérum i Börsen har återställts

  Nu har Börsens entrérum mot Östra Hamngatan återfått sitt ursprungliga utseende från 1849. Se resultatet på bilderna.

 • 2019-12-13

  Frågor och svar om Feskekôrka

  Vi får kontinuerligt frågor om Feskekôrka och dess framtid. Här kommer svar på några av de vanligaste frågorna.

 • 2019-12-13

  Aktuellt läge – renovering av Barken Viking

  Under nästa år kommer Barken Viking att få ett nytt trädäck. Inför detta genomförs nu ett provmontage på fördäcket.

 • 2019-12-06

  Lucia i Higabs hus

  Den 13 december blir det julsånger och julstämning. Här är några av göteborgarnas hus som får besök av Luciatåg och som anordnar aktiviteter.

 • 2019-12-05

  Pop up-utställning på Postgatan

  Nu kan du besöka A-venues pop up-utställning i hörnet av Postgatan och Torggatan i Västra Nordstan. Det är studenter från HDK, Akademin Valand & HSM som står bakom utställningen där du även kan köpa konst och ta en fika.

 • 2019-12-04

  Årets Bygge ska utses

  Nu ska tio kandidater till Årets Bygge 2020 väljas ut. Bland de inkomna förslagen finns två av Higabs byggprojekt: ombyggnaden av Kvarteret Högvakten och uppförandet av Kretslopp och vattens nya lokaler i Alelyckan.

 • 2019-12-04

  Träffa tomten i valen på Naturhistoriska museet

  Kom i julstämning på Göteborgs Naturhistoriska museum. Helgen den 7–8 december blir det julkluringar och besök av tomten som tar emot i Malmska valen där du kan räcka över din önskelista.

 • 2019-11-28

  Pressmeddelande: Göteborgs äldsta julmarknad är tillbaka

  Upplev julen i Göteborgs historiska hjärta. Den 30 november är det premiär för årets Kronhusjul i Kronhuset & Kronhusbodarna. Här hittar du stadens äldsta julmarknad och aktiviteter för hela familjen. 

 • 2019-11-27

  Skolhus från 1800-talet har återfått sitt gamla utseende

  Nu har Lindholmens skolhus från 1886 och 1913 renoverats. Se före- och efterbilder.

 • 2019-11-25

  Higab delade ut stipendier

  Under fredagen den 22 november delades Företagarna Göteborg ut sina årliga gesäll- och mästarbrev. Under ceremonin i Konserthuset fick även sex hantverkare ta emot Higabs stipendium.

 • 2019-11-25

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Emelie Hultén som marknadskoordinator på Higab.

 • 2019-11-22

  Arkeologiska fynd har hittats vid Sjöfartsmuseet

  Inför om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet genomför Göteborgs stadsmuseum arkeologiska undersökningar framför huset. Nu har man hittat en välbevarad väg från 1700-talet och lämningar av ett stall och en köksbyggnad.

 • 2019-11-22

  Julmarknad på Ängås Gård

  Lördag den 30 november välkomnar Ängås Gård till sin årliga julmarknad. Här finns ett stort utbud av gårdens egna ekologiska produkter.

 • 2019-11-20

  Snart startar om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet

  Nu är det klart att Flodén Byggnads AB har fått entreprenaduppdraget för om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet. Arbetena startar i januari 2020.

 • 2019-11-19

  Göteborg lyser upp under Orange Day

  Scandinavium, Ullevi, Stora Saluhallen och Göteborgs konstmuseum. Dessa hus kommer att lysa i orange den 25 november för att uppmärksamma den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.

 • 2019-11-15

  Julmarknad i Remfabriken

  Den 23–24 november är du välkommen till den årliga julmarknaden i Göteborgs Remfabrik. Bland maskiner och inredning från 1900-talets början kommer ett trettiotal hantverkare att ställa ut.

 • 2019-11-14

  Higabs första hus fyller 50 år

  I år är det ett halvt sekel sedan TV2 startade, septemberstormen slog mot Göteborg och artister som Jimi Hendrix, Janis Joplin och Judy Garland spelade i Sverige. Men det var också samma år som Higabs första hus byggdes.

 • 2019-11-12

  Konstrundan i Östra Göteborg

  Den 15–17 november är det dags för den andra upplagan av Konstrundan i Östra Göteborg. Under helgen kommer 55 utställningar att vara öppna och det finns möjlighet att själv vara med och skapa.

 • 2019-11-07

  Öppet hus på Regionarkivet

  Lördag den 9 november firas Arkivens dag på Regionarkivet i Göteborg. Du som besökare kan ta del av deras slutna arkiv, lyssna på föredrag, kolla på fotoutställning och köpa affischer.

 • 2019-11-06

  Pressmeddelande: Allégården återfår sin forna glans

  1897 invigdes Dicksonska Folkbiblioteket i Haga. Nu ska det byggnadsminnesförklarade huset som numera är mer känt som Allégården renoveras. Utifrån originalritningar ska delar av husets utsida återskapas.

 • 2019-11-05

  Se filmen om Higab

  Är du nyfiken på Higab? Nu kan du se en film om oss, husen som är karaktäristiska och unika för Göteborg och hur vi är med och formar framtiden i staden.

 • 2019-10-30

  Pressmeddelande: Gathenhielmska Huset öppnas upp

  Nu ska Gathenhielmska Huset i Majorna öppnas upp. Higab har tecknat ett hyresavtal med Historieverket i syfte att 1700-talshuset ska bli ett kulturellt nav för det alternativa och fria kulturlivet runt Stigbergstorget och Gathenhielmska Reservatet.

 • 2019-10-28

  Höstlovet i Göteborg

  Ta och vandra runt i ett nedsläckt museum, lär dig att skriva låtar, gå en filmworkshop eller lyssna på musik från Pippi, Emil och Alfons. Under höstlovet händer det massor med spännande saker i Higabs hus.

 • 2019-10-25

  Pressmeddelande: Så tar vi Feskekôrka in i framtiden

  Fisk och skaldjur – det ska helt prägla verksamheten i Feskekôrka i Göteborg även efter upprustningsarbetet. Higabs styrelse har nu tagit ett kompletterande beslut. Det innebär att befintliga verksamheter ska erbjudas möjlighet att flytta tillbaka till Feskekôrka. Styrelsen vill skapa förutsättningar för verksamhet med större bredd och en sammanflätning av restaurang, uteservering samt fisk- och skaldjursförsäljning.

 • 2019-10-24

  Planeta Festival i Higabs hus

  Reggae på Musikens Hus, traditionell medelhavsmusik i Kronhuset, workshops på Allégården och musikteater från Sápmi på Kulturhuset Kåken. Det är som vanligt ett brett och inspirerande program när Planeta Festival går av stapeln i Göteborg.

 • 2019-10-23

  Pressmeddelande: Ny utställning om Stadshusets historia

  Under Kulturnatta den 25 oktober invigs den nya utställningen Vakt, prakt och makt som berättar Stadshusets historia. Besökare kommer att kunna ta del av nya arkeologiska fynd från platsen och gå en virtuell tur i den gamla stadshuskällaren som användes som häkte och fängelse.

 • 2019-10-22

  Nytt showroom i Radheska Huset

  Nu öppnar Mouche Collective ett showroom med butik i Radheska Huset på Norra Hamngatan. Platsen går under namnet Valvet och det kommer erbjudas unika och limiterade skapelser från både lokala och internationella designers och konstnärer.

 • 2019-10-21

  Besök Annedalshuset på Kulturarvsdagen

  Under Kulturnatta den 25 oktober öppnar Annedalshuset upp sitt lägenhetsmuseum med tyngdpunkt på 1900-talets första hälft. Det blir också visning av bilder före och efter 1960-talets rivningsvåg i Annedal och från när SVT-serien Vår tid är nu spelades in i huset.

 • 2019-10-15

  Sjömanshuset ska grundförstärkas

  Nu ska Sjömanshuset vid Stigbergsliden grundförstärkas. Arbetet beräknas pågå fram till våren 2020.

 • 2019-10-14

  Ny butik på Norra Hamngatan 8-10

  Sedan början av oktober hittar du CHIA underkläder & bad på Norra Hamngatan 8-10.

 • 2019-10-14

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi David Solanes som ny servicetekniker.

 • 2019-10-10

  GöteborgsOperan gästar Stora Saluhallen

  Lördag 19 oktober gästspelar GöteborgsOperan i Stora Saluhallen. De bjuder på smakprov ur klassikern Carmen.

 • 2019-10-03

  Tornrum från 1895 har restaurerats

  Nu har två tornrum på Kvibergs Kaserner restaurerats. Se resultatet nedan. 

 • 2019-09-29

  Arkeologisk förundersökning vid Sjöfartsmuseet

  Under vecka 40 kommer det genomföras schaktarbeten i parken vid Sjöfartsmuseet som förberedelse till en arkeologisk förundersökning.

 • 2019-09-27

  Nu öppnar Salut i Stora Saluhallen

  I dag den 27 september öppnar hela-dagen-matbaren Salut inne i Stora Saluhallen. I den lilla bistro-hörnan kan du köpa take-away eller slå dig ner för frukost, lunch och à la carte.

 • 2019-09-26

  Förtydligande angående reportage i SVT Väst

  I SVT Väst 26 september sändes ett inslag om Feskekôrka. Higab vill förtydliga det som sas i reportaget. Bland annat meningen ”Nu menar fastighetsbolaget Higab att man inte kan garantera de befintliga hyresgästerna en plats i Feskekôrka efter renoveringen.”

 • 2019-09-26

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Selma Sadikovic som ny teknisk förvaltare.

 • 2019-09-25

  Lunchvisning av lediga studiolokaler

  Håller du på med musik, film eller podcasts? Måndag den 7 oktober bjuder vi in till lunchvisning av lediga studiolokaler i kulturfabriken Brewhouse i centrala Göteborg. Det blir visning av tre lokaler på 40–67 kvm och det kommer att finnas enklare mat och dryck.

 • 2019-09-20

  50 år sedan Flygledartornet invigdes

  Uppe på Snäckeberget i Torslanda står det rymdinspirerade Flygledartornet och blickar ut över området som tidigare var Göteborgs flygplats. Nu är det 50 år sedan byggnaden invigdes.

 • 2019-09-19

  Casinot i Stora Tullhuset byggs om

  Nu startar arbetet med att bygga om Casino Cosmopols lokaler i Stora Tullhuset. En ny eventlokal med plats för 150 matgäster kommer att ta form och den nuvarande entrén kommer ersättas av en ny på kortsidan mot Stenpiren.

 • 2019-09-13

  Lejonen tillbaka utanför Röhsska

  I samband med renoveringen av Röhsska museet skadades ett av väktarlejonen vid entrén. Nu har båda de gamla kopiorna bytts ut mot två nya som har handhuggits i vit bohusgranit.

 • 2019-09-11

  Stadslopp genom centrala Göteborg

  Den 15 september kommer hundratals löpare att ta sig genom butiker, gränder, caféer och andra centra platser i Göteborg. Stadsloppet Urban Run Gothenburg går av stapeln för tredje året i rad.

 • 2019-09-10

  Ska du besöka Tellusfestivalen?

  Snart drar sjätte upplagan av Tellusfestivalen igång på Rymdtorget i Bergsjön. Programmet bjuder på allt från uppträdanden och prova-på-aktiviteter till gatukonst och samtal med lokala politiker. Men du kommer också kunna kliva in i det framtida kulturhuset och se dig omkring med hjälp av VR.

 • 2019-09-09

  Pressmeddelande: Carmen Olsson tilldelas Göteborgs Danspris 2019

  Under en ceremoni i Sockerbruket fick koreografen och dansaren Carmen Olsson ta emot Göteborgs Danspris. Prisutdelningen ägde rum på Kulturarvsdagen, Riksantikvarie-ämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet.

 • 2019-09-06

  Higabs replik på GP:s ledare

  På GP:s ledarsida den 6 september ifrågasätter Adam Cwejman Higabs uppdrag som fastighetsbolag och det pågående arbetet med att hitta ersättningslokaler till handlarna i Feskekôrka. I texten förekommer både felaktigheter och påståenden som saknar grund.

 • 2019-09-06

  Akustiken har förbättrats i Konserthuset

  Under sommaren har bakre delen av andra våningen i Konserthuset fått nytt akustikputstak. Arbetet är ett led i att förbättra akustiken i husets publika utrymmen.

 • 2019-09-03

  Pressmeddelande: Nya stadsodlingar vid Higabs hus

  Som en del av Göteborgs 400-årsjubileum 2021 driver Higab ett pilotprojekt för att testa stadsnära odling. Nu har tre platser etablerats vid Slakthuset, Kvibergs Kaserner och Musikens Hus.

 • 2019-09-02

  Kulturarvsdagen i Sockerbruket

  Söndag den 8 september slår Sockerbruket upp dörrarna för dig. I de gamla industrilokalerna i Majorna bjuds det på konst, musik, och historiska tillbakablickar.

 • 2019-08-29

  Street food-tävling i Slakthuset

  På lördag den 31 augusti kommer Sveriges största street food-tävling till Slakthuset i Gamlestan. Under dagen kan du som besökare testa på mat från hela världen och besöka områdets lokala vineri och bryggeri.

 • 2019-08-28

  Tipspromenaden i Västra Nordstan – rätt svar

  I söndags avslutades kulturdagarna ”En brokig historia” i Västra Nordstan. Deltog du i Higabs tipspromenad om stadsdelens historia? Här kommer de rätta svaren.

 • 2019-08-28

  Träffa Higab på Reservatets dag

  Söndag den 1 september är du välkommen till Gathenhielmska Reservatet i Majorna för att fira Reservatets dag. Du kan träffa oss på Higab, hälsa på i föreningsstugorna, följa med på en guidad visning i Gathenhielmska Huset och gå en historisk vandring ledd av Sjöfartsmuseet.

 • 2019-08-26

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Tobias Johansson som ny drifttekniker på Higab.

 • 2019-08-23

  Nya öppettider i Stora Saluhallen

  Nu får Stora Saluhallen nya öppettider. Från 1 september kommer det vara öppet en timme längre på fredagar och lördagar.

 • 2019-08-21

  Snart dags för Gothenburg Fringe Festival

  Onsdag den 28 augusti startar den fjärde upplagan av scenkonstfestivalen Gothenburg Fringe Festival. Det blir sex fullmatade dagar med allt från teater, dans, musik och spoken word till cirkus, installationer och workshops.

 • 2019-08-20

  Feskekôrka – aktuellt läge

  Just nu cirkulerar olika påståenden och partsinlagor om Feskekôrka i media och på Facebook. Higab vill därför återigen göra ett förtydligande kring nuläget.

 • 2019-08-19

  Black Ribbon Day på Stadsbiblioteket

  För andra året i rad uppmärksammas Black Ribbon Day av Göteborgs Stad. På Stadsbiblioteket anordnas ett program den 23 augusti med anledning av att det är 30 år sedan Berlinmurens fall.

 • 2019-08-16

  Nu installeras Konserthusets nya orgel

  2021 beräknas Konserthusets nya orgel att tas i bruk. I förra veckan anlände en långtradare med delar från orgelbyggarfirman Rieger Orgelbau i Österrike och fram till månadsskiftet augusti/september genomförs den första installationen.

 • 2019-08-14

  Öppet hus och föredrag på Mariagården

  Har du besökt mötesplatsen Verket på Mariagården? Fredag den 23 augusti håller de Öppet hus och gästas av Göran Palmgren som berättar historien om de göteborgska landshövdingehusen.

 • 2019-08-07

  Följ renoveringen av Naturhistoriska museet

  Under 2019–2020 genomförs en omfattande renovering av exteriören på Göteborgs Naturhistoriska museum i Slottsskogen. I filmen nedan får du träffa Higabs projektledare Karin Lottkärr som berättar mer om arbetet.   

 • 2019-08-06

  En brokig historia – kulturdagar i Västra Nordstan

  I Västra Nordstan finns Göteborgs historiska hjärta. Med utgångspunkt från Postgatan – det gamla emigrant- och teaterstråket – utforskas områdets historia, samtidigt med blickar mot framtiden.

 • 2019-07-31

  Gamla Chalmers fyller 150 år

  Chalmers, HDK och Polhemsgymnasiet. De har alla haft huset som hem. Numera är det mer känt som Akademin Valand. I år det 150 år sedan den gamla skolbyggnaden i Lorensberg invigdes.

 • 2019-07-25

  Angereds Industriby har renoverats

  I våras startade arbetet med att renovera fasaderna på Spadegatan 7–9 i Angereds Industriby. Nu är arbetet klart.

 • 2019-07-22

  Sommaraktiviteter i Kronhuskvarteret

  Du har väl inte missat sommarens aktiviteter i Kronhuset & Kronhusbodarna? Här kan du följa med på en dramatiserad vandring i ett av stadens äldsta hus, ta del av tankeväckande konst, lyssna på livemusik och kolla på historisk barnteater.

 • 2019-07-18

  Öppet hus i Smålandsstugan

  1905 flyttades Smålandsstugan från Skubbhult utanför Jönköping till Göteborg och Slottsskogen. Sedan dess har Smålands Gille haft sin hemvist här. Nu bjuder medlemmarna in till Öppet hus.

 • 2019-07-15

  Upptäck Göteborgs hamn

  Under sommaren erbjuder Sjöfartsmuseet guidade båtturer tillsammans med Göteborgs Hamn.

 • 2019-07-10

  Gothia Cup-invigning på Ullevi

  Den 15 juli invigs Gothia Cup – världens största ungdomsturnering i fotboll – på Ullevi. Under veckan spelas matcherna på bland annat Bravida Arena, Valhalla IP och Gamla Ullevi.

 • 2019-07-08

  Fotbollslandslaget hyllas på Götaplatsen

  Efter damlandslagets bedrifter i fotbolls-VM kommer de att hyllas på Götaplatsen.

 • 2019-07-04

  Ny träningsstudio på Postgatan

  Nu har Strömska Huset på Postgatan fått en ny hyresgäst. I förra månaden öppnade X-shape Nordstan, Göteborgs första EMS-träningsstudio.

 • 2019-07-02

  Grundförstärkning i Sockerbruket

  Nu ska Hus 4 i Sockerbruket grundförstärkas. Arbetet beräknas vara klart i slutet av oktober.

 • 2019-06-28

  Lilla Änggården öppnar för säsongen

  Nu öppnar Göteborgs stadsmuseum sin sommarfilial Lilla Änggården. Här i Änggårdsbergen möter du ett välbevarat hem med möbler och föremål från tre sekler.

 • 2019-06-26

  Sommarscen på Villa Belparc

  Snart öppnar Villa Belparcs sommarscen. Under de närmsta veckorna gästas de av artister som Carola, Atomic Swing, Teddybears Soundsystem och Louise Hoffsten.

 • 2019-06-24

  Ny restaurang i Stora Saluhallen

  Snart öppnar en ny restaurang i Stora Saluhallen. Arbetsnamnet är Salut och bakom satsningen står familjen Orrmyr som sedan tidigare driver restaurangerna Bord 27, Natur och Totale.

 • 2019-06-19

  Gratis stadsvandringar med Stadsmuseet

  I sommar erbjuder Göteborgs stadsmuseum två gratis stadsvandringar tisdagar till fredagar.

 • 2019-06-18

  Guidade visningar av Rådhuset

  Snart är det dags för sommarens visningar av Rådhuset. Från den 1 juli till 9 augusti anordnas guidade visningar av den Asplundska tillbyggnaden mellan söndag och fredag.

 • 2019-06-17

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Martin Nilbo som ny affärsansvarig fastighetsförvaltare på Higab.

 • 2019-06-13

  Västra Nordstan blir en del av 21 km konst

  År 2021 kommer stråket 21 km konst – mellan Blå Stället i Angered och Röda Stens konsthall i Majorna – att vara färdigt. Nu är det klart att Göteborgs historiska hjärta Västra Nordstan kommer vara en del av färgglada konstverket.

 • 2019-06-11

  Side by Side i Konserthuset och Scandinavium

  I veckan startar den sjätte upplagan av det internationella kör- och orkesterlägret Side by Side by El Sistema där Higab ingår som samarbetspartner. Den 15–19 juni samlas tusentals barn och unga från hela världen för att spela, sjunga, skapa och utvecklas tillsammans i Göteborg.

 • 2019-06-10

  Feriearbetare på Higab

  I dag startar fyra ungdomar sina feriearbeten på Higab. De kommer att vara på drift- och serviceavdelningen under tre veckors tid.

 • 2019-06-07

  West Pride i Higabs hus

  Den 12–16 juni sätter HBTQ-festivalen West Pride färg på Göteborg. Likt tidigare år är Higab stolt samarbetspartner och under veckan kommer flera spännande evenemang att arrangeras i våra hus.

 • 2019-06-04

  Guidade visningar av Vattentornet i Slottsskogen

  Nu har du chansen att komma upp i stadens äldsta utkikstorn och ta del av en bit Göteborgshistoria. Under juni, juli och augusti genomför Aquatoriet guidade visningar av Vattentornet i Slottsskogen.

 • 2019-06-03

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Fredrik Andersson som ny teknisk förvaltare på Higab.

 • 2019-05-29

  Utställning på Röhsska om plast i haven

  En av dagens stora miljöfrågor är nedskräpningen av våra hav. 2050 beräknas det finnas mer plast än fisk i haven. Den 15 juni startar utställningen Ocean Plastics på Röhsska museet där man kommer visa hur man kan bidra till lösningar genom olika designprojekt.

 • 2019-05-27

  Information till Higabs kunder: Ny larmmottagare för akuta ärenden

  Från och med 1 juni 2019 byter Higab larmmottagare för akuta ärenden utanför kontorstid.

 • 2019-05-23

  Higabs första hus rustas upp

  Nu ska Hantverkshuset Stampens allmänutrymmen rustas upp. Arbetet beräknas att slutföras vid årsskiftet 2019/2020.

 • 2019-05-22

  Ny tillgänglig skylt om Kronhuskvarteret

  Nu kan Kronhuset & Kronhusbodarnas besökare ta del av en ny informationsskylt om de historiska husen. För att göra skylten tillgänglig för så många som möjligt har den tagits fram i samarbete med en referensgrupp av personer med olika funktionsvariationer.

 • 2019-05-17

  Information om Feskekôrkas förstudie

  De senaste dagarna har Higab fått frågor angående den förstudie som tagits fram för Feskekôrka. Vi vill därför ta tillfället i akt att förklara vad en förstudie är.

 • 2019-05-17

  Upplev gamla Annedal på Annedalsdagen

  Den 25 maj är det dags för årets upplaga av Annedalsdagen. Då är du välkommen till Annedalshuset som erbjuder visningar av sitt lägenhetsmuseum med inredda lägenheter från 1900-talets första hälft. Det blir också en utställning med bilder från gamla Annedal samt live-musik, grillad korv och hembakt i trädgården.

 • 2019-05-15

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Magnus Alpmyr som ny servicetekniker på Higab.

 • 2019-05-14

  Pressmeddelande: Yttre renovering av Göteborgs Naturhistoriska museum

  Göteborgs Naturhistoriska museum invigdes 1923 i samband med Världsutställningen. Nu ska exteriören på den nationalromantiska byggnaden i Slottsskogen renoveras. Arbetet beräknas att pågå 2019–2020.

 • 2019-05-09

  Barnens dag i centrala Göteborg

  Den 11 maj arrangeras Barnens dag runt om i Göteborgs innerstad. Under dagen kan du bland annat gå skattjakt inne i Stora Saluhallen, hoppa i hoppborgar på Gustaf Adolfs Torg, ta en gratistur på Göteborgs stadsmuseum och testa den flygande mattan på Kungstorget.

 • 2019-05-07

  Litteraturfestival i Gathenhielmska Reservatet

  Den 9–12 maj är det dags för årets upplaga av Textival Litteraturfestival runt Stigbergstorget. Årets tema är Intimate Acts där man utforskar det intimas plats och bäring i rörelsen mellan text, kropp, offentlighet och den scen som utgör vårt allra djupaste inre.

 • 2019-05-06

  Information: Feskekôrka kommer att leva vidare

  Higabs pressmeddelande om att vi kommer att stänga Feskekôrka för upprustning under första delen av 2020 har väckt mycket uppmärksamhet och reaktioner i media och sociala medier. Vi är glada över att så många människor i och utanför Göteborg engagerar sig i byggnaden som vi är så stolta att förvalta. Vi vet att Feskekôrka betyder mycket för många och därför vill vi vara transparenta genom hela arbetet med upprustning och framtidsplanering. Då många reaktioner varit oroliga och en del missförstånd uppstått, vill vi vara extra tydliga och svara på några av de frågor som ställts i olika forum.

 • 2019-05-03

  Pop-In Ungdom – ny mötesplats i Stadshuset

  I veckan öppnade Pop-In Ungdom i Stadshuset på Gustaf Adolfs Torg. Satsningen är en del av trygghetsarbetet runt Nordstan och här kan unga bland annat få hjälp med att söka jobb och skriva cv.

 • 2019-05-02

  Pressmeddelande: Feskekôrka stänger för upprustning

  Feskekôrka är i behov av en omfattande upprustning. Fastighetsägaren Higab har därför beslutat att stänga den byggnadsminnesförklarade fiskhallen under första delen av 2020 och så länge arbetet pågår. Parallellt med upprustningen kommer Feskekôrkas framtida utveckling att utredas.

 • 2019-04-29

  Fönsterrenovering på Stora Tullhuset

  Nu påbörjas ett arbete med att renovera fönstren på Stora Tullhuset vid Packhusplatsen. Arbetet kommer att pågå under 2019 och 2020.

 • 2019-04-25

  Vad vet du om Västra Nordstans historia?

  Hur ser Västra Nordstans 400-åriga historia ut och vilka är människorna som har bott och verkat här? Nu går startskottet för projektet GPS400 Västra Nordstan där målsättningen är att öka kunskapen och tillgängligheten till stadsdelens historia. Har du bilder, filmer, berättelser eller kan du på annat sätt bidra till projektet är du välkommen till Kronhuset den 6 maj för att lyssna till och samtala med projektdeltagare.

 • 2019-04-24

  Reparationsarbeten i Kronhusparken

  Nu ska gräsmattorna i Kronhusparken repareras inför sommaren. Arbetet kommer att pågå från månadsskiftet april/maj till mitten av juni.

 • 2019-04-23

  Möt våren i Seminarieparken

  Du har väl inte missat de blommande körsbärsträden i Seminarieparken? Enligt artikeln i helgens Göteborgs-Posten är det en av de mest populära fotoplatserna i Göteborg just nu.

 • 2019-04-18

  Faktumgalan på Stadsteatern

  Den 24 april är det dags för den årliga Faktumgalan som uppmärksammar insatser mot hemlöshet och socialt utanförskap. Under kvällen på Stadsteatern kommer sju viktiga priser att delas ut och det kommer bjudas på artistuppträdanden och fina överraskningar.

 • 2019-04-16

  Påsklov i Higabs hus

  Ta vara på påsklovet! Här får du tips på roliga aktiviteter i Higabs hus.

 • 2019-04-12

  Modernisering av hissar

  Nu ska hissarna på Åvägen 17 G i Gårda och Saluhall Briggen vid Tredje Långgatan moderniseras. Projekten genomförs för att säkerställa driften av hissarna och se till att de uppfyller gällande krav.

 • 2019-04-09

  Konstrundan i Majorna

  Den 12–14 april är det dags för den årliga Konstrundan i Majorna. Upplev unika verk, träffa konstnärer och ta del av deras arbetsprocess.

 • 2019-04-08

  Stadsteatern gästar Slakthuset

  Den 12 april har pjäsen ”Ensam galning” premiär i Slakthuset. Den genomförs i samarbete mellan Stadsteatern och Higab som är fastighetsägare.

 • 2019-04-05

  Romadagen firas på Röhsska museet

  Den 8 april uppmärksammas den internationella Romadagen på Röhsska museet. Det blir tårta och sång samt filmer och workshops för barn.

 • 2019-04-04

  Ny skapandeyta på Stadsbiblioteket

  Nu påbörjas arbetet med att utforma en ny skapandeyta på Stadsbiblioteket. I källarplanet kommer det att byggas tre studios för inspelning av musik, podcasts och annat kreativt skapande.

 • 2019-04-03

  Higab deltar i Tour de Skräp

  Den 10 april är det dags för den årliga städmorgonen i centrala Göteborg och likt tidigare deltar medarbetare på Higab. Promenaden, som går under namnet Tour de Skräp, startar på Götaplatsen och avslutas vid Lejontrappan.

 • 2019-04-01

  Nya öppettider på Stadsbiblioteket

  Från och med i dag den 1 april har Stadsbiblioteket vid Götaplatsen nya öppettider.

 • 2019-03-29

  Vetenskapsfestivalen i Higabs hus

  Under årets Vetenskapsfestival utforskas den svindlande tanken och teknikens betydelse för människans utveckling. Den 2–7 april kan du som besökare ta del av 300 programpunkter runt om i Göteborg, bland annat på Lagerhuset, Naturhistoriska museet och Pedagogen.

 • 2019-03-28

  Götaplatsen släcks ner under Earth Hour

  Den 30 mars är det dags för Earth Hour, världens största klimatmanifestation. Likt tidigare deltar Higab och bland annat släcks Götaplatsen, Gustaf Adolfs Torg och Stadsbiblioteket ner.

 • 2019-03-26

  Pressmeddelande: Fullmäktige återvänder till Börsen

  Efter tre års arbete med att grundförstärka, bygga om och restaurera Kvarteret Högvakten är det dags för kommunfullmäktige att flytta tillbaka till Börsen. Den 28 mars sker första sammanträdet i kommunfullmäktigesalen efter ombyggnaden.

 • 2019-03-26

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Bernard Lucic som ny servicetekniker på Higab.

 • 2019-03-25

  Underhållsarbete på Ullevi

  Du som passerar Ullevi kanske undrar varför det har satts upp byggnadsställningar utanpå arenan? Längs långsidan mot Skånegatan och Levgrensvägen genomförs nu betongreparationer och förstärkning av fönsterpartier.

 • 2019-03-21

  Läxhjälp och språkcafé på Mariagården

  Förra sommaren öppnade Verket, Centrums nya mötesplats för unga och seniorer, på Mariagården. Under våren bjuder man in till läxhjälp och kompis-/språkcafé varje måndag och tisdag.

 • 2019-03-14

  Speciell rundvisning på Naturhistoriska museet

  I helgen har du chansen att kika in bakom kulisserna på Naturhistoriska museet.

 • 2019-03-13

  Idrottsmuseet bjuder in antikexpert

  Den 27 mars gästas Idrottsmuseet av antikexperten Peder Lamm. Temat är samlarprylar och besökare är välkomna att ta med sig föremål hemifrån för bedömning och värdering.

 • 2019-03-11

  Årsredovisning med hållbarhetsredovisning 2018

  Nu finns Higabs årsredovisning med hållbarhetsredovisning för 2018 att ladda ner.

 • 2019-03-08

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Lars-Gunnar Börve som ny drift- och servicechef på Higab.

 • 2019-03-06

  Hildedals Gård fyller 100 år

  Hildedals Gård är ett värdefullt minne från den tid då handelsträdgårdar var ett vanligt inslag på Hisingen. I år är det 100 år sedan den gamla trädgårdsmästarbostaden byggdes.

 • 2019-03-04

  Information till leverantörer: endast e-faktura gäller

  Snart träder lagen i kraft som innebär att kommuner och andra offentliga organisationer endast får ta emot e-fakturor.

 • 2019-03-04

  Nya medarbetare

  I dag välkomnar vi Anna-Karin Westberg som ny förvaltningsassistent och Arash Afkari som ny projektledare inom underhåll och lokalanpassning.

 • 2019-02-28

  Premiär för Cirkulära Tider

  Den 4–5 maj är det premiär för Cirkulära Tider – Göteborgs hållbarhetsdagar för byggnadsvård, trädgård och livsstil. Evenemanget arrangeras av Higab i samarbete med reCreate Design Company och är en del av Higabs utvecklingsarbete Västra Nordstan Revival.

 • 2019-02-26

  Meänkielidagen firas i Lagerhuset

  Sedan 1988 har Meänkielidagen firats i Sverige. Den 1 mars blir det dubbelt firande när tioårsjubilerande tidskriften Meänmaa bjuder in allmänheten till Göteborgs Litteraturhus i Lagerhuset för panelsamtal och poesiafton.

 • 2019-02-22

  Information till våra kunder: Higab byter bank

  Den 1 mars 2019 byter Göteborgs Stad bank från Nordea till Swedbank. Detta innebär att våra kunder i fortsättningen måste göra inbetalningar till vårt bankgiro 227-6657. Våra plusgirokonton kommer att upphöra.

 • 2019-02-21

  Röhsska museet öppnar igen

  Lördag den 23 februari öppnar Röhsska museet igen. Under de två första helgerna kan besökare bland annat ta del av presentationer av nya utställningar, föreläsningar om design ur olika perspektiv och information om det tillgänglighetsarbete som har gjorts på museet under stängningsperioden.

 • 2019-02-19

  Före detta Gårda-fabrik har fasadrenoverats

  Sedan förra året har fasad och fönster på det före detta kamgarnsspinneriet på Åvägen 17 rustats upp. Nu är arbetet klart.

 • 2019-02-18

  Pressmeddelande: Nu är Röhsska museet tillgängligt för alla

  När Röhsska museet åter öppnar den 23 februari kommer besökarna att mötas av nya och tillgänglighetsanpassade lokaler. Bland annat har en entré med hiss från gatuplan tillkommit, foajén har moderniserats och framkomligheten till arkitekturhallen och auditoriet har förbättrats.

 • 2019-02-15

  Titta på filmer från gamla Göteborg

  Hur såg Göteborg ut mellan 1910- och 1990-talet? På filmarkivet.se finns det gott om dokumentärfilmer, journalfilmer och annat rörligt material där du kan ta del av det gamla Göteborg. Allt från Jubileumsutställningen på Götaplatsen och 1930-talets Majorna till Kungsportsplatsen och hamnen i Klippan.

 • 2019-02-14

  Ändrat arbetssätt för ökad kundnytta

  Nu har Higab ersatt den tidigare fastighetsteknikerrollen med en teknikgrupp där servicetekniker, drifttekniker och teknisk förvaltare ingår. Målet är att våra kunder ska uppleva att vi blir mer tillgängliga med ökat kundfokus och snabbare handläggning.

 • 2019-02-07

  Fönsterrenovering på Hagabadet

  Nu startar arbetet med att renovera fönster och gjutjärnsdetaljer på anrika Hagabadet. Projektet kommer att pågå under våren och sommaren.

 • 2019-02-06

  Öppet hus på brandstationen i Gårda

  Nästa vecka är det sportlov och det innebär att brandstationerna i Storgöteborg håller Öppet hus. Den 15 februari är små som stora välkomna till huvudbrandstationen i Gårda.

 • 2019-02-04

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Amanda Lindström som ny affärsansvarig fastighetsförvaltare på Higab.

 • 2019-02-01

  Ny vd på Higab

  I dag välkomnar vi Christer Svärd som ny vd på Higab.

 • 2019-02-01

  130 år sedan öppningen av Stora Saluhallen

  I dag är det 130 år sedan Stora Saluhallen öppnade. Samma år som Eiffeltornet i Paris invigdes.

 • 2019-01-29

  Föredrag om den befästa staden på Redbergsskolan

  Än i dag går det att se tydliga spår från 1600-talets Göteborg. Men hur var staden egentligen uppbyggd under befästningstiden, var låg försvarsanläggningarna och när revs dem? Måndag den 4 februari bjuder Studieförbundet Vuxenskolan in till föredraget ”Göteborgs befästningar” på Redbergsskolan.

 • 2019-01-28

  Stall i Kvibergsnäs rustas upp

  Mellan 2016 och 2018 genomfördes en omfattande restaurering av den östra ladugårdslängan på Kvibergsnäs Landeri. Nu påbörjas ett arbete med den intilliggande stallbyggnaden i syfte att säkra den och möjliggöra framtida insatser för att restaurera och återskapa den värdefulla kulturhistoriska miljön.

 • 2019-01-24

  GöteborgsOperan gästar Stora Saluhallen

  Fredag den 25 januari gästspelar GöteborgsOperan i Stora Saluhallen. De bjuder på delar ur operadubbeln Cavalleria rusticana & Pagliacci.

 • 2019-01-23

  Världstävling i konståkning i Frölundaborg

  I helgen intar hundratals konståkare Frölundaborg. För 12:e året i rad är det dags för den internationella tävlingen i synkroniserad konståkning, Leon Lurje Trophy.

 • 2019-01-21

  Snart dags för Göteborg Film Festival

  Den 25 januari startar den 42:a upplagan av Göteborg Film Festival. I flera av Higabs hus kommer det hållas filmvisningar, seminarier och samtal.

 • 2019-01-15

  Berättarkväll i Annedalshuset

  I helgen bjuder Annedalshuset in till berättarkväll om Selma Lagerlöf och den 100-åriga kvinnliga rösträtten i Sverige. Besökare kan också ta del av husets unika lägenhetsmuseum och en fotoutställning som visar upp det gamla Annedal.

 • 2019-01-14

  Plats vid Ullevi namngiven efter Hugo Levin

  Sedan tidigare har två platser vid Ullevi namngivits efter fotbollsspelaren Sven Rydell och boxaren Ingemar Johansson. Nu är det klart att det nordöstra hörnet utanför arenan har fått namn efter en annan idrottslegend, nämligen Hugo Levin.

 • 2019-01-10

  Radheska Huset fyller 350 år

  När den stora stadsbranden bröt ut i Göteborg 1746 var det bara ett fåtal hus i Västra Nordstan som klarade sig. Ett av dem var Radheska Huset. I år är det 350 år sedan det byggdes.

 • 2019-01-08

  Higab-medarbetare till Sveriges Arkitekters tävlingsnämnd

  Nu har nya ledamöter valts in i Sveriges Arkitekters tävlingsnämnd. En av de invalda är Kajsa Wide, projektledare i tidiga skeden på Higab.

 • 2019-01-07

  Nya medarbetare

  I dag välkomnar vi Midhat Pehlivanovic som ny biträdande fastighetsförvaltare på Higab. Sedan förra veckan arbetar även Carl-Johan Petersson på förvaltningen.

 • 2018-12-21

  God jul och gott nytt år!

  Vi önskar våra kunder och alla göteborgare en riktigt fin jul. Som vanligt skänker Higab en julgåva till Stadsmissionens arbete i S:t Johanneskyrkan, en viktig mötesplats för människor.

 • 2018-12-20

  Christer Svärd blir ny verkställande direktör för Higab AB

  Styrelsen för Higab AB har i dag beslutat anställa Christer Svärd som vd. Christer kommer närmast från en tjänst som vd på Volvo Parts SVP Service Market Logistics, AB Volvo där han lett verksamheten i en global organisation med 3 800 medarbetare.

 • 2018-12-18

  Utdelning av pepparkakshus

  Barken Viking, Remfabriken och Lilla Änggården. Det är några av husen som byggdes som pepparkakshus i årets jultävling på Higab. Nu när vinnaren har utsetts har de fått nya hem runt om i Göteborg.

 • 2018-12-13

  Klockföretag till Kronhusbodarna

  Nu har klockföretaget Marcels Watch Group flyttat in i Kronhusbodarna i Västra Nordstan. De senaste åren har de gjort sig kända för sin försäljning av högkvalitativa vintageklockor och ur.

 • 2018-12-11

  Hotel Eggers tilldelas Solskyddspriset

  Solskyddspriset har delats ut av Svenska Solskyddsförbundet sedan 2008. I år gick priset i kategorin Kommersiell fastighet till Hotel Eggers.

 • 2018-12-10

  Lucia i göteborgarnas hus

  Torsdag den 13 december bjuds det på skönsång och julstämning runt om i Göteborg. Här är några av Higabs hus som får besök av Luciatåg eller som anordnar julkonserter.

 • 2018-12-04

  Julstämning i Remfabriken

  Den 8 och 9 december väcks Remfabriken till liv när kören Rabalder kommer på besök. 31 år efter att fabriken i Gårda stängde kommer rytmen av maskinerna och fabriksarbetarnas röster åter att höras.

 • 2018-12-03

  Nya medarbetare

  I dag välkomnar vi Carina Abrahamsson som ny affärsansvarig fastighetsförvaltare och Hanna Arvidsson som ny receptionist.

 • 2018-11-30

  Dela nyheter på LinkedIn

  Nu kan du dela Higabs nyheter på LinkedIn.

 • 2018-11-29

  Pressmeddelande: Välkommen till Kronhusjul 2018!

  I helgen slår Kronhuset & Kronhusbodarna upp portarna till Kronhusjul. Här i Göteborgs historiska hjärta hittar du stadens äldsta julmarknad, genuint hantverk och aktiviteter med historiska inslag för hela familjen.

 • 2018-11-26

  Konstmuseet och Scandinavium strålade under Orange Day

  Under söndagskvällen lyste flera Göteborgsplatser i orange för att uppmärksamma den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Två av husen som sken upp i mörkret var Göteborgs konstmuseum och Scandinavium.

 • 2018-11-20

  Higab på VARM-mässan

  I dag deltar Higab på VARM-mässan, den årliga arbetsmarknadsdagen vid Chalmers Tekniska Högskola. Under dagen finns vi och andra förvaltningar och bolag inom stadsutveckling i Göteborgs Stad på plats med gemensam monter.

 • 2018-11-20

  Ny restaurang till Stora Saluhallen

  Nu kommer en ny restaurang till Stora Saluhallen. Tisdag den 27 november öppnar Burgersson på Kungstorget.

 • 2018-11-19

  Slakthusområdet – en ny attraktiv del av Göteborg

  Higab går nu in i en intensivare fas i arbetet med att utveckla Slakthusområdet till en vital del av ett växande Göteborg. Till sin hjälp har bolaget upphandlat arkitektbyrån Tovatt Architects & Planners som samarbetar med göteborgsbaserade Dreem Arkitekter.

 • 2018-11-16

  Upprustning av 1800-talshus i Västra Nordstan

  Under hösten har husen på Kronhusgatan 3 och 5 i Västra Nordstan rustats upp. Nu är arbetet klart.

 • 2018-11-15

  Rådhuset får Sveriges största arkitekturpris

  I dag delades Sveriges största arkitekturpris Helgopriset ut på Moderna museet i Stockholm. Priset gick till ombyggnaden av Rådhuset i Göteborg som genomfördes mellan 2012–2014.

 • 2018-11-08

  Arkivens dag på Regionarkivet

  Den 10 november bjuder Regionarkivet in till Arkivens dag. Under dagen får du följa med på en arkitekturhistorisk utflykt i 1910-talets Göteborg, titta på gamla Göteborgsfilmer och gå en guidad rundtur i magasinen.

 • 2018-11-07

  Öppet hus i Smålandsstugan

  För drygt 100 år sedan flyttades Smålandsstugan från Skubbhult utanför Jönköping till Slottsskogen i Göteborg. På söndag den 11 november bjuder föreningen Smålands Gille in till Öppet hus och guidning av gården.

 • 2018-11-05

  Invigning av mosaikmur på Kungstorget

  Nu har muren på Kungstorget fått ett nytt färgglatt utseende. Tisdag den 6 november invigs den mosaikprydda muren som har skapats av skolelever i Göteborgs Stad.

 • 2018-11-01

  Oscar I är tillbaka i Börsen

  Nu har den 3,5 ton tunga marmorstatyn av Oscar I återvänt till Börsen efter tre års exil. Följ resan från Gårda till Gustaf Adolfs Torg i Instagram-klippet nedan.

 • 2018-10-31

  Pressmeddelande: Kungen återvänder till Börsen

  Inför grundförstärkningen och ombyggnaden av Kvarteret Högvakten flyttades statyn av Oscar I från Börsen till ett tillfälligt residens i Gårda. Nu är det dags för den 3,5 ton tunga marmorstatyn att återvända till sin gamla plats.

 • 2018-10-29

  Ny medarbetare

  I dag välkomnar vi Mia Lundström som ny ekonom på Higab.

 • 2018-10-24

  Möt veteranerna från Slakthuset

  När andra världskriget fortfarande rasade ute i Europa började den då 14-årige Bo Bengtsson hos KA Lundgren på Slakthuset i Gamlestaden. I knappt 40 år blev han kvar. Än i dag träffas han och de gamla arbetskamraterna John Calvin och Taylor Holmén för att umgås, göra egna studiebesök hos matproducenter och prata gamla minnen från Slakthuset.

 • 2018-10-23

  Ny inredningsbutik till Grimmered

  Den 27 oktober slår inredningsbutiken Home by Intro upp dörrarna i Grimmered.

 • 2018-10-22

  Pressmeddelande: Skorstenen ska hålla i 100 år till

  I över 100 år har Slakthusets karaktäristiska tegelskorsten tornat upp sig i Gamlestaden. Nu ska den 30 meter höga skorstenen rustas upp för framtiden.

 • 2018-10-17

  Vattentornet i Landala rustas upp

  Sedan 1892 har göteborgarna kunnat blicka upp mot det borgliknande lilla vattentornet på höjden mellan Landala och Guldheden. Nu ska Landala Högreservoar rustas upp för framtiden.

 • 2018-10-16

  Konstrundan till Östra Göteborg

  Snart drar Östra Göteborgs första konstrunda igång. Under helgen 19–21 oktober kommer ett 70-tal lokala konstnärer att visa upp sina verk. Hela evenemanget startar med en vernissage i Stall 11 på Kvibergs Kaserner.

 • 2018-10-15

  Kulturnatta i Kronhuset & Kronhusbodarna

  Under Kulturnatta väcks Kronhuset & Kronhusbodarna till liv genom de fem sinnena. Det blir allt från konserter med Gothenburg Wind Orchestra, live-måleri i Rikssalen och guidade visningar av Kronhuset till rundturer med häst och vagn, doftupplevelser och en eldföreställning på Kronhusgården.

 • 2018-10-12

  Lilla orgelfestivalen till Stadsbiblioteket

  Den 15–20 oktober kommer det bjudas på kosmiska klanger och orgelsafari när Göteborgs lilla orgelfestival intar Stadsbiblioteket.

 • 2018-10-11

  Hantverksförening flyttar in i restaurerad ladugård

  Efter två års restaurering av östra ladugårdslängan på Kvibergsnäs Landeri har huset nu fått nya hyresgäster. Sex hantverkare har tillsammans startat föreningen Kvibergsnäs Bygghantverk och kommer att använda ladan som verkstad. På sikt är tanken att det ska bli någon form av hantverkscenter.

 • 2018-10-10

  Ny restaurang till Lagerhuset

  I helgen invigdes den nya restaurangen Schnitzelplatz Lagerhuset på Heurlins plats. I det snart 100-åriga huset erbjuds centraleuropeisk husmanskost, färsk pilsner och wienerschnitzel.

 • 2018-10-02

  Okända dekormålningar i Börsen upptäckta

  I ett par veckor har studenter från Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet arbetat med att ta fram hittills okända dekormålningar i Börsens trapphus. Projektet är ett samarbete mellan Higab och Göteborgs universitet.

 • 2018-10-01

  Ny muralmålning på Södra Larmgatan

  Nu kan du ta en tur förbi Södra Larmgatan och kolla in den nya muralmålningen Nature's Dust av Llefen Carrera. Den är en del av projektet Sätt färg på Göteborg och kommer tillsammans med elva andra bidrag bilda stråket ”21 km konst” från Röda Sten vid Klippan till Blå Stället i Angered.

 • 2018-09-28

  Higab Open 2018

  Helgen 29–30 september är det dags för årets upplaga av Higab Open, bordtennistävlingen som är öppen för alla.

 • 2018-09-26

  Rådhuset nominerat till Helgopriset

  Nu har 2018 års nominerade till Sveriges största arkitekturpris Helgopriset presenterats. En av de fem nominerade byggnaderna är Rådhuset i Göteborg.

 • 2018-09-24

  Lördagsöppet på Idrottsmuseet

  Nu börjar Idrottsmuseet med lördagsöppet. I museibyggnaden på Kvibergs Kaserner finns tre våningar fulla med stadens idrottshistoria, allt från Ingemar ”Ingo” Johanssons världsmästarbälte från 1959 och Frölundas första SM-pokal till IFK Göteborgs guldmedaljer från UEFA-cupen 1982.

 • 2018-09-20

  Pressmeddelande: Unik ladugård restaurerad

  Under två års tid har den östra ladugårdslängan på Kvibergsnäs Landeri genomgått en omfattande restaurering. Byggnaden uppfördes troligen under 1700-talet och för att bibehålla dess kulturhistoriska värde och karaktär har arbetet utförts med äldre metoder och material.

 • 2018-09-19

  Solcellsanläggning till Musikens Hus

  Steg för steg går Musikens Hus mot att skapa en hållbar helhetsupplevelse för sina besökare. Huset är sedan tidigare känt för sin vegetariska restaurang och under året har det tillkommit laddstationer för 16 elbilar och en påbörjad stadsodling på parkeringen. Men det som gör att Musikens Hus sticker ut lite extra är deras nya solcellsanläggning.

 • 2018-09-14

  Detaljplanen för Kulturhus Bergsjön antagen

  Under torsdagen antogs detaljplanen för Kulturhus Bergsjön av kommunfullmäktige. Förhoppningen är att bygget ska starta under 2020.

 • 2018-09-12

  Nefertiti firar 40 år

  I år är det 40 år sedan Nefertiti öppnade upp i källaren på Gamla Latin. Det firar den legendariska jazzklubben med att bjuda in till jubileumsfestival den 18–23 september.

 • 2018-09-10

  Avskedskalas på Sjöfartsmuseet

  Den 17 september stänger Sjöfartsmuseet för att genomgå en om- och tillbyggnad fram till 2021. Men innan dess bjuder museet på ett stort avskedskalas. Nu till helgen blir det allt från populära stadsvandringar och visningar av Sjömanstornet till historiska tillbakablickar och programpunkter om museets framtid.

 • 2018-09-07

  Fasad- och fönsterarbeten på Villa Belparc

  Den här veckan startar arbetet med att rusta upp fasad och fönster på Villa Belparc i Slottsskogen. Projektet beräknas att pågå under hösten.

 • 2018-09-06

  Pressmeddelande: Visningar av Rådhuset

  Tillbyggnaden av Göteborgs Rådhus, signerad Gunnar Asplund och färdigställd 1936, är förmodligen den byggnad i Göteborg som är mest internationellt känd. Från och med september startar fasta visningar av den vackra byggnaden.

 • 2018-09-05

  Kulturarvsdagen på Kronhusgården

  På söndag den 9 september är det dags för den årliga Kulturarvsdagen. Ta chansen och gå en guidad visning av Göteborgs bäst bevarade 1600-talshus och följ med pigan Mari på en dramatiserad stadsvandring runt Postgatan, den stora emigrationsgatan kring förra sekelskiftet.

 • 2018-09-04

  Ny pop-up-verksamhet på Norra Hamngatan

  Igår invigdes Insiktsarenan på Norra Hamngatan, en pop-up-verksamhet där alla anställda och politiker i Göteborgs Stad har möjlighet att öka kunskapen och medvetenheten om tillgänglighetsfrågor.

 • 2018-09-04

  Nya medarbetare

  I dag välkomnar vi våra nya affärsansvariga fastighetsförvaltare Maja Johansson och Anette Persson.

 • 2018-09-03

  Stallbyggnad från 1800-talet grundförstärks

  Nu ska annexet till det anrika Dicksonska Palatset grundförstärkas. Arbetet beräknas att slutföras i början av 2019.

 • 2018-08-30

  Röhsska museet öppnar 2019

  Den pågående ombyggnationen av Röhsska museet tar längre tid än beräknat. På grund av oförutsedda händelser under rivningsarbetet är det inte längre möjligt att nyöppna under hösten. Öppningen kommer att ske i början av nästa år.

 • 2018-08-29

  Femte året med Tellusfestivalen

  Till helgen är det dags för Tellus kultur- och demokratifestival på Rymdtorget i Bergsjön. Det bjuds på spännande och roliga aktiviteter som dans, musik, cirkus, sport, teater och workshops.

 • 2018-08-28

  Träffa oss på Reservatets dag

  Nu på söndag den 2 september är det dags för Reservatets dag i Gathenhielmska Reservatet i Majorna. Higab och Sjöfartsmuseet är på plats för att berätta mer om om- och tillbyggnaden av museet.

 • 2018-08-27

  Ny stadsvandring i Higabs app

  Vill du lära dig mer om det gamla Majorna och Göteborgs sjöfartshistoria? Nu har vi på Higab utökat vår app med en ny stadsvandring som tar dig runt Stigbergstorget.

 • 2018-08-27

  Invigning av Verket på Mariagården

  Tidigare i somras öppnade Verket, Centrums nya mötesplats för unga och seniorer, på Mariagården vid Stampen. På onsdag den 29 augusti blir det invigning med workshop och presentation av verksamheten och huset.

 • 2018-08-24

  Rätt svar på bildtävlingen

  Under förra veckans Kulturkalas besökte många göteborgare och turister Higabs husvisningar och stadsvandringar. Det var också gott om folk som deltog i Higabs bildtävling på Kronhusgården. Nu har vi dragit 10 vinnare som får var sitt bokpaket.

 • 2018-08-22

  Gothenburg Fringe Festival intar Göteborg

  I morgon den 23 augusti drar den tredje upplagan av scenkonstfestivalen Gothenburg Fringe Festival igång. Under fem dagar bjuds det på nyskapande musik, teater, dans, stand-up och mycket mer.

 • 2018-08-20

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi vår nya fastighetstekniker Gunnar Lekblad.

 • 2018-08-20

  Black ribbon day på Stadsbiblioteket

  Torsdag den 23 augusti arrangeras en temakväll på Stadsbiblioteket för att uppmärksamma Black ribbon day, den Europagemensamma högtidsdagen för att hedra offren för totalitära regimer.

 • 2018-08-13

  Nya ansikten

  Idag får Higab inte mindre än tre nya medarbetare: Mirela Ahmemulic - biträdande fastighetstekniker, Mikael Andersson - fastighetstekniker och Pontus Isaksson - biträdande fastighetschef.

 • 2018-08-10

  Dicksonska Palatset har rustats upp

  Under sommaren har entrén till anrika Dicksonska Palatset genomgått en upprustning. Nu är arbetet klart.

 • 2018-08-08

  Higab får bidrag från Länsstyrelsen

  Under 2018 kommer den 30 meter höga skorstenen vid Slakthuset i Gamlestaden att rustas upp. Som ett led i detta har Higab sökt och fått 450 000 kronor i bidrag från Länsstyrelsen.

 • 2018-08-06

  Kulturkalasa med Higab!

  Nu är det inte långt kvar till Kulturkalaset och EuroPride. Higab bjuder som vanligt på ett brett kalasprogram med guidade husvisningar, stadsvandringar, historiskt tältläger och aktiviteter på Kronhusgården för stora och små.

 • 2018-08-03

  Litterärt residens i Gathenhielmska Reservatet

  I det lilla lusthuset Bäckska paviljongen skrev författaren Viktor Rydberg både Singoalla och Den siste atenaren. Nu öppnas huset på nytt när Textival bjuder in till ett litterärt residens med konstnärerna My Roman Fagerlind och Marie Raffn.

 • 2018-08-02

  De guidade visningarna av Sjömanstornet fortsätter

  Du har väl inte missat de guidade visningarna av Sjömanstornet? För andra sommaren i rad kan besökare ta del av den storslagna utsikten och historien bakom tornet.

 • 2018-07-27

  Sommarcafé på Mariagården

  Förra månaden öppnade den nya mötesplatsen Verket på Mariagården. Nu under sommaren bjuder man in till sommarcafé där besökare kan spela boule, mattcurling och minigolf inomhus.

 • 2018-07-24

  Nu blommar Liljegården

  Nu kan du besöka Härlanda Park och njuta av den nya och väldoftande Liljegården. Den är formgiven av trädgårdskonstnären Tage Andersen och är en del i stadens satsning ”Grön och skön stad”.

 • 2018-07-19

  Sommaraktiviteter för de unga

  Under sommaren finns det gott om spännande aktiviteter att ta del av i Göteborg. Här kommer tips från några av Higabs hus.

 • 2018-07-16

  Information om eldningsförbud

  Just nu är det extremt torrt i markerna. Minsta gnista kan starta en gräs- eller skogsbrand som blir svår att släcka. Därför får du inte elda eller grilla direkt på marken.

 • 2018-07-16

  Nya gröna oaser vid Higabs hus

  Musikens Hus, Slakthuset och Kvibergs Kaserner. De är alla en del av stadsodlingsprojektet Grow Gothenburg och under året kommer det att utformas odlingslotter vid byggnaderna.

 • 2018-07-11

  Unikt scenkonstverk till Fringe Festival

  Den 23 augusti är det dags för den tredje upplagan av scenkonstfestivalen Gothenburg Fringe Festival. Nu är det klart att gruppen String Theory Harp inleder festivalen med sitt unika framträdande ”the Opening” som de skapar tillsammans med Opera Estrad vid Gathenhielmska Huset.

 • 2018-07-09

  Gothia Cup-invigning på Ullevi

  Nu är det snart dags för den klassiska ungdomsturningen i fotboll, Gothia Cup. Den 16 juli blir det traditionsenlig invigning på Ullevi och matcherna spelas bland annat på Bravida Arena, Valhalla IP och Gamla Ullevi.

 • 2018-06-28

  Nytt avtal om visningar av Rådhuset

  Nu har Higab tecknat ett avtal med Historieverket om att genomföra regelbundna visningar av Rådhuset vid Gustaf Adolfs Torg.

 • 2018-06-27

  Göteborgs 1600-talsmiljöer ska bevaras

  Nu ingår Göteborgs Stad och Statens fastighetsverk ett nytt samarbete. För att säkerställa att stadens byggnader och miljöer från 1600-talet bevaras och underhålls på ett hållbart sätt, lägger man tillsammans fram en femårig utvecklingsplan under namnet Den befästa staden Göteborg. Detta ska bidra till ökad kunskap för stadens historia bland göteborgare, turister och företagare.

 • 2018-06-19

  Grundbevarande av Konsthögskolan Valand

  Nu i juni har arbetet med att grundbevara Konsthögskolan Valand påbörjats. Projektet är beräknat att slutföras under september.

 • 2018-06-18

  Side by Side till Scandinavium

  Snart är det dags för den femte upplagan av det internationella kör- och orkesterlägret Side by Side by El Sistema. Den 16 till 20 juni samlas barn och unga från hela världen i Göteborg för att spela, sjunga, skapa och utvecklas tillsammans.

 • 2018-06-15

  Besök sommarlabbet på Sjöfartsmuseet

  I morgon den 16 juni öppnar Sommarlabbet på Sjöfartsmuseet. Här kan du göra vattenexperiment och lära dig mer om vår havsmiljö.

 • 2018-06-12

  Konserthuset anpassas för framtiden

  Under sommaren kommer delar av Konserthusets publika utrymmen att rustas upp och byggas om. Det är ett led i att anpassa huset så att verksamheten kan bedrivas på ett optimalt sätt i framtiden.

 • 2018-06-11

  Ny medarbetare

 • 2018-06-07

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi vår nya biträdande fastighetstekniker Anneli Andersson.

 • 2018-06-07

  Ny mötesplats på Mariagården

  Den 25 juni öppnar mötesplatsen Verket på Mariagården. Det är en helt ny verksamhet för kreativitet och möten för unga och seniorer.

 • 2018-06-05

  Lokalanpassning på Ullevi

  Under sommaren kommer Higab genomföra en lokalanpassning för Got Event och deras verksamhet på Ullevi. Till hösten beräknas lokalerna vara färdiga för inflytt.

 • 2018-06-04

  Nya medarbetare

  Idag välkomnar vi två nya kundansvariga till fastighetsförvaltningsavdelningen, Martin Borgman och Jasmin Jansson Augustsson.

 • 2018-06-04

  Färgundersökning i ett av Göteborgs äldsta hus

  För att ta reda på mer om Gathenhielmska Husets historia har Higab genomfört en färgundersökning av entrégolvet och trapphuset.

 • 2018-06-01

  Säsongspremiär på Lilla Änggården

  Snart öppnar Lilla Änggården för säsongen. På söndag den 10 juni kan du bland annat följa med på natur- och kulturvandring, prata byggnadsvård med Higabs byggnadsantikvarie och gå visningar i ett välbevarat hem med möbler och föremål från tre sekler.

 • 2018-05-31

  Utdelning av Higabs Framstegsstipendium

  Under onsdagen och torsdagen delade Higab ut sina årliga Framstegsstipendium och hedersomnämnanden. Utnämningarna gick till fyra studenter på Burgårdens och Bräcke gymnasieskolor.

 • 2018-05-30

  Ceremoni och prisutdelning i Konserthuset

  Den 4 juni kommer 12 personer att belönas med Göteborgs Stads förtjänsttecken under en ceremoni i Konserthuset.

 • 2018-05-29

  Ullevi fyller 60 år

  För 60 år sedan i dag invigdes Ullevi. Arenan stod klar till fotbolls-VM samma år där svenska herrfotbollslandslaget kom på en historisk andra plats.

 • 2018-05-25

  Omläggning av IT-struktur kan skapa störningar

  I början av nästa vecka lägger vi om vår IT-struktur och det kan skapa kortare störningar på webben och påverka mejlkontakten till Higabs medarbetare.

 • 2018-05-24

  Här ska Göteborgs nya arenor placeras

  Arenorna som ska ersätta Scandinavium, Lisebergshallen och Valhalla Sport kommer att byggas norr om Valhallagatan, där Valhalla IP ligger i dag. Det beslutade kommunstyrelsen under onsdagen.

 • 2018-05-23

  Restaurang Trädgår’n fyller 20 år

  I dag är det 20 år sedan Restaurang Trädgår’n invigdes. Det blev då den tredje restaurangen som byggdes på platsen sedan slutet av 1800-talet.

 • 2018-05-22

  1910-talsvilla har rustats upp

  Sedan slutet av förra året har 1910-talsvillan Hildedals Gård rustats upp. Nu är arbetet klart.

 • 2018-05-21

  Ska du fira Annedalsdagen?

  Nu är det snart dags för den årliga Annedalsdagen. Den sista lördagen i maj är alla välkomna till Annedalshuset där det blir guidade turer, musik, bokbord och fotoutställning.

 • 2018-05-17

  Higab skriver nytt omfattande ramavtal

  Nu har Higab skrivit nytt ramavtal med tre byggentreprenörer för att möta behoven inom planerat underhåll, lokalanpassningar och mindre projekt. Den totala avtalsvolymen är beräknad till cirka 100 miljoner kronor per år.

 • 2018-05-16

  Nu kan du kolla in Scandinaviums nya konstverk

  Nu har konstverket ”A Line” tagit form utanför Scandinavium. Det är en orange markmålning som utgår från arenans ursprungliga kulör och föreställer en ishockeyspelare eller publik som jublar, vilket är fritt för egen tolkning.

 • 2018-05-16

  Guidade visningar av Vattentornet i Slottsskogen

  På lördag den 19 maj startar sommarens visningar av Vattentornet i Slottsskogen. Som besökare får du chansen att höra historien om stadens äldsta utkikstorn och inte minst spana ut över staden Göteborg.

 • 2018-05-14

  New York Times skriver om Seminarieparken

  I en nyligen publicerad artikel tipsar New York Times om hur du kan spendera 36 timmar i Göteborg. Förutom att man nämner designbutiker, caféer, barer och musikställen så väljer man också att skriva om den blomstrande Seminarieparken.

 • 2018-05-09

  Inspelning av Vår tid är nu i Dicksonska Palatset

  I veckan gästades Dicksonska Palatset av tv-teamet till serien Vår tid är nu. I den första säsongen, som visades på SVT förra hösten, förekom flera av Higabs hus. Allt från KTB och Kvibergs Kaserner till Rådhuset och Hotel Eggers.

 • 2018-05-08

  Vallgravsmete vid Feskekôrka

  Den 10 maj är det åter dags för Vallgravsmetet vid Feskekôrka. För 45:e gången i rad arrangerar Sportfiskarna evenemanget på Kristi Himmelfärdsdagen, även kallat första metaredagen.

 • 2018-05-07

  Premiär för Västra Nordstan Revival

  Den 10-13 maj är det premiär för Västra Nordstan Revival i Kronhuset & Kronhusbodarna. Det blir fyra innehållsrika dagar på temat hållbarhet, innovation och tradition. Under lördagen och söndagen flyttar Göteborgs Vintagemässa in i Kronhuset med allt från 1920- till 1980-talsprylar.

 • 2018-05-04

  Göteborgs fotbollförbund till Kvibergs Kaserner

  2016 antog Göteborgs Stad en uppdaterad vision av hur Kvibergs Park ska utvecklas de kommande 15 åren. Som en del i utvecklingen står det nu klart att Göteborgs fotbollförbund flyttar sin verksamhet till Kvibergs Kaserner vid årsskiftet 2018/2019.

 • 2018-05-03

  Barnens dag i Stora Saluhallen

  Lördag den 12 maj är det dags för Barnens dag i Göteborgs centrum. Inne i Stora Saluhallen kan både barn och vuxna gå en tipsrunda med priser till alla barn som deltar. Det kommer också finnas maskotar, ballonger och godis. På Södra Larmgatan dukas det upp matområden med grillat, våfflor, korv med bröd och annat gott.

 • 2018-05-02

  Nu startar ombyggnaden av Röhsska museet

  I veckan påbörjas arbetet med att tillgänglighetsanpassa Röhsska museet. Bland annat byggs en ny entré med hiss och en modernisering av foajén genomförs.

 • 2018-04-26

  Uppvisning av konsthantverk på HDK

  Den 2 till 4 maj är du välkommen till HDK – Högskolan för Design och Konsthantverk för att ta del av examensarbeten inom textilkonst, smyckeskonst och keramikkonst.

 • 2018-04-20

  SVT-inslag i Dicksonska Palatset

  Det är nog få som har missat dansfenomenet flossing. I SVT-programmet Landet Runt har det blivit ett återkommande inslag med programledaren Henrik Kruusval och redaktören Nils Chöler. Nu kan du ta del av deras intensiva dans i anrika Dicksonska Palatset.

 • 2018-04-18

  Göteborgs konstmuseum är Årets museum

  Göteborgs konstmuseum har utsetts till Årets museum. Det tillkännagavs på Museernas vårmöte i Malmö under tisdagen.

 • 2018-04-18

  Konstrundan i Majorna

  Den 20-22 april är det dags för Göteborgs största konstrunda. Under tre dagar kan du som besökare i Majorna uppleva unika verk, träffa konstnärer och ta del av deras arbetsprocess.

 • 2018-04-17

  Bomässa för seniorer på Kulturhuset Kåken

  Nu på torsdag den 19 april är seniorer välkomna på Örgryte-Härlandas bomässa på Kulturhuset Kåken. Här kan man ta del av föreläsningar, mingla med politiker och träffa utställare från olika bostadsbolag.

 • 2018-04-16

  Upprustning av Kronhuset

  Nu har ett arbete påbörjats för att rusta upp fönstren och tegelfasaden på 1600-talsbyggnaden Kronhuset. Projektet beräknas vara färdigt i början av maj.

 • 2018-04-13

  Ny kanal för felanmälan

  Onsdag den 18 april inför Higab Central felanmälan som komplement till egenanmälan via higab.se. Här kan våra kunder få hjälp att anmäla fel via telefon eller e-post.

 • 2018-04-13

  Fokus på vetenskap i Higabs hus

  Den 16-27 april är det dags för den 22:a upplagan av Vetenskapsfestivalen i Göteborg. I år går man till botten med kollektivet och ställer sig frågor som varför vi följer strömmen och hur stora nätverk fungerar. Flera av programpunkterna kan du se i Higabs hus.

 • 2018-04-12

  Pressmeddelande: Börsen återfår sina gamla färger

  I samband med ombyggnad av Kv Högvakten kommer fasaderna i kvarteret att få en mer traditionell färgsättning. Stadshuset får en tidstypisk färgsättning med 1700-talskaraktär och Börshuset återställs till originalkulörer, så som det bedöms ha sett ut 1849 när byggnaden stod klar.

 • 2018-04-10

  Tyck till om Seminarieparken!

  Inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021 kommer Seminarieparken att rustas upp. Men först vill vi på Higab veta vad du tycker – vad vill du kunna uppleva och vad saknar du i Seminarieparken? Den 15 och 18 april kommer vi att finnas på plats för att ta emot dina synpunkter och berätta om våra tankar.

 • 2018-04-09

  Higab plockar skräp på städdagen

  Onsdag den 11 april deltar Higab på den årliga städdagen i centrala Göteborg. Syftet med arrangemanget är att sätta fokus på nedskräpningsfrågan och uppmuntra invånarna att tänka på var vi slänger vårt skräp.

 • 2018-04-05

  Ny bistro på Heden

  Nu har Idrottsgården på Heden fått nya hyresgäster. Det är klassiska Lasse på Heden som utökar sin verksamhet och öppnar Werners Bistro.

 • 2018-04-04

  Romernas nationaldag firas på Sjöfartsmuseet

  På söndag den 8 april är det Internationella Romadagen – romernas nationaldag. Det firas på Sjöfartsmuseet med musik, film och panelsamtal.

 • 2018-04-03

  Lars Björklund startar sin tjänst som ny tf vd

  Idag välkomnar vi Lars Björklund som gör sin första dag som tillförordnad vd för Higab och lokalkoncernen.

 • 2018-03-29

  Påsklov i Higabs hus

  Inte ska du sitta hemma och trycka på påsklovet! Här får du tips på roliga aktiviteter som händer i några av Higabs hus.

 • 2018-03-23

  Pressmeddelande: Ny tillförordnad vd på Higab

  Lars Björklund har utsetts till ny tillförordnad vd för Higab och lokalkoncernen.

 • 2018-03-22

  Utställning om jämlikhet på Stadsbiblioteket

  I dag startar utställningen ”Alla vinner på en mer jämlik stad” på Stadsbiblioteket. Bakom utställningen står Göteborgs Stad och syftet är att visa varför och hur man jobbar för ökad jämlikhet.

 • 2018-03-20

  Earth Hour i Higabs hus

  På lördag den 24 mars är det dags den globala och årliga klimatmanifestationen Earth Hour. Higab deltar genom att släcka ner hela Götaplatsen, Gustaf Adolfs Torg, Stora Teatern, Hotel Eggers och Sjömanstornet.

 • 2018-03-16

  Fasadarbeten på Sockerbruket

  Nu pågår upprustning av fasad och tak på Sockerbruket vid Klippan. Arbetet beräknas att vara klart i början av juni.

 • 2018-03-13

  Göteborgs konstmuseum kan bli årets museum

  Göteborgs konstmuseum har nominerats till Årets museum 2018. I motiveringen skriver man bland annat att ”genom en stor och bred konstsamling, en kreativ arbetsprocess och en integrerad forskning i verksamheten har Göteborgs konstmuseum arbetat nyskapande på ett inkluderande, tillgängliggörande och möjliggörande vis”.

 • 2018-03-13

  Nytt konstverk till Scandinavium

  Snart kommer konstverket ”A Line” att ta form utanför Scandinavium. Den orangea markmålningen utgår från arenans ursprungliga kulör och kommer vara fri för egen tolkning.

 • 2018-03-12

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Thomas Ratell som ny projektledare på Higab.

 • 2018-03-09

  Årsredovisning 2017

  Nu finns Higabs årsredovisning med hållbarhetsredovisning för 2017 att ladda ner.

 • 2018-03-07

  Rätt svar i bildtävlingen

  I lördags slogs portarna upp till Kronhuset för Öppet hus. En stor skara med besökare lyssnade på konserter med Göteborg Wind Orchestra, provade instrument, tog del av visningar av husets orörda vindsvåningar från 1600-talet och passade på att delta i Higabs bildtävling. Nu har vi dragit fem vinnare som får var sitt bokpaket.

 • 2018-03-05

  Nya medarbetare

  Idag välkomnar vi Robert Werner som ny energiingenjör och Jonas Erlandsson som ny fastighetstekniker på Higab.

 • 2018-03-01

  Faktumgalan på Stadsteatern

  För femte året i rad är det dags för Faktumgalan där priser kommer att delas ut för att premiera personer som arbetar mot hemlöshet och socialt utanförskap. Onsdag den 7 mars går galan av stapeln på Stadsteatern.

 • 2018-02-28

  Öppet hus i Kronhuset

  Lördag den 3 mars slår Göteborg Wind Orchestra upp dörrarna till det anrika Kronhuset. Ta chansen och upplev en av Göteborgs äldsta byggnader, lyssna på pampig blåsmusik och träffa oss på Higab.

 • 2018-02-26

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Annica Åkerblom som ny biträdande drifts- och servicechef på Higab.

 • 2018-02-23

  Anrika kusthus fyller 150 år

  När husen på Talattagatan 16-22 byggdes låg Långedrag fortfarande utanför Göteborgs stadsgräns. I år är det 150 år sedan den dåvarande privatbostaden Marieborg och hotellbyggnaden invigdes.

 • 2018-02-22

  Sverigefinska dagen på Stadsmuseet

  För åttonde året i rad firas Sverigefinska högtidsdagen på Göteborg stadsmuseum. På lördag den 24 februari bjuder man in till ett fullmatat program med allt från föreläsning och filmvisning till knattedisco och en guidad busstur genom staden.

 • 2018-02-21

  Göteborgsrestaurang fick behålla Michelin-stjärna

  I veckan var det dags för Guide Michelins årliga utdelning av stjärnor till nordiska restauranger. Sammanlagt sex restauranger i Göteborg belönades med Michelin-stjärnor, där Bhoga på Norra Hamngatan fick behålla sin som de har haft sedan 2014.

 • 2018-02-19

  SVT-reportage om Rådhuset

  Du har väl inte missat avsnittet om Göteborgs Rådhus ur SVT:s serie Arkitekturens pärlor? Det sändes första gången 2016 och går nu åter att se på SVT Play.

 • 2018-02-16

  Scandinavium får besök av hästeliten

  Den 20 februari kommer världseliten inom hästsport till Göteborg. För 42:a året i rad arrangeras inomhustävlingen Gothenburg horse show i Scandinavium.

 • 2018-02-13

  Brandstationen i Gårda har Öppet hus

  Under veckans sportlov håller räddningstjänsten i Storgöteborg Öppet hus på sina brandstationer. Huvudbrandstationen i Gårda välkomnar stora som små den 16 februari.

 • 2018-02-12

  Sportlov i våra hus

  Spela quidditch på Stadsbiblioteket, testa snapchat-stafett i Konsthallen eller gå ett historiskt quiz på Göteborgs stadsmuseum. Under veckans sportlov är det fullt med aktiviteter i Higabs hus. Här är några exempel på vad som händer.

 • 2018-02-07

  Göteborgs bibliotek får ny app

  Nu lanseras en ny app för Göteborgs 25 bibliotek, däribland Stadsbiblioteket och Kulturhuset Kåken. Satsningen innebär att du bland annat kan reservera böcker, få boktips, chatta med en bibliotekarie och gå en guidad visning på Stadsbiblioteket.

 • 2018-02-01

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Christian Widmark som ny fastighetstekniker på Higab.

 • 2018-01-31

  Ny hyresgäst i Partihallarna

  Sedan årsskiftet är Lennartssons handelsträdgård nya hyresgäster i Partihallarna. De startade sin verksamhet för 35 år sedan och har sedan dess gjort sig ett namn genom sin stora tulpanodling i Väröbacka.

 • 2018-01-30

  Nu startar fasadarbeten på Högvakten

  Sedan våren 2016 har arbetet med att grundförstärka och bygga om Kvarteret Högvakten pågått. Nu påbörjas också renovering av alla fasader och fönster. I slutet av året beräknas hela projektet vara klart.

 • 2018-01-26

  Konståkning i världsklass i Frölundaborg

  I helgen avgörs den internationella tävlingen i synkroniserad konståkning, Leon Lurje Trophy, i Frölundaborg. Totalt 800 åkare från åtta länder kommer att inta arenan i glittrande dräkter.

 • 2018-01-26

  Utställning och temakväll på Remfabriken

  Den 30 januari bjuder Västra Götalandsregionen in till en temakväll om industrihistoria på Remfabriken i Gårda. Men redan dagen innan är besökare välkomna till den nya utställningen Min nya rya där 18 vävare visar upp sina skapelser.

 • 2018-01-25

  Idrottsmuseet inviger ny utställning

  Lördag den 27 januari invigs Idrottsmuseets utställning Nordiska spelen – föregångare till de olympiska vinterspelen? Programmet bjuder bland annat på föreläsningar och intervjuer med OS-deltagare från 1956 till i dag.

 • 2018-01-24

  Filmfestivalen sparkar igång

  Den 26 januari är det dags för en av årets stora filmhändelser, Göteborg Film Festival. På Stora Teatern och Stadsbiblioteket, som är två av Higabs hus, kommer det att hållas både filmvisningar och seminarier.

 • 2018-01-23

  Framgångsrik rekrytering med social hänsyn

  För att stärka integrationen och bidra till ett hållbart samhälle arbetar Higab sedan flera år efter Göteborgs Stads modell för social hänsyn vid upphandlingar. Under förra året resulterade det i att sju rekryteringar genomfördes till olika byggprojekt i staden.  

 • 2018-01-22

  De vann The Brewhouse Award

  I fredags gick den årliga tävlingen The Brewhouse Award av stapeln. De tre vinnarprojekten handlade om en träningsväst för trygghet i motions-spåren, en digital plattform för försäljning av lokala livsmedelsprodukter och ett projekt som syftar till att öka koncentrationen i skolan.

 • 2018-01-15

  Lämna dina synpunkter om stadens kommunikation!

  Vad tycker du om stadens information och kommunikation och hur kan den utvecklas för framtiden? Den 16 och 17 januari mellan klockan 10 och 18 är du välkommen till Nordstan för att lämna synpunkter, testa tjänster och samtala med Göteborgs Stad.

 • 2018-01-12

  Fler besökare på Göteborgs konstmuseum

  Förra året ökade besöksantalet på flera av museerna i Göteborg. Nära 250 000 personer gästade utställningarna på Göteborgs konstmuseum, vilket är en ökning med 23 procent jämfört med 2016.

 • 2018-01-11

  Pressmeddelande: Konserthuset får ny orgel

  Göteborgs konserthus får en ny platsbyggd orgel som innebär ökade möjligheter för den musikaliska verksamheten. Den klassiska österrikiska orgelbyggarfirman Rieger Orgelbau har fått uppdraget och det nya instrumentet beräknas kunna tas i bruk 2021.

 • 2018-01-09

  Arbete mot våld och förtryck uppmärksammas

  Den 11 januari kommer jämställdhetsminister Åsa Regnér till Kronhuset för att dela ut diplom till 25 unga personer som har utbildats i att arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck. 

 • 2018-01-08

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Matilda Öhagen som ny projektledare på Higab.

 • 2017-12-27

  Fira nyår på Götaplatsen!

  Ska du göra som tusentals göteborgare och fira in 2018 på Götaplatsen? Här räknas tolvslaget ner med pompa och ståt.

 • 2017-12-22

  Pepparkakshus till äldreboenden

  Stora Saluhallen, Kronhuset och Sjömanstornet. Det är bara några av alla hus som byggdes i pepparkaksform i årets jultävling på Higab. Nu när vinnaren har utsetts har de fina byggena fått nya hem på äldreboenden och i en kyrka i Göteborg.  

 • 2017-12-22

  God jul och gott nytt år!

  Higab önskar alla kunder och göteborgare en riktigt fin jul och ett gott nytt år. Som vanligt skänker vi en julgåva till Stadsmissionens arbete i S:t Johanneskyrkan, en viktig mötesplats för människor.

 • 2017-12-20

  Pressmeddelande: Nu har hela Götaplatsen förklarats som byggnadsminne

  Tidigare i år blev Konstmuseet och delar av Götaplatsen byggnadsminnesförklarade. Nu står det klart att även Stadsteatern, Konserthuset och Konsthallen blir byggnadsminnen.

 • 2017-12-18

  Kretslopp och vattens lokaler börjar ta form

  Sedan början av 2017 har projekt Kretslopp och vatten pågått i Alelyckan. Nu är tre av fyra våningar av kontorsbyggnaden uppförda och efter årsskiftet kommer glaspartier att sättas in och installationer påbörjas.

 • 2017-12-12

  Lucia i göteborgarnas hus

  I morgon sprids det ljus och skönsång runt omkring i Göteborg. Här är några av Higabs hus som får besök av Luciatåg eller anordnar julkonserter.

 • 2017-12-11

  Göta Källare har fått ny hyresgäst

  Sedan december är företaget Precisely nya hyresgäster i den anrika byggnaden Göta Källare. Deras verksamhet bygger på en digital plattform som automatiserar avtalshantering.

 • 2017-12-08

  Ställ dig bakom spakarna på Gustaf Adolfs Torg

  Som en del av Julstaden Göteborg finns det sedan en vecka tillbaka en interaktiv belysning på Gustaf Adolfs Torg. Nu får besökare chansen att själva dra i spakarna och byta mönster på Rådhuset och kvarteret Högvakten.

 • 2017-12-07

  Anrik idrottsarena fyller 150 år

  I morgon är det 150 år sedan Exercishuset på Heden invigdes. Under årens lopp har byggnaden betytt mycket för utvecklingen av den svenska idrottsrörelsen och den används än i dag för bordtennis, dans och idrottslektioner.

 • 2017-12-06

  Sex hantverkare fick Higabs stipendium

  Guldsmed, skorstensfejare och barberare var några av de yrken som var representerade när Företagarna Göteborg delade ut gesäll- och mästarbrev i Konserthuset igår. Under ceremonin delades även Higabs stipendium ut till sex hantverkare.

 • 2017-12-05

  Stadsbiblioteket är Årets Avenyföretag

  Med motiveringen ”Sveriges i särklass bästa bibliotek” har Stadsbiblioteket utsetts till Årets Avenyföretag.

 • 2017-12-04

  Här kan Scandinaviums ersättare placeras

  Nu har stadsledningskontoret färdigställt sin utredning om utvecklingen av evenemangsområdet. Arenorna som ska ersätta Scandinavium och Lisebergshallen föreslås att placeras norr om Valhallagatan. 

 • 2017-12-04

  Nya medarbetare

  Idag välkomnar vi Nic Nilsson som ny underhållsplanerare samt Patrik Larsson och Fredrik Källberg som nya fastighetstekniker.

 • 2017-12-01

  Nu sparkar Kronhusjul igång!

  I morgon blåser vi in Kronhusjul med pompa och ståt. Här finner du bland annat Göteborgs äldsta julmarknad, underhållning med historiska inslag för hela familjen och fina julklappar hos hantverkarna i Kronhusbodarna.

 • 2017-12-01

  Julmarknader i göteborgarnas hus

  Det är inte bara i Kronhuset & Kronhusbodarna som det vankas julmarknad. Nu på söndag öppnar Annedalspojkars Hus upp för julklappsbesökare och helgen efter är det dags för Allégården och HDK – Högskolan för design och konsthantverk.

 • 2017-11-30

  Opera Estrad får bidrag till filminspelning

  Under våren 2018 kommer Opera Estrad att spela in en pilot av operafilmen Frozen Waterfall i Gathenhielmska Huset. Kulturförvaltningen har nu valt att ge projektet ekonomiskt stöd.

 • 2017-11-29

  Julstaden invigs på Götaplatsen

  I morgon är det dags för invigning av Julstaden. Under eftermiddagen avgår ett fackeltåg med Lucia och över hundra elever från Hvitfeldtskas musikklasser från Gustaf Adolfs Torg till Götaplatsen där ceremonin ska äga rum.

 • 2017-11-28

  Grisarna lämnar Härlanda Park

  Sedan augusti har fem hängbukssvin fått böka fritt på Härlanda Parks rastgård för att bereda marken till det kommande naturkonstverket Liljegården. I dag gör de sina sista dag på jobbet.

 • 2017-11-23

  Emigranternas hus får kulturarvsbidrag

  74 projekt i Sverige har blivit tilldelade kulturarvsbidrag av Riksantikvarieämbetet. Ett av dem är Det finländska Göteborg, en utställning som kommer att produceras av stiftelsen Emigranternas hus.

 • 2017-11-22

  Kulturskolans nya lokaler invigs

  I dag invigs Kulturskolan Citys nya lokaler vid Saluhall Briggen på Tredje Långgatan. Det kommer bland annat bli smakprov på spännande aktiviteter och rundturer i fastigheten.

 • 2017-11-21

  Manifestation i Göteborg mot kvinnovåld

  Lördag den 25 november kommer flera platser i Göteborg att lysa orange för att uppmärksamma den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Arrangören UN Women National Kommitté Sverige bjuder även in till en heldag på Lagerhuset.

 • 2017-11-17

  Kulturhuset i Bergsjön vinnare i internationell arkitekttävling

  Tidigare i år utsågs Kulturkorgen, gestaltningen av det kommande kulturhuset i Bergsjön, till ett av finalbidragen i kategorin ”Future projects, cultural” på World Architecture Festival i Berlin. Nu står det klart att man segrade.

 • 2017-11-17

  Snart dags för Göteborgs designfestival

  På måndag startar Open week – Göteborgs designfestival. HDK – Högskolan för design och konsthantverk, som arrangerar festivalen, har över 90 programpunkter med utställningar, events, workshops och samtal.

 • 2017-11-15

  Kulturhuset Kåken firar tio år

  I år är det tio år sedan Kulturhuset Kåken invigdes i Härlanda Park. Det firas stort på lördag den 18 november med bland annat författarbesök, New Orleans-jazz, improvisationsteater, jubileums-gympa och spännande tillbakablickar.

 • 2017-11-13

  Hildedals Gård rustas för framtiden

  Sedan oktober pågår en större upprustning av Hildedals Gård i Lundby på Hisingen. Arbetet beräknas att vara klart under 2018.

 • 2017-11-10

  Regionarkivet öppnar dörrarna på Arkivens dag

  I morgon bjuder Regionarkivet in till Arkivens dag. Temat är ”Synd och skam” där man fokuserar på sådant man försökt glömma och ibland gömma. Det blir bland annat historier om barnhemsbarn, lobotomering på Lillhagens sjukhus och Jack the rippers svenska offer.

 • 2017-11-08

  Öppet hus i Smålandsstugan

  I början av 1900-talet flyttades Smålandsstugan från Skubbhult till Slottsskogen i Göteborg. På söndag den 12 november bjuder föreningen Smålands Gille in till Öppet hus där man får lära sig mer om byggnaden och gårdens spännande historia.

 • 2017-11-06

  Nu rullar Remfabrikens gamla trotjänare igen

  1937 köpte Remfabriken in en ny lastbil av märket Chevrolet Commercial. Knappt 40 år senare rullades den i ett garage och glömdes bort. Fram till för några år sedan. Efter en grundlig renovering har den gamla lastbilen åter kommit till liv.

 • 2017-11-02

  Se arkitektförslagen för linbanan i Lagerhuset

  Tidigare i år genomfördes en arkitekttävling om utformningen av den kommande linbanan mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen. Nu visas de fyra finalförslagen upp på en vandrande utställning. Den 6-10 november kan man ta del av bilderna på Lagerhuset.

 • 2017-11-01

  Samlarmässa på Idrottsmuseet

  Lördag den 4 november är det dags för Idrottsmuseets årliga samlarmässa på Kvibergs Kaserner. Besökare kommer kunna botanisera bland mängder av tidningar, böcker, samlarbilder, matchtröjor, autografer och annan idrottsmemorabilia.

 • 2017-10-31

  Höstlov i våra hus

  Undersök skelett, spela i band eller gå en läskig ficklampsvisning i ett nedsläckt konstmuseum. Under höstlovet finns det gott om aktiviteter i Göteborg. Här är några exempel på vad som händer i Higabs hus.

 • 2017-10-30

  Öppettider allhelgonahelgen

  Fredag den 3 november stänger vi klockan 12. Higabs reception och växel öppnar igen på måndagen.

 • 2017-10-26

  Seniormässa på Allégården

  I morgon öppnar Allégården upp för den årliga Seniormässan. Under temat ”tillsammans” kan besökare kan ta del av flera intressanta föreläsare och utställare.

 • 2017-10-25

  Scandinaviumprojektet dyrare än förväntat

  Entreprenadkostnaden för om- och tillbyggnaden av Scandinavium, som avslutas i dagarna, blir dyrare än beräknat. Anledningen är bland annat att projekteringsunderlaget varit bristfälligt och inte överensstämt med verkligheten.

 • 2017-10-24

  Socialt kooperativ till Sockerbruket

  Den 1 november flyttar väv- och konsthantverkskooperativet Vägen ut! Karins Döttrar in på Sockerbruket. Sedan 2003 har de erbjudit arbetsträning och arbetsrehabilitering för kvinnor.

 • 2017-10-23

  Kåkens Artscape-målning får vara kvar

  Nu är det klart att muralmålningen på Kulturhuset Kåken har fått permanent bygglov. Det omtyckta konstverket var en del av förra årets gatukonstfestival Artscape och skapades av konstnären Henrietta Kozica.

 • 2017-10-20

  Utökat brandskydd på Allégården

  Nu pågår arbetet med att utöka brandskyddet på Allégården. Projektet beräknas vara klart efter årsskiftet.

 • 2017-10-18

  Rätt svar på tipspromenaden

  Förra veckans Kulturnatta lockade gott om nyfikna besökare till Öppet hus i Kronhuset. Många av dem passade även på att vara med i Higabs historiska tipspromenad. Nu har fem vinnare utsetts.

 • 2017-10-16

  Ny mötesplats för kultur i Kviberg

  När Tangram Film flyttade in på Kvibergsnäs Landeri tidigare i år var målet att skapa en levande mötesplats för kulturaktörer. Sedan dess har fotografer, musiker och skådespelare hyrt in sig i lokalerna.

 • 2017-10-13

  Fabriksbutik till Kronhusbodarna

  Den 1 november öppnar Tvåla & Tvaga en ny butik i Kronhusbodarna.

 • 2017-10-11

  Möt kulturen i våra hus

  Nu är det dags att göra sig redo för årets Kulturnatta. Fredag den 13 oktober anordnas en hel drös med spännande kulturaktiviteter runt om i Göteborg. Higab kommer att ha Öppet hus i Kronhuset och i flera av våra andra hus kommer det pågå olika evenemang.

 • 2017-10-11

  Stora Saluhallen rustas för framtiden

  Du som besöker Kungstorget kan nu följa upprustningen av yttertaket och fönstren på Stora Saluhallen.

 • 2017-10-10

  Kulturnatta i Kronhuset

  I samband med Kulturnatta den 13 oktober kommer Higab öppna upp portarna till Kronhuset, ett av Göteborgs äldsta hus. Ta chansen och upptäck byggnadens orörda vindsvåningar, prova på danser från förr och kolla på modevisningar från gångna tider.

 • 2017-10-09

  Higab säljer Hallegatan 4B

  I dag blev det klart att fastighetskontoret tar över Hallegatan 4B från Higab. Förändringen är en del av Göteborgs Stad strävan att renodla och specialisera innehavet av fastigheter.

 • 2017-10-05

  Kvinnoförening utökar i Kviberg

  I början av 2015 blev den romska kvinnoföreningen Trajosko Drom nya hyresgäster på Kvibergs Kaserner. Nu har de utökat verksamheten och flyttat in i en större lokal på området.

 • 2017-10-04

  Ny butik till Kronhusbodarna

  Nu har Butik Minerva slagit upp portarna i Kronhusbodarna.

 • 2017-10-02

  Vattenläckage i Stora Saluhallen

  På grund av häftigt regn och hård blåst i samband med en takrenovering har Stora Saluhallen drabbats av vattenläckage.

 • 2017-10-02

  Göteborgarnas hus i tv-serie

  Under året har flera av Higabs hus använts som inspelningsplatser för tv-serien Vår tid är nu. I dag visas premiäravsnittet på SVT.

 • 2017-09-28

  CELLINK fick utmärkelse av nobelpristagare

  Under onsdagen delades Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park ut för första gången. Priset gick till bioprintingföretaget CELLINK och togs emot av Erik Gatenholm och Hector Martinez.

 • 2017-09-26

  Utökade lokaler i Kretsloppsparken Alelyckan

  Nu har Kretsloppsparken Alelyckan fått en ny lokal med kontor, mötesrum och omklädningsrum. Byggnaden har en tydlig miljöprofil med sedumtak och återanvända fönster och dörrar.

 • 2017-09-25

  En del av gamla Rosenlund rustas upp

  Nu pågår upprustning av fasad och tak på Esperantoplatsen 7-9. Arbetet beräknas vara klart i december.

 • 2017-09-22

  Ny lekplats vid Billdals Gård

  Till helgen inviger park- och naturförvaltningen en ny lekplats vid Billdals Gård. Besökande barn kommer bland annat kunna testa på studsmattor, rutschkanor och ett lekslott i slottsparksstil.

 • 2017-09-21

  Kretsloppsparken Alelyckan firar tio år

  På lördag den 23 september blir det stort tioårskalas på Kretsloppsparken Alelyckan. Barn och vuxna bjuds in till aktiviteter som bajsbasket, tårtbuffé och hinderbanetävling.

 • 2017-09-20

  Föredrag med Higab på Stadsmuseet

  2021 firar Göteborg 400 år och det är ett jubileum som blickar både bakåt och framåt. I dag får Stadsmuseet besök av Higab som kommer berätta mer om de pågående arbetena i Västra Nordstan med Högvakten och Kronhuskvarteret.

 • 2017-09-18

  Nu är kulturhusets tomt ”invigd”

  I helgen gick Tellusfestivalen av stapeln på Rymdtorget i Bergsjön. Många glada barn samlades för att snickra och måla fågelholkar och hänga stora bokstäver i träden.

 • 2017-09-15

  Första Långgatan 10 rustat för framtiden

  Lagom till terminsstarten har Göteborgs konstskola på Första Långgatan 10 fått innergården upprustad.

 • 2017-09-14

  Odontologen firar 50 år!

  I morgon samlas över 1 000 personer i Gothia Towers och Svenska Mässans kongresshall för att fira Odontologens 50-årsjubileum. Det blir en heldag med allt från tillbakablickar och tal från framstående forskare till trerätters middag och musikunderhållning.

 • 2017-09-13

  Organisationsförändring på Higab

  Higabs tidigare båda affärsområden har slagits ihop till en gemensam förvaltningsavdelning. Syftet med förändringen är ökad tydlighet för våra kunder och en enhetlig bas för vår förvaltning.

 • 2017-09-13

  Nu är det dags för Tellusfestivalen

  För fjärde året i rad arrangeras Tellusfestivalen på Rymdtorget i Bergsjön. Lördag den 16 september bjuder man in till dans, musik, sport, mat och workshops.

 • 2017-09-12

  Spring genom Stora Saluhallen och Feskekôrka

  Söndag den 17 september är det premiär för det nya stadsloppet Urban Run Gothenburg. Sammanlagt 300 deltagare kommer att springa genom butiker, gränder och byggnader.

 • 2017-09-11

  Frölundaborg 50 år

  I morgon fyller Frölundaborg 50 år. När arenan invigdes 1967 blev det den första inomhusarenan för ishockey i Göteborg.

 • 2017-09-08

  Omfattande upprustning av Exercishuset

  Nu påbörjas arbetet med att rusta upp det anrika Exercishuset på Heden. En stor del av tegelfasaden ska bytas ut och fönstren ska målas om.

 • 2017-09-06

  Lilla Änggården öppnar upp på Kulturarvsdagen!

  I knappt tre år har arbetet med att rusta upp Lilla Änggården pågått. På Kulturarvsdagen den 10 september är det dags att åter slå upp portarna.

 • 2017-09-04

  Göteborgs konstsamling visas upp på Stadsbiblioteket

  Göteborgs konstsamling fyller 70 år. Det firas med utställningen ”Ut med konsten!” på Stadsbiblioteket.

 • 2017-09-01

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Boel Melin, vår nya projektledare med inriktning byggnadsvård.

 • 2017-08-31

  Higab på plats under Reservatets dag

  På söndag är det åter dags för Reservatets dag. Higab är på plats för att berätta om upprustningsarbetet som genomförts i Gathenhielmska Reservatet.

 • 2017-08-30

  Hagabadet firar 20 år

  Nu är det 20 år sedan Hagabadet slog upp portarna på Södra Allégatan. Det firas den 1 september med temaklasser, festklädd personal, badande gäster och överraskningar.

 • 2017-08-29

  Fringe Festival intar Göteborg

  På fredag den 1 september startar den andra upplagan av scenkonstfestivalen Gothenburg Fringe Festival. Under fyra dagar kommer det bjudas det på musik, teater och dans i alla dess former.

 • 2017-08-28

  Slöjd- och konsthantverk i Kronhuset

  Till helgen är det dags för årets slöjd- och konsthantverksmarknad i Kronhuset. Under två dagar möter du aktiva konsthantverkare och får själv möjlighet att prova på bland annat smyckestillverkning och drejning.

 • 2017-08-25

  Frilagret firar fem år

  Frilagret – Göteborgs kulturhus för unga – fyller fem år. Det firas med stor fest i deras lokaler i Lagerhuset den 29 augusti. På programmet står bland annat dans, musik, partypussel och ett panelsamtal om kulturlivet i Göteborg.

 • 2017-08-25

  Rätt svar på bildtävlingen

  Förra veckans kulturkalas lockade mängder av göteborgare och turister till Higabs husvisningar och stadsvandringar. Många passade även på att vara med i vår bildtävling på Kronhusgården. Nu har vi dragit 11 vinnare som får var sitt bokpaket.

 • 2017-08-24

  Higab förlänger med Kvibergs marknad

  Nu har Higab förlängt hyresavtalet med Kvibergs marknad. I det nya avtalet ingår bland annat tydligare anvisningar om hur försäljningen på området ska gå tillväga.

 • 2017-08-23

  Nu bökas det i jorden på Härlanda Park

  För den som besöker rastgården på Härlanda Park möts man nu av fem bökande hängbukssvin. I ungefär tre månader kommer de att bereda marken inför det kommande naturkonstverket Liljegården.

 • 2017-08-22

  Kaserngården på Kviberg rustas upp

  Nu pågår en större upprustning av fasaden på Kvibergs Kaserner. Vid årsskiftet beräknas arbetet vara klart.

 • 2017-08-21

  Jazzfestival i Kronhuskvarteret

  På lördag den 26 augusti är det åter dags för Göteborg Classic Jazz Festival. I Kronhuset och Café Kronhuset finns det chans att se konserter med allt från gymnasister till oldtimers.

 • 2017-08-18

  Kajskjul från 1920-talet har återfått sina färger

  Under hösten 2016 påbörjades ommålning och fönsterrenovering av Kajskjul 205 och 207 vid Lilla Bommen. Nu är arbetet klart och hamnbyggnaderna har därmed återfått sina ursprungsfärger.

 • 2017-08-17

  Det vankas hästfeber i Göteborg

  Snart kommer Göteborg att fyllas med ryttare, kuskar och hästar från hela Europa. På måndag den 21 augusti startar Longines FEI Europamästerskap i ridsport.

 • 2017-08-16

  Ett steg närmare att ersätta Scandinavium

  Var ska ersättningsarenorna för Scandinavium och Lisebergshallen placeras? Nu har en delrapport lämnats in där man förordar två olika förslag.

 • 2017-08-14

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Marcus Gustafsson som ny projektledare på Higab.

 • 2017-08-11

  Gård med anor från 1700-talet rustas upp

  Nu påbörjas arbetet med att måla om och rusta upp fönster på Lilla Änggården. Projektet beräknas pågå fram till oktober.

 • 2017-08-09

  Nu rustas Angereds Industriby upp

  Under hösten påbörjas fasadrenovering av Spadegatan 11 i Angereds Industriby. Arbetet beräknas bli klart under 2017.

 • 2017-08-07

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Martin Lundkvist som ny fastighetstekniker på Higab.

 • 2017-08-01

  Upptäck mer av Stadsbiblioteket

  Om drygt två veckor är det dags för Göteborgs kulturkalas. På Stadsbiblioteket uppmärksammas det bland annat med visningar av byggnaden.

 • 2017-07-27

  Kulturkalasa med Higab!

  Det är knappt tre veckor kvar till 16 augusti, men vi vill redan nu slå ett slag för Kulturkalaset och Higabs program. Vi bjuder på dagliga husvisningar och stadsvandringar, tävlingar för barn och vuxna samt ett historiskt tältläger i Kronhusparken.

 • 2017-07-24

  Gå en guidad vandring i Gathenhielmska Reservatet

  Ta chansen och utforska ett av Göteborgs äldsta områden. Den 26 juli anordnar Sjöfartsmuseet en guidad vandring i Gathenhielmska Reservatet.

 • 2017-07-20

  Tips på aktiviteter för de unga

  Under juli och augusti pågår det massor av aktiviteter för barn runt om i Göteborg. Här kommer några sommartips från några av Higabs hus.

 • 2017-07-18

  Sommartider på Higab

  Sommaren är här och många passar på att ha ledigt. När din ordinarie kontaktperson har semester kan du alltid nå oss på Higab via växeln.

 • 2017-07-13

  Gothia Cup-invigning på Ullevi

  På måndag den 17 juli är det åter dags för den klassiska ungdomsturneringen i fotboll, Gothia Cup. Invigningen går av stapeln på Ullevi och finalerna spelas senare under veckan på Gamla Ullevi.

 • 2017-07-10

  Besök Vattentornet i Slottsskogen

  I sommar anordnas det guidade visningar av Vattentornet i Slottsskogen. Som besökare får du höra historien om uppförandet av stadens äldsta utsiktstorn och när invånarna i Masthugget äntligen fick rent dricksvatten.

 • 2017-07-07

  Kulturhuset i Bergsjön finalist i internationell arkitekttävling

  ”Kulturkorgen”, gestaltningen av det blivande kulturhuset i Bergsjön, har gått till final i den internationella arkitekturtävlingen World Architecture Festival, WAF. Vinnaren avslöjas i Berlin i november.

 • 2017-07-03

  Upprustning av Sahlgrenska Huset

  Nu pågår det upprustning av delar av det anrika Sahlgrenska Huset. Arbetet beräknas vara klart inom ett par veckor.

 • 2017-06-29

  Sjömanstornet öppnar upp igen

  I sommar öppnas Sjömanstornet upp för allmänheten. Det kommer genomföras åtta guidade visningar under fyra lördagar i juli och augusti.

 • 2017-06-28

  Brand på Hallegatan 4

  Under tisdagskvällen startade en brand på Hallegatan 4 på Hisingen. Räddningstjänsten har lyckats släcka elden och polisen kommer starta en teknisk undersökning under dagen.

 • 2017-06-27

  Guidade visningar av Kronhuset

  Snart får du chansen att vandra runt i vanligtvis stängda rum, som i stort sett ser likadana ut nu som på 1600-talet. Under juli och augusti kommer det anordnas guidade visningar av Kronhuset.

 • 2017-06-26

  Hur kan staden öka sitt materialåterbruk?

  Den 14 juni avslutade Mattias Carlsson, som tidigare praktiserat på Higab, sitt examensarbete om materialåterbruk. Här nedan kan man ta del av hans rapport.

 • 2017-06-22

  Stora Teaterns golv restaureras

  Nu startar arbetet med att restaurera delar av Stora Teaterns parkettgolv. Det beräknas vara klart inom ett par veckor.

 • 2017-06-21

  Öppettider midsommar

  Torsdagen den 22 juni har Higabs reception och växel öppet från klockan 8 till 12. Dagen efter på midsommarafton har vi stängt.

 • 2017-06-20

  Gården på Åvägen 17 har fått nytt utseende

  Nu är ombyggnaden av gården på Åvägen 17 klar. Nya rastplatser, laddningsstationer för elcyklar och tillgänglighetsanpassade entréer är några av förändringarna.

 • 2017-06-19

  Nya medarbetare

  Idag välkomnar vi Madeleine Lindeberg och Karin Lottkärr som nya projektledare på Higab.

 • 2017-06-16

  Sjöfartsmuseet byggs om

  Under torsdagens kommunfullmäktige togs beslutet att Sjöfartsmuseet ska byggas om. Museet kommer att få ett nytt akvarium, en ny entré, större grönytor och bättre tillgänglighet.

 • 2017-06-14

  Kommentar på GP:s artikel om Higab 4/6

  Artikeln ”Higab gör vinst på kulturlivet” i förra söndagens GP behandlar kulturarbetares och kulturverksamheters ofta krassa ekonomiska verklighet kontra Higabs hyressättning. Här kommer Higabs kommentar som publicerades i GP 14/6 i sin helhet.

 • 2017-06-13

  Tusentals ungdomar till Konserthuset

  För fjärde året i rad arrangeras det internationella kör- och orkesterlägret Side by Side by El Sistema Sweden. Mellan den 14 och 20 juni väntas 1 600 musicerande barn och ungdomar till Konserthuset.

 • 2017-06-12

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Siman Jasim som ny projektchef på Higab.

 • 2017-06-08

  Stort intresse för framtidens evenemangsområde

  Under maj genomfördes medborgardialoger om framtidens evenemangsområde i Göteborg. Vid nio olika tillfällen hade allmänheten möjlighet att träffa projektgruppen, som Higab var en del av. Nu står det klart att runt 1 000 personer kom för att prata och över 2 000 personer svarade på den digitala enkäten.

 • 2017-06-07

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Roberth Nygren som ny fastighetstekniker på Higab.

 • 2017-06-05

  Pridefestival i Higabs hus

  Mellan 7 och 11 juni firas West Pride, konst- och kulturfestivalen som skapar trygga mötesplatser för hbtq-personer och lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation. Sedan en vecka tillbaka vajar Prideflaggan på flera av Higabs hus. Här följer några tips på evenemang som anordnas i våra byggnader.

 • 2017-06-02

  Ett år kvar till nyinvigning av Röhsska museet

  Nu pågår förberedelserna inför Röhsska museets nyinvigning. Om exakt ett år, den 2 juni, slår man upp portarna igen.

 • 2017-06-01

  Higab delade ut Framstegsstipendium

  Under torsdagen delades Higabs årliga Framstegsstipendium och hedersomnämnanden ut till fyra studenter på Burgårdens och Bräcke gymnasieskolor.

 • 2017-05-31

  Nu är Saluhall Briggens innergård nyinvigd

  Tidigare i dag nyinvigdes innergården vid Saluhall Briggen. Besökarna bjöds på kaffe och tårta och fick lyssna på tal av kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

 • 2017-05-31

  Norra Hamngatan 8-10 har rustats upp

  I början av maj påbörjades arbetet med att rusta upp fasad och fönster på Norra Hamngatan 8-10. Nu är arbetet klart.

 • 2017-05-30

  Ruben Östlund prisad i Cannes

  Under söndagskvällen vann regissören Ruben Östlund och filmen The Square det prestigefyllda priset Guldpalmen i Cannes. En av filmens scener spelades in i den anrika Wernerska Villan.

 • 2017-05-29

  Pressmeddelande: Nyinvigning av Saluhall Briggens innergård

  Innergården vid Saluhall Briggen, mellan Tredje och Fjärde Långgatan, har rustats upp för att bli en öppen och grön minipark i stadsmiljö. Onsdag den 31 maj nyinvigs gården av kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson.

 • 2017-05-24

  Oanade möjligheter med tomma lokaler

  Går det att använda stadens byggnader på ett mer effektivt och hållbart sätt? Sedan 2016 har den ekonomiska föreningen GapActors genomfört pilotprojektet The Nomad Inn som går ut på att nyttja tillfälligt tomma lokaler.

 • 2017-05-23

  Öppettider i veckan

  Onsdag den 24 maj stänger vi klockan 12. Higabs reception och växel öppnar igen på fredag mellan 8-10.

 • 2017-05-22

  Jämställdhetsfestival på Brewhouse

  Varför finns det så få kvinnliga producenter i musikbranschen och vad gör branschens aktörer åt detta? Det är huvudämnet när EQ Loves Festival anordnas på Brewhouse den 25 maj.

 • 2017-05-18

  1700-talshus återfår sina färger

  Nu pågår slutfasen i arbetet med att återställa samtliga hus i Gathenhielmska Reservatet till dess ursprungskulörer. I juni beräknas projektet vara klart.

 • 2017-05-16

  Fördjupa dig i Göteborgs utveckling

  Varför växer Göteborg, hur kommer stadsbilden att förändras och hur ser hållbarhetsarbetet ut? Det är bara några av alla frågor som kommer besvaras när utställningen Hela Göteborg invigs på Stadsbiblioteket den 18 maj.

 • 2017-05-15

  Pressmeddelande: Göteborgs senaste byggnadsminne uppmärksammas

  Göteborgs konstmuseum blev i slutet av april förklarat som byggnadsminne. På onsdag den 17 maj arrangeras öppna föreläsningar om byggnadens historia och framtid.

 • 2017-05-12

  Ny utställning på Emigranternas hus

  Under 2017 har språkintroduktionselever på Munkebäcksgymnasiet fått skriva om sina upplevelser av resan från sina hemländer till Sverige. Materialet blir nu en del av en ny utställning på Emigranternas hus i Stora Tullhuset.

 • 2017-05-12

  Kulturens roll i hållbar stadsutveckling

  Under onsdagskvällen medverkade Higab i en paneldiskussion på Göteborgs stadsmuseum om kultur och kulturarv i hållbar stadsutveckling. Ämnet är utgångspunkten för ett pilotprojekt som har pågått sedan förra året.

 • 2017-05-11

  Program: Göteborgs konstmuseum har blivit byggnadsminne

  I samarbete med Göteborgs konstmuseum och Länsstyrelsen uppmärksammar Higab att museet blivit byggnadsminne med öppna föreläsningar om platsen, huset och vad byggnadsminnesförklaringen innebär. Det blir även visning av Fürstenbergska galleriet.

 • 2017-05-10

  Teckenspråkets dag firas i Göteborg

  Den 14 maj varje år firas Teckenspråkets dag i Sverige. Till helgen uppmärksammas den med ett brett program på Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum och Stadsbiblioteket.

 • 2017-05-10

  Examensarbete om materialåterbruk

  Under 10 veckor kommer KYH-eleven Mattias Carlsson att göra sitt examensarbete om materialåterbruk på Higab. Han gör nu sin sista termin på programmet Miljösamordnare, inriktning byggnader.

 • 2017-05-08

  Vetenskap i Higabs hus

  På onsdag startar Vetenskapsfestivalen i Göteborg för 21:a året i rad. Temat är Tillit och programmet innefattar bland annat ämnen som krossade myter, trumpifiering, faktabubblor och språknörderi. Flera av programpunkterna kan du se i Higabs hus.

 • 2017-05-05

  Utbildningsföretag utökar sin verksamhet

  Förra året flyttade utbildningsföretaget Hermods in som nya hyresgäster i Grimmereds Industriby. Nu utökar de sin verksamhet och flyttar in i en större lokal i Angereds Industriby.

 • 2017-05-04

  Hur ska framtidens evenemangsområde se ut?

  Nu startar medborgardialogerna om framtidens evenemangsområde i Göteborg. Under maj får man chansen att tycka till om hur sträckan från Ullevi till Scandinavium ska utvecklas.

 • 2017-05-03

  Omfattande timmerarbeten vid Kvibergsnäs

  Nu har Higab påbörjat upprustningen av östra ladugårdslängan vid Kvibergsnäs Landeri. För att bibehålla byggnadens kulturhistoriska värde genomförs tidsmässiga restaureringar med bland annat skrädat timmer.

 • 2017-05-02

  Ristningar upptäckta i Stadshuskällaren

  I samband med den pågående grundförstärkningen av Börsenkvarteret vid Gustaf Adolfs Torg upptäcktes nyligen flera ristningar i Stadshuskällaren. De är signerade med årtalet 1768.

 • 2017-04-28

  Föredrag om framtidens arkitektur

  Hur ser de positiva möjligheterna ut för en levande och öppen arkitektur? På tisdag den 2 maj bjuder Annedalpojkars hus in till föredraget ”De sociala rummens arkitektur” med Lars Jadelius.

 • 2017-04-28

  Pressmeddelande: Så här kommer Göteborgs nya kulturhus se ut

  Nu är arkitekttävlingen om utformningen av Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön avgjord. Det blir Sweco Architects som kommer att stå för ritningarna med sitt förslag ”Kulturkorgen”.

 • 2017-04-27

  Opera till Gathenhielmska huset

  I samarbete med hyresgästen Wänskapsförbundet har Opera Estrad fått möjlighet att använda Gathenhielmska huset som lokal. Föreningen har sedan tidigare producerat operaföreställningen The Bear för både döva och hörande.

 • 2017-04-26

  Pressinbjudan: Arkitekttävlingen för Göteborgs nya kulturhus avgjord

  Nu är arkitekttävlingen om utformningen av Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön avgjord. Det vinnande förslaget kommer att presenteras i samband med en prisutdelningsceremoni på Bergsjöns bibliotek fredagen den 28 april.

 • 2017-04-25

  Göteborgs konstmuseum byggnadsminnesförklarat

  Konstmuseet på Götaplatsen uppfördes 1919-1923 som en del av Göteborgs 300-årsfirande. Nu byggnadsminnesförklaras museet av Länsstyrelsen.

 • 2017-04-21

  Nyheter i White Guide Café

  Nu har White Guide Café 2017/2018 presenterats. Både Brogyllen och Steinbrenner & Nyberg som har butiker i Stora Saluhallen fick behålla sina platser. Dessutom har Roots Café på Stadsbiblioteket tillkommit i guiden.

 • 2017-04-21

  Inspelning av Astrid Lindgren-film på Götamässen

  Nu pågår det inspelning av filmen Unga Astrid på Götamässen i Kviberg. Platsen har tidigare använts för inspelning av filmerna Tom of Finland och Borg vs. McEnroe.

 • 2017-04-20

  Higabs hus får besök av GMSTN Jazz

  I morgon drar GMSTN Jazz i gång för fjärde året i rad. Under nio dagar blir det musikunderhållning på satellitscener runt om i Göteborg, däribland flera av Higabs hus.

 • 2017-04-19

  Pressmeddelande: Skeppsbron 4 rustas upp

  Nu påbörjas projektet med att grundförstärka och rusta upp Skeppsbron 4. Den första etappen beräknas pågå fram till nästa årsskifte.

 • 2017-04-18

  Konstrundan i Majorna firar 20-årsjubileum

  Den 21 april är det dags för Göteborgs största konstrunda. Under tre dagar öppnar lokala konstnärer sina ateljéer för intresserade besökare.

 • 2017-04-10

  Kondoleansbok i Rådhuset

  Efter fredagens attack på Drottninggatan i Stockholm har Göteborgs Stad lagt fram en kondoleansbok i Rådhuset på Gustaf Adolfs Torg. Dit kan man gå om man vill visa sitt deltagande.

 • 2017-04-07

  Vad händer i påsk?

  Ta vara på påsklovet! Här får du roliga tips på vad som händer i Higabs hus.

 • 2017-04-06

  Tangram Film flyttar in på Kvibergsnäs Landeri

  Den 1 maj blir Tangram Film nya hyresgäster på Kvibergsnäs Landeri. Målet är att skapa en levande mötesplats för kulturaktörer.

 • 2017-04-05

  Romernas nationaldag firas på Stadsbiblioteket

  På lördag den 8 april firas Internationella Romadagen – romernas nationaldag. Det uppmärksammas med musik, dans och tal på Stadsbiblioteket.

 • 2017-04-04

  Higab plockar skräp på städdagen

  I morgon är det dags för den årliga städdagen i Göteborg. Higab deltar i arrangemanget vars syfte är att visa hur mycket skräp som slängs på stadens gator och torg.

 • 2017-04-03

  Företag utökar på Biotech Center

  I september 2016 blev CELLINK nya hyresgäster på Biotech Center. Nu utökar de verksamheten.

 • 2017-03-31

  3D-modell av Stadshuskällaren

  Vill du kika in i den över 350 år gamla Stadshuskällaren vid Gustaf Adolfs Torg? Nu har du chansen tack vare en unik 3D-modell.

 • 2017-03-30

  Öppet hus i Kronhuset

  Lördag den 1 april slår Göteborg Wind Orchestra upp portarna till Kronhuset. Kom förbi och lär känna av en av Göteborgs äldsta byggnader, lyssna på pampig blåsmusik, gå guidade visningar och träffa oss på Higab.

 • 2017-03-29

  Stadsbiblioteket firar 50 år

  På söndag den 2 april är det 50 år sedan Stadsbiblioteket invigdes. Det firas med allsång av Astrid Lindgren-låtar, musikaliska tolkningar av Karin Boyes dikter och en stor minneskavalkad.

 • 2017-03-28

  Frölundaborg har fått fjärrvärme

  Nu har Higab och idrotts- och föreningsförvaltningen anslutit fjärrvärme till Frölundaborg. Under våren ansluts även Slottsskogsvallen. Det innebär att man minskar utsläppen av koldioxid med 80 procent på ett år.

 • 2017-03-27

  Världskänd festival till Gathenhielmska reservatet

  Nu har organisationen som arrangerar Fringe Festival i Göteborg flyttat in i Gathenhielmska reservatet. Den globala festivalen finns på över 200 platser i världen och lanserades här förra året.

 • 2017-03-24

  Ny hyresgäst på Biotech Center

  Den 1 maj flyttar det svensk-engelska företaget Neoss AB in på Biotech Center. Där får de tillgång till en ny lokal som är speciellt anpassad efter deras verksamhet och som ger närhet till forskning på Göteborgs universitet.

 • 2017-03-23

  Götaplatsen släcks ner under Earth Hour

  På lördag 25 mars är det dags för Earth Hour, den globala och årliga klimatmanifestationen. Samtliga av Higabs hus på Götaplatsen och Gustaf Adolfs Torg kommer delta i manifestationen.

 • 2017-03-22

  Samverkansprojekt mot nedskräpning

  Under 2016 påbörjade Higab en satsning för att komma åt problemet med nedskräpning och otillåten dumpning av avfall i Partihallsområdet. I början av 2018 kommer arbetet att utvärderas.

 • 2017-03-21

  Nya räcken på Stora Teatern

  I början av året genomförde Higab flera räckesförstärkningar på Stora Teatern. Översta balkongen och trappanslutningarna kompletterades med nya räcken.

 • 2017-03-20

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Kenneth Hallberg som ny fastighetstekniker på Higab.

 • 2017-03-17

  TV-inspelning i Dicksonska Palatset

  Förra veckan gästades Dicksonska Palatset av tv-teamet till den kommande SVT-serien ”Vår tid är nu”. Tidigare i år har de spelat in scener på Stora Teatern.

 • 2017-03-16

  Gör en stadsvandring i konsten

  Nu har du chansen att göra en konstnärlig vandring i det urbana landskapets olika skepnader. På lördag öppnar utställningen ”Stadslandskap – fragment, minnen, visioner” på Göteborgs konstmuseum.

 • 2017-03-13

  Årsredovisning 2016

  Nu finns Higabs årsredovisning med hållbarhetsredovisning för 2016 att ladda ner.

 • 2017-03-10

  1800-talsfynd i 3D-format

  Under de arkeologiska utgrävningarna på Stadshusgården förra våren hittades en avfallsbinge från tidigt 1800-tal. Nu går det att ta del av fyndet i 3D-format.

 • 2017-03-09

  Snart lyser Kronhusgården upp

  Den 16 mars påbörjas arbetet med att montera ny belysning på Kronhusgården. Arbetet beräknas ta ett par veckor.

 • 2017-03-08

  Gör en tidsresa tillbaka till 1600-talets Göteborg

  Hur såg livet ut för invånarna i Göteborg på 1600-talet? Nu öppnar Stadsmuseet utställningen Göteborgs födelse där den nyfikne får möjlighet att göra en resa tillbaka till stadens barndom.

 • 2017-03-07

  Offside flyttar in i Lagerhuset

  Den 1 augusti flyttar förlaget Offside Press AB in i Lagerhuset och tar över förlaget Tukans nuvarande lokaler.

 • 2017-03-06

  Mikrobryggeri utökar på Slakthuset

  I oktober 2016 flyttade mikrobryggeriet Spike Brewery in i Slakthusets lokaler. Nu utökar de verksamheten.

 • 2017-03-03

  Praktikanter besökte Higab

  Under torsdagen fick Higab besök av fyra praktikanter från Newton yrkeshögskola. De utbildar sig till fastighetsförvaltare och läser just nu andra terminen.

 • 2017-03-01

  Vidkärrs Herrgård renoveras

  Under förra veckan påbörjades en omfattande ytskiktsrenovering på Vidkärrs Herrgård. Fram till april kommer det att genomföras ut- och invändiga arbeten i flygelbyggnaden på området.

 • 2017-02-28

  Higab säljer mark i Kviberg till Veidekke Bostad

  Veidekke Bostad har köpt cirka 12 000 kvadratmeter mark i Kviberg från Higab. Köpet genomförs för att utveckla området och möjliggöra ytterligare bostadsbyggnation i Göteborg.

 • 2017-02-27

  Nu stänger Röhsska museet

  I dag stänger Röhsska museet. Den 2 juni 2018 slår museet upp portarna igen.

 • 2017-02-23

  Göteborgsrestauranger belönade med Michelin-stjärnor

  I onsdags var det dags för Guide Michelins årliga utdelning av stjärnor till Nordiska restauranger. Både Bhoga på Norra Hamngatan 10 och Sjömagasinet fick behålla sina stjärnor från förra året.

 • 2017-02-23

  100-åriga fynd har hittats på Bö Herrgård

  Flera unika föremål från Göteborgs Barnhus har återfunnits på Bö Herrgård. Det handlar om ett par plåtlådor som troligtvis är från tidigt 1900-tal och en pärm med barnhemsbrev som nu har lämnats vidare till Göteborgs stadsmuseum för närmare undersökningar.

 • 2017-02-22

  Ökad tillgänglighet på Stadsteatern

  För att förbättra tillgängligheten på Stadsteatern har man installerat ett lyftbord i entrén och förlängt alla väggfasta handledare i trapphusen.

 • 2017-02-17

  Faktumgalan på Stora Teatern

  2014 gick den första Faktumgalan av stapeln på Stora Teatern. Onsdag den 22 februari är det dags igen. Sex priser ska delas ut för att premiera personer som arbetar mot hemlöshet och socialt utanförskap.

 • 2017-02-16

  Ta en tur genom gamla Annedal

  På söndag den 19 februari anordnas fotoutställningen ”Det gamla Annedal” i Annedalspojkars hus. Där får besökare ta del av unika 60-talsbilder tagna av Hasselbladsfotografen Ulf Sjöstedt.

 • 2017-02-15

  Besöksparkeringar tillfälligt avstängda

  Higabs besöksparkeringar på Åvägen 17 har stängts av på grund av ombyggnation på gården.

 • 2017-02-13

  Öppet hus på brandstationen i Gårda

  Under sportlovet håller Räddningstjänsten Storgöteborg öppet hus på sina brandstationer. Till Huvudbrandstationen i Gårda är stora som små välkomna på fredag den 17 februari.

 • 2017-02-10

  Vad händer på sportlovet?

  Skaparverkstad på Naturhistoriska museet, mumintroll på Konstmuseet och Harry Potter-tema på Stadsbiblioteket. Under sportlovet vecka 7 blir det fullt med aktiviteter i flera av Higabs hus.

 • 2017-02-09

  Stadsbiblioteket söker efter bilder och minnen

  Nu efterlyser Stadsbiblioteket göteborgarnas minnen. Inför 50-årskalaset den 2 april vill man få tag på alla tänkbara berättelser och bilder som är kopplade till huset.

 • 2017-02-09

  Upptäck Tove Jansson på Konstmuseet

  Upptäck och utforska Tove Janssons unika bildvärld. På lördag den 11 februari startar en utställning på Göteborgs konstmuseum om den folkkära konstnären.

 • 2017-02-07

  Träffa Higab på NYLOKAL

  Söker du lokal för ditt företag? Varför inte göra ett besök på NYLOKAL på Clarion Hotel Post torsdagen den 9 februari. Där får du chansen att träffa lokaluthyrare, lyssna på föreläsningar och prata med oss på Higab.

 • 2017-02-03

  Originalmöbler från 1800-talet åter till Billdals gård

  Higab har köpt tillbaka inventarier och möbler som tidigare tillhörde Billdals gård. Det handlar om allt från piedestaler och bänkar till klädhängare och kornischer.

 • 2017-02-02

  Nu har vi tagit första spadtaget i Alelyckan

  I dag togs det första spadtaget för Kretslopp och vattens samlokalisering i Alelyckan. Ceremonin bjöd på trumpetfanfar, inspirerande tal och framtidsvisioner.

 • 2017-02-01

  Higab säljer tre fastigheter och förvärvar en fastighet

  I dag blev det klart att fastighetskontoret tar över tre fastigheter från Higab, samt att Higab förvärvar Lillhagens skola. Förändringen är en del av Göteborgs Stad strävan att renodla och specialisera innehavet av fastigheter.

 • 2017-01-31

  Nytt ägardirektiv för Higab

  Kommunfullmäktige har beslutat om ett nytt ägardirektiv för Higab AB. En av de stora förändringarna är tillägget om hur rollen som moderbolag ska se ut.

 • 2017-01-30

  Första spadtaget för Kretslopp och vatten

  Nu startar Higab arbetet med att bygga nya kontor, verkstäder och lager åt Kretslopp och vatten i Alelyckan för att samlokalisera verksamheten. Projektet beräknas vara klart våren 2019.

 • 2017-01-25

  Filmfestivalen firar 40 år

  Fredagen den 27 januari drar Göteborg Film Festival igång för 40:e året i rad. På Stora Teatern, Akademin Valand och Göteborgs Konserthus, som är tre av Higabs hus, kommer det att hållas filmvisningar och seminarier. Sammanlagt blir det elva fullspäckade dagar med 457 filmer, 70 världspremiärer och ett brett utbud av seminarier, samtal och musik.

 • 2017-01-19

  Besöksrekord på Sjöfartsmuseet

  Förra året blev Sjöfartsmuseet Akvariet det mest besökta museet i Göteborg. Över 219 000 personer gästade utställningarna i huset.

 • 2017-01-16

  Pressmeddelande: Higab har förvärvat Sjöfartsmuseet

  Fredagen den 13 januari förvärvade Higab fastigheten Sjöfartsmuseet från Stiftelsen Styrelsen för Göteborgs Sjöfartsmuseum. En förstudie pågår om utbyggnad och utveckling av museilokalerna med syfte att förbättra förutsättningarna för verksamheten. Sedan tidigare äger och förvaltar Higab Göteborgs konstmuseum, Konsthallen, Stadsmuseet och Röhsska museet.

 • 2017-01-16

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Christian Pröbstl som ny fastighetstekniker på Higab.

 • 2017-01-09

  Ny medarbetare

  Idag välkomnar vi Martin Högqvist som ny kommunikatör på Higab.

 • 2017-01-04

  Öppettider trettondedagsafton

  Trettondedagsafton 5 januari är Higabs reception och växel öppen mellan 8-12.

 • 2016-12-28

  Fira nyår på Götaplatsen

  När julmaten äntligen sjunkit undan är det dags att ta på sig nyårsstassen och fira in det nya året. Vill du göra det med andra göteborgare och besökare kan du ta dig till Götaplatsen där tolvslaget räknas ner med ljusshow, pompa och ståt.

 • 2016-12-23

  God jul och gott nytt år

  Higab önskar våra kunder och alla göteborgare en riktigt fin jul. Som vanligt skänker vi en julgåva till Stadsmissionens arbete i S:t Johanneskyrkan, en viktig mötesplats för människor.

 • 2016-12-22

  En välbesökt Kronhusjul

  Nu går årets Kronhusjul mot sitt slut. I nästan en månad har det varit full aktivitet på Kronhusgården, med marknad, julsånger, historiska gästspel med mera. Vi tackar alla göteborgare och turister vi mött de här dagarna och som hjälpt till att sprida julstämning. Här är en kort summering.

 • 2016-12-21

  Fel om visning av Kronhuset

  I samband med Kronhusjul har det arrangerats ett antal visningar av Kronhuset. I programmet som publicerats i tidningar och på webben har dock ett felaktigt datum smugit sig in.

 • 2016-12-20

  Fotboll för integration

  21-23 december är det premiär för en ny fotbollscup på Kviberg. Arrangören föreningen Babylon har bjudit in nya och gamla göteborgare mellan 15 och 25 år för att skapa en ny mötesplats och stärka integrationsprocessen.

 • 2016-12-16

  Sjukhuset blir studentbostäder

  Higab har tecknat avtal med Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, SGS, om försäljning av före detta sjukhuset på Kvibergs kasernområde. SGS ska utveckla byggnaden till att inrymma 24 studentlägenheter.

 • 2016-12-15

  Pressmeddelande från Higab och SDF Östra Göteborg

  1 december var sista dagen för de deltagande teamen att lämna förslag i arkitekttävlingen om utformningen av Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön. Juryn kommer nu börja arbetet med att utvärdera de olika förslagen och utse en vinnare. Under tiden ställs tävlingsbidragen ut för allmänheten, först i Bergsjön Centrum och Bergsjöns bibliotek och sedan på Stadsbiblioteket.

 • 2016-12-13

  Luciasång i Torghallen

  Tidigt på tisdagsmorgonen fick handlare och kunder i Torghallen på Partihallsområdet besök av ett luciatåg. Förutom skönsång bjöds det även på kaffe och lussekatter. Bakom arrangemanget stod Higab som passade på att informera om den pågående kampanjen mot nedskräpning på området.

 • 2016-12-09

  Daniel vann The Brewhouse Award

  På torsdagen var det dags för Brewhouse Awards finalgala där vinnarna av årets tävling presenterades. I kategorin Av och med unga blev det Daniel Jonk som tog hem priset för sin Shaft-Less Electric Motor.

 • 2016-12-09

  Higab söker projektledare byggnadsvård

  Är du byggnadsantikvarie eller motsvarande? Vi söker dig som vill jobba med våra fantastiska kulturbyggnader och samordna det antikvariska arbetet.

 • 2016-12-07

  Valhallabadet 60 år

  Idag är det 60 år sedan Valhallabadet invigdes. Anläggningen, som då var Sveriges största och modernaste tävlingsbad, är fortfarande en populär besöksplats.

 • 2016-12-05

  Film om parasport

  Göteborgs Parasportförbund har tagit fram en film om sin verksamhet. Förbundet, som fungerar som paraplyorganisation för 32 föreningar med cirka 2 000 medlemmar, vill synliggöra parasporten och få fler att pröva på idrott.

 • 2016-12-02

  Triss i julmarknader

  December är julmarknadstid. Den traditionella marknaden i Kronhuset har snart varit igång i en vecka och nu till helgen kan intresserade julklappsköpare besöka Annedalspojkars Hus, Allégården och HDK.

 • 2016-12-01

  Julkalender med kulturupplevelser

  Idag invigs Julstaden Göteborg. I år bjuds det bland annat på kulturjulkalender där det blir en ny lucköppning för varje dag med upplevelser i kulturens tecken. Bakom lucka 4 gömmer sig exempelvis Kronhusjul och bakom lucka 6 julstök på Stadsbiblioteket.

 • 2016-11-30

  Röhsska stänger

  Vid ett extrainsatt sammanträde 22 november beslutade kulturnämnden att tillfälligt stänga Röhsska museet på grund av dålig psykosocial arbetsmiljö. Nu står det klart att stängningen kommer att vara i 15 månader.

 • 2016-11-29

  Kvibergsnäs ladugårdslänga rustas upp

  Östra ladugårdslängan vid Kvibergsnäs Landeri ska rustas upp. Byggnaden har högt kulturhistoriskt värde då det är den enda större ekonomibyggnaden kopplad till ett göteborgslanderi som finns bevarad.

 • 2016-11-25

  Ny webb för Kronhuset & Kronhusbodarna

  Nu har Kronhuset & Kronhusbodarna fått en ny webbplats, kronhuset.se. Här hittar du information om verksamheterna, aktuella evenemang och platsens historia.

 • 2016-11-25

  Orange manifestation mot kvinnovåld

  I kväll kommer flera platser i Göteborg att lysa orange för att uppmärksamma den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor.

 • 2016-11-21

  Julstämning med Kronhusjul

  Lördagen 26 november blåser vi igång Kronhusjul. Upplev julstämningen i Kronhuset & Kronhusbodarna med marknad, julsång, tomtebesök, visning av Kronhuset, teckningstävling, historiska gästspel och mycket mer.

 • 2016-11-17

  GrimArt till Kronhusgården

  På fredag välkomnar vi en ny hyresgäst i Kronhusbodarna. Då inviger GrimArt sin nya förgyllnings- och restaureringsverkstad.

 • 2016-11-17

  Jul i Remfabriken

  I år blir det mycket julstämning i Göteborgs Remfabriks gamla lokaler i Gårda. Förutom den traditionella julmarknaden blir det julkonsert med kören Rabalder.

 • 2016-11-14

  Rundvandring på teatern

  Om du missade Lorensbergsteaterns hundraårsjubileum får du här en ny chans att titta in bakom kulisserna på teatern. Kulturtuben har producerat en film där man både får en rundvandring på teatern och historiska återglimtar.

 • 2016-11-08

  Arkivens dag på Regionarkivet

  Andra lördagen i november genomförs traditionsenligt Arkivens dag då de svenska arkiven öppnas för den historieintresserade allmänheten. På Regionarkivet på Otterhällegatan kan du bland annat se gamla göteborgsfilmer, lyssna på intressanta föredrag och få en rundvandring i magasinen.

 • 2016-10-31

  Höstlov i våra hus

  Ficklampsvisningar, en dag på Hogwarts, mosaikskapande – för dig som inte nöjer dig med att kura hemma i soffan på höstlovet finns ett antal aktiviteter att välja på i Göteborg. Här är några exempel på vad som är på gång i Higabs hus.

 • 2016-10-27

  Lorensbergsteatern 100 år

  Idag gratulerar vi Lorensbergsteatern som fyller 100 år. Firandet kommer att pågå i flera dagar och inleds med premiär på scenföreställningen av Galenskaparnas klassiska TV-serie Macken.

 • 2016-10-25

  Muralmålningar restaurerade

  Gårdsfasaden på Wilsonska flygeln, som är en del av Göteborgs stadsmuseum, har genomgått en komplett restaurering samtidigt som fasadens muralmålningar från slutet av 1800-talet har återställts av konservator.

 • 2016-10-24

  Mariagården blir mötesplats

  1700-talshuset vid Stampen kommer från och med nästa år bli en mötesplats för både unga och äldre. I huset, som byggdes som fattighus, kommer deltagarna själva få vara med och utforma sin verksamhet.

 • 2016-10-20

  Information till våra besökare

  Just nu genomför vi ett ombyggnadsarbete på gården vid Higabs kontor på Åvägen 17. Medan arbetet pågår hänvisar vi våra bilburna besökare att parkera i parkeringshuset vid Tomtegatan.

 • 2016-10-17

  Julen närmar sig Kronhusgården

  Med drygt en månad kvar till första advent är förberedelserna inför Kronhusjul i full gång. Häromdagen anlände den första ”Kronhusboden” till Kronhusgården, en nykonstruerad träbod som bland annat ska användas vid den traditionella julmarknaden.

 • 2016-10-10

  Välkomna Alma och Mustafa!

  Idag får vi två nya medarbetare på Higab. Alma Delic börjar som projektledare tidiga skeden och Mustafa Ugras Sarioglu är vår nye inköpssamordnare.

 • 2016-10-06

  Första pålarna i Börshuset

  Grundförstärkningen av Börsenkvarteret vid Gustaf Adolfs Torg pågår för fullt och de första pålarna har slagits ner. Entreprenörerna har fått använda en hel del uppfinningsrikedom för att minimera bullret.

 • 2016-09-30

  GöteborgsLokaler tar över torgplatser

  GöteborgsLokaler tar över förvaltningen av torgplatserna på Kapellplatsen, Kungstorget, Olskrokstorget och Kvilletorget från Higab. Övergången sker vid månadsskiftet september-oktober.

 • 2016-09-29

  Filminspelning i Wernerska Villan

  I veckan gästades Wernerska Villan av ett filmteam. Det var en scen till den göteborgske regissören Ruben Östlunds senaste film Square som spelades in i det välbevarade 1880-talshuset.

 • 2016-09-26

  The Brewhouse Award

  Nu är det hög tid att anmäla nyskapande idéer inom de kreativa eller kulturella näringarna till årets The Brewhouse Award. Tävlingen pågår fram till 30 september och alla pristagare får, förutom 50 000 kronor, ett skräddarsytt vinstpaket med stöd för att utveckla sina idéer.

 • 2016-09-21

  Higab på Bokmässan

  I år deltar Higab på Bokmässan 22-25 september. Välkommen att träffa oss i Staden-området på plan 2.

 • 2016-09-19

  Vård- och underhållsplaner på higab.se

  Uppdraget att förvalta och vårda kulturhistoriskt värdefulla byggnader kräver kunskap och långsiktighet. Nu kan du ta del av några av Higabs vård- och underhållsplaner här på webbplatsen.

 • 2016-09-15

  Röhsska firar 100

  Idag inleder Röhsska museet fyra dagars firande med anledning av sitt hundraårsjubileum. 15-18 september blir det föredrag, specialvisningar, aktiviteter och boksläpp. Fri entré till museet och alla jubileumsprogrampunkter.

 • 2016-09-12

  Göran Sylvesten slutar

  Göran Sylvesten slutar som vd för Higab AB. Vice vd Stefan Lundqvist blir tillförordnad vd tills ny är på plats.

 • 2016-09-08

  Städning på hög nivå

  Att vistas i en stad innebär att man utsätts för smuts och föroreningar och detta gäller även hus. Under hösten kommer väggarna i Konserthusets foajé att rengöras och poleras från avlagringar.

 • 2016-09-07

  Vandra i emigranternas fotspår

  Utvandrarvågen mellan åren 1850-1930 involverade 1,2 miljoner svenskar och fick stor påverkan på sin tid. På Kulturarvsdagen 11 september kan du följa med på en guidad vandring längs med Postgatan som var det stora emigrantstråket.

 • 2016-09-01

  Jerker föreläste på Chalmers

  I veckan var Higabs projektledare Jerker Westerberg på Chalmers tekniska högskola och föreläste. Det blev många frågor från de nya studenterna på programmet för Affärsutveckling och entreprenörskap inom samhällsbyggnadsteknik.

 • 2016-09-01

  Slöjd och konsthantverk i Kronhuset

  Nu är det dags för årets slöjd- och konsthantverksmarknad nere vid Kronhusgården. Under två dagar möter du aktiva konsthantverkare och får själv möjlighet att prova på bland annat megaflätning.

 • 2016-08-31

  Startskott för arkitekttävling

  Fyra team har valts ut för att vara med i arkitekttävlingen för det nya kulturhuset i Bergsjön. Teamen kommer under hösten att skissa på sina förslag till gestaltning av kulturhuset. Den 1 december ska förslagen lämnas in till bedömning.

 • 2016-08-30

  Träffa oss på Reservatets dag

  På Reservatets dag den 4 september är Higab på plats tillsammans med park- och naturförvaltningen för att berätta om hur långt vi kommit med upprustningsprojektet för parkområdet i Gathenhielmska Kulturreservatet.

 • 2016-08-26

  Rätt svar på bildtävlingen

  Göteborgs Kulturkalas förra veckan innebar som vanligt massor av glada göteborgare och turister på stan. Många kom förbi Higabs paviljong på Kronhusgården och passade på att vara med i vår bildtävling. Nu har vi dragit 10 vinnare som får var sitt bokpaket.

 • 2016-08-23

  Jazz och kultur vid Klippan

  Sista helgen i augusti kommer det som vanligt att svänga rejält nere vid Klippan då både Classic Jazz Festival och Klippandagarna går av stapeln.

 • 2016-08-19

  Higab på Instagram

  Nu hittar du Higab på Instagram där vi delar med oss av bilder från vår verksamhet och våra hus.

 • 2016-08-15

  Kåken grönskar

  Som en del i den pågående gatukonstfestivalen Artscape har ena gaveln på Kulturhuset Kåken fått nytt utseende. Det är konstnären Henrietta Kozica som ligger bakom den färgstarka muralmålningen.

 • 2016-08-15

  Nya medarbetare

  Idag välkomnar vi en fastighetstekniker och en ekonom till Higab.

 • 2016-08-09

  Cirkuskonster i Stora Saluhallen

  Under Kulturkalaset blir det bland annat luftakrobatik i taket när Circus Titan gästar Stora Saluhallen.

 • 2016-07-25

  Sommartips från våra hus

  Om du tröttnar på att slappa i solen eller hemma i soffan finns det massor av aktiviteter att göra runt om i Göteborg. Här kommer sommartips från några av Higabs hus.

 • 2016-07-19

  Sommartider på Higab

  Sommaren är här och många passar på att ha ledigt. När din ordinarie kontaktperson har semester kan du alltid nå oss på Higab via växeln.

 • 2016-07-18

  Artscape gatukonstfestival

  Mellan 25 juli och 21 augusti kommer Skandinaviens största gatukonstfestival till Göteborg. Higab är en av arrangörerna när internationella och lokala konstnärer smyckar staden med storskaliga konstverk.

 • 2016-07-11

  Kulturkalasa med Higab!

  Det är några veckor kvar till 16 augusti, men vi vill redan nu slå ett slag för Kulturkalaset och Higabs kalasprogram. Vi bjuder som vanligt på husvisningar och stadsvandringar och på Kronhusgården har vi i år flera aktiviteter för stora och små.

 • 2016-07-04

  Belysningsplatsen ger råd och inspiration

  I dagarna lanserades belysningsplatsen.se, ett forum för alla som är intresserade av hur belysningsfrågor kan hanteras bättre i byggprocessen. Här hittar man konkreta råd från arkitekter, projektledare, elinstallatörer, beställare och andra intressenter. Higabs Hanna Siggelkow är en av dem som intervjuas.

 • 2016-07-01

  Invigning av Kronhusteatern

  I veckan var det invigning av Kronhusteatern med pompa och ståt. Efter att teaterdirektören klippt bandet bjöds gästerna på smakprov från sommarens skådespel.

 • 2016-06-28

  Ny lekplats för Sjöelefanten

  Förskolan Sjöelefanten i Klippans Kulturreservat har fått en ny lekplats. Vid invigningen kunde föräldrar, barn och personal testa studsmattan och sandlådan och leka troll i den nya trollbyn.

 • 2016-06-14

  Dassfynd på stadshusgården

  I samband med den pågående grundförstärkningen av Börsenkvarteret gjordes nyligen ett fynd då man hittade rester av ett äldre uthus på den gamla stadshusgården.

 • 2016-06-13

  Välkommen Fredrik!

  Idag börjar vår nye fastighetsutvecklingschef Fredrik Davidsson på Higab.

 • 2016-06-10

  Kåken hbtq-certifierad

  Grattis Kulturhuset Kåken! I samband med West Pride har de som första kulturhus i Göteborg tagit emot sitt hbtq-certifkat.

 • 2016-06-08

  Pridefestival i våra hus

  8-12 juni firas West Pride i Göteborg med omnejd, festivalen som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation genom konst och kultur. Sedan någon vecka tillbaka vajar regnbågsflaggan på flera av Higabs hus, till exempel Brewhouse, Stora Teatern, Restaurang Trädgår’n och Stora Saluhallen. Här tipsar vi om några festivalaktiviteter som äger rum i några av våra byggnader.

 • 2016-06-07

  Sommarmingel på Biotech Center

  Första fredagen i juni bjöd Sahlgrenska Science Park in till sommarmingel på Biotech Center för att presentera sin nya satsning Sahlgrenska Life. På plats var bland annat Arvid Carlsson, vars nobelpris för snart 16 år sedan inspirerade till bygget av Biotech Center.

 • 2016-06-03

  Stipendiater prisades

  På torsdagen var det dags för den årliga utdelningen av Higabs Framstegsstipendium till fyra studenter på Burgårdens och Bräcke gymnasieskolor.

 • 2016-06-01

  Stort intresse för Kronhuset

  Många tog chansen att se ett av Göteborgs äldsta hus när Higab hade öppet i Kronhuset på lördagen.

 • 2016-05-27

  Annedalsdagen 28 maj

  Även i år uppmärksammas stadsdelen Annedal med en egen dag. Sista lördagen i maj är alla intresserade välkomna till Annedalshuset. På programmet står bland annat guidade turer, musik och utställningar.

 • 2016-05-24

  Higabs hus i GP-serie

  ”Göteborgs historia sedd genom husen” heter en artikelserie av Göteborgs-Postens arkitekturskribent Ola Nylander. Serien tar avstamp i grundandet 1621 och flera av Higabs hus är med och berättar stadens historia.

 • 2016-05-20

  Öppet i Kronhuset 28 maj

  Lördagen den 28 maj klockan 11-14 håller vi öppet i Kronhuset, en av Göteborgs få kvarvarande 1600-talsbyggnader. Passa även på att höra mer om grundförstärkningen av Börsenkvarteret och de arkeologiska grävningar som pågår där.

 • 2016-05-19

  Medborgardialog om Sjöfartsmuseet

  På onsdagskvällen bjöd Sjöfartsmuseet Akvariet in till medborgardialog om de om- och tillbyggnadsplaner som finns för museet. Det blev en kväll där många tankar och idéer kring området framfördes.

 • 2016-05-16

  Nya ansikten

  Idag hälsar vi Shahab Sarmadi och Maria Lundgren välkomna till Higab.

 • 2016-05-12

  Samlarmässa i Kvibergs Park

  Är du intresserad av olympisk historia och/eller samlare av sportföremål? Då ska du ta dig till Kvibergs Park nu i helgen. På torsdagen invigs World Olympic Collectors Fair för tjugoandra gången.

 • 2016-05-11

  Ny grönska vid HDK

  Igår invigdes en ny plantering vid entrén till HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk. Det är två studenter som inom ramen för kursen Göteborgs Lustgårdar skapat en hållbar trädgård som ska harmoniera med byggnadens färg och form.

 • 2016-05-09

  Flyktingbarns teckningar på Stadsbiblioteket

  Under hösten och vintern 2015 passerade många flyktingar Göteborg. Nu visar Stadsbiblioteket ett urval av teckningar som flyktingbarnen gjorde under vistelsen på mottagningsplatsen Välkomsten.

 • 2016-05-03

  Gökotta vid Påvelundsstugan

  Fira gökotta vid ett av Västra Frölundas äldsta hus, Påvelundsstugan, på Kristi Himmelfärdsdagen.

 • 2016-04-29

  Jazz i Kvibergs Park

  Nu är det dags igen att jazza loss på Kviberg. Gmlstn Jazz Festival, som numera samarbetar med andra jazzarrangörer runt om i staden, drog igång redan förra helgen. På fredagskvällen är det dags för konserter på Kvibergs Kaserner.

 • 2016-04-25

  Ny fastighetstekniker

  Idag hälsar vi Rickard Dahlström välkommen till Higab.

 • 2016-04-21

  Arkitekttävling för nytt kulturhus

  Higab har gått ut med en inbjudan att anmäla intresse för deltagande i arkitekttävlingen för det nya kulturhus som ska byggas vid Rymdtorget i Bergsjön.

 • 2016-04-19

  Temadag om byggnadsvård

  Under måndagen arrangerade Stadsmuseet i samarbete med Byggnadsvårdsföreningen och Slöjd & Byggnadsvård/Västarvet ett seminarium med titeln Hur hållbart är hållbart? Frågan man ställde sig var bland annat vad vi egentligen menar när vi pratar om hållbart byggande. Higabs Henrik Ogstedt deltog i samtalet.

 • 2016-04-15

  Nytt lunchställe vid Sockerbruket

  I dagarna har ett nytt lunchställe för uteätare öppnat utanför Sockerbruket 10. We Love Balls kommer att finns på plats måndag-fredag till och med september.

 • 2016-04-14

  Higab deltar på Göteborgsbokens dag

  Lördagen den 16 april ska alla som är intresserade av göteborgslitteratur och -historia styra stegen mot Landsarkivet. Göteborgsbokens dag lyfter fram böcker, författare, förlag med flera som bidrar till litteraturen om Göteborg. Higab deltar med både bok och föredrag.

 • 2016-04-11

  Vetenskap för alla

  13-17 april drar årets vetenskapsfestival igång. Årets tema är Unika men lika och programmet omfattar allt från lifehacks till rymdspråk och olycklig kärlek. Några av programvärdarna finns i Higabs hus, här får du några tips.

 • 2016-04-07

  Dags för Konstrundan i Majorna

  Ett säkert vårtecken så här års är Konstrundan i Majorna. 9-11 april hoppas vi på fint väder när konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare.

 • 2016-04-06

  Film från grävningarna på stadshusgården

  Just nu pågår arkeologiska grävningar på innergården till gamla Stadshuset. Här kan du se Göteborgs Stadsmuseums egen film från grävningarna och höra den ansvarige arkeologen Tom Wennberg berätta om vad man hittat.

 • 2016-04-04

  Viktig information till leverantörer

  20 april 2016 byter Higab partner för scanning av fakturor till Göteborgs Stads Intraservice. Bytet görs för att ytterligare effektivisera och minska hanteringen av pappersfakturor och innebär ny adress för all fakturering.

 • 2016-04-01

  Parkeringsbolaget flyttar in

  Måndagen den 4 april får Higab både nya hyresgäster och nya grannar när Parkeringsbolaget flyttar in på Åvägen 17 i Gårda.

 • 2016-03-31

  Nu sopsorterar vi på Brewhouse

  Bättre sopsortering på Brewhouse har länge varit ett önskemål för både hyresgästerna och Higab. Idag invigs äntligen det omgjorda soprummet.

 • 2016-03-25

  Påsklov i våra hus

  Inte ska du sitta hemma och trycka på påsklovet! Här får du tips på roliga aktiviteter som händer i några av Higabs hus.

 • 2016-03-24

  Chokladbutiken öppen igen

  I veckan återinvigdes Choklad- och Karamellfabriken på Kronhusgården i ny regi. Passa på att köpa ditt påskgodis i Göteborgs mysigaste karamellbutik!

 • 2016-03-21

  Film om framtidens Göteborg

  25 000 nya bostäder och 45 000 nya arbetsplatser i Göteborg år 2050. Nu kan du se filmen om hur staden är tänkt att växa och utvecklas.

 • 2016-03-17

  Senaste nyhetsbrevet

  I veckan skickade vi ut vårens nyhetsbrev. Du vet väl att du kan anmäla dig som prenumerant?

 • 2016-03-15

  Higabs årsredovisning och hållbarhetsredovisning 2015

  Nu finns års- och hållbarhetsredovisningarna för Higab 2015 att ladda ner på higab.se.

 • 2016-03-14

  Sommarteater i Kronhuset

  I sommar blir det dramatik i Kronhuset när nybildade Kronhusteatern bjuder på tre olika pjäser för hela familjen. Det utlovas ”stämningsfulla upplevelser med teater, musik, sång, mat och vin.”

 • 2016-03-11

  Higab söker projektledare

  Till enheten för underhåll och lokalanpassning söker vi nu en projektledare. 

 • 2016-03-09

  Stadsvandring vid Korsvägen

  Onsdag 9 mars anordnar stadsbyggnadskontoret i samarbete med kulturförvaltningen en stadsvandring i området runt Korsvägen.

 • 2016-03-03

  Öppet hus i Kronhuset

  Lördagen den 5 mars bör alla musik- och historieintresserade sätta kryss i kalendern. Då bjuder Göteborg Wind Orchestra in till öppet hus i Kronhuset. Förutom ett antal minikonserter blir det bland annat möjlighet att träffa musikerna, provspela instrument och gå runt i Göteborgs mest välbevarade 1600-talsbyggnad.

 • 2016-03-02

  Nya hus i Higabs bestånd

  1 mars 2016 övertog Higab sju fastigheter från fastighetskontoret. Det är stor spännvidd mellan husen, både vad gäller ålder och funktion – från byggnadsminnesförklarade Torpet Klara till det rymdinspirerade Flygtornet från 1960-talet. Här kommer en kort presentation.

 • 2016-02-26

  Fusion mellan Higab och dotterbolag

  Idrotts- och Kulturcentrum Scandinavium i Göteborg AB har nu uppgått i Higab AB.

 • 2016-02-26

  Solkraft på Pedagogen

  Sedan januari i år sitter 138 solcellsmoduler på taket på ett av Pedagogens hus och producerar förnybar energi. Förutom att anläggningen bidrar till en bättre miljö och lägre energikostnader hoppas universitetet kunna använda den i sin undervisning.

 • 2016-02-25

  Göteborgs Visfestival 2016

  ”Fred och schyssta bananer” är parollen när Göteborgs Visfestival firar fem år med tema fred. En rad artister uppträder på Musikens Hus och Stadsbiblioteket 24-27 februari.

 • 2016-02-24

  Stewe Claeson på Annedalshuset

  Är du nyfiken på författaren Stewe Claeson ska du ta dig till Annedalshuset i kväll.

 • 2016-02-23

  Dags att gå till sjöss

  23-27 februari hyllar Göteborg återigen havet med Go to Sea. Under 5 dagar kan du värma dig med fisksoppa, gå på seminarier, lära dig laga fisk, lösa mordgåtor, med mera.

 • 2016-02-18

  Brand i Saluhall Briggen

  På tisdagseftermiddagen utbröt en brand i restaurang Oakley’s lokaler i Saluhall Briggen. Restaurangen blev brandskadad men saluhallsdelen klarade sig och kunde öppna på onsdagsmorgonen.

 • 2016-02-15

  Konst på Bravida Arena

  När Bravida Arena byggdes ingick även konstnärlig utsmyckning i projektet. Arenan invigdes i juni 2015 och nu är det dags för konstverken att komma på plats.

 • 2016-02-12

  Sportlov i våra hus

  Varför sitta hemma på sportlovet när det händer så mycket runt om i stan? Ta en titt på vad som är på gång i några av Higabs hus!

 • 2016-02-11

  Afterwork med jazz

  Avsluta arbetsveckan med after work- jazz i historisk miljö. 11 fredagskvällar under våren spelar West Jazz i Café Kronhuset.

 • 2016-02-09

  Veckans tips: Öppet skrivkontor på Göteborgs Litteraturhus

  Göteborgs Litteraturhus vill gärna dela med sig av sina vackra lokaler i Lagerhuset. Minst en dag i veckan har de öppet skrivkontor för dig som skriver och arbetar med litteratur.

 • 2016-02-03

  Ny medarbetare

  Välkommen Filip Paulus, ny fastighetstekniker på Higab från och med idag!

 • 2016-02-02

  Träffa Higab på NYLOKAL

  Söker du lokal för ditt företag? Då ska du ta dig till Clarion Hotel Post torsdagen den 4 februari. NYLOKAL är en mötesplats för lokalsökande och lokalhyrare där bland annat Higab finns med och ställer ut. Kom gärna förbi och prata med oss.

 • 2016-01-27

  Filmfestival med Italien i fokus

  Fredagen den 29 januari drar Göteborgs Internationella Filmfestival 2016 igång. Stora Teatern och Akademin Valand är två av Higabs hus som fungerar som arenor för seminarier och filmvisningar. I år har festivalen Italien i fokus, något som även uppmärksammas i Stora Saluhallen.

 • 2016-01-25

  Fullt palats på Kulturnatta

  När Higab öppnade upp Dicksonska Palatsets undervåning på Kulturnatta var det många som trotsade snö och kyla och tog chansen att titta in. Över 500 personer besökte huset under de tre timmar arrangemanget varade.

 • 2016-01-21

  Parkeringstillstånd för 2016

 • 2016-01-20

  Kulturfrossa i våra hus

  Under Kulturnatta 22-23 januari händer en massa spännande kulturaktiviteter runt om i stan. Higab kommer att ha öppet hus i undervåningen på Dicksonska Palatset och i flera av våra andra hus är det evenemang på gång. Här är ett axplock.

 • 2016-01-15

  Filmen om Göteborg

  Göteborgs Stad har tagit fram en officiell film som presenterar Göteborg. Den 3 minuter långa filmen berättar om staden då, nu och framåt.

 • 2016-01-13

  Dicksonska Palatset öppnar på Kulturnatta

  I samband med Kulturnatta 22 januari kommer Higab ha öppet hus på Dicksonska Palatset. Ta chansen att titta in i ett köpmannahem från 1800-talet!

 • 2016-01-11

  Higab.se byter utseende

  Detta är en ny, uppdaterad version av vår webbplats higab.se. Här kommer vi att berätta ännu mer om våra hus, i både text och bild, och vi har även information som riktar sig särskilt till våra kunder. Samtidigt har vi bytt felanmälningssystem.

 • 2015-12-29

  Jullovsaktiviteter i våra hus

  När julmaten och nyårsfyrverkerierna är slut återstår fortfarande några dagar av jullovet. Här är tips på aktiviteter för både barn och vuxna i några av Higabs hus.

 • 2015-12-22

  God jul och gott nytt år

  Higab önskar våra kunder och alla göteborgare en riktigt fin jul. Som vanligt skänker vi en julgåva till Stadsmissionens arbete i S:t Johanneskyrkan, en viktig mötesplats för människor med olika hjälpbehov.

 • 2015-12-18

  Karoliner på Kronhusgården

  De som besökte julmarknaden i Kronhuset i år kunde träffa på ”soldater” och andra personer i tidstypiska kläder i vimlet. Det var några av Göteborgs historiska föreningar som var på plats för att ge lite extra atmosfär åt marknaden. Om du missade dem får du nu en ny chans att uppleva karolinertiden med Kronhuset från 1654 som kuliss.

 • 2015-11-17

  Upplev musiklivet i Göteborg

  Följ med på en historisk resa genom populärmusikens Göteborg 1955-2018. Lördagen den 14 november inviger Göteborgs Stadsmuseum sin nya utställning.

 • 2015-11-17

  Ledig lokal i unik miljö

  Trött på modernt glas och stål och utsikt över bilar och trafikljus? Varför inte byta mot gammaldags charm och grönska utanför fönstret. Nu har Higab en ledig kontorslokal på Kvibergsnäs Landeri.

 • 2015-11-17

  Malmska valen 150 år

  Torsdagen den 29 oktober är det exakt 150 år sedan Malmska valen strandande i Askimsviken. Detta uppmärksammar Göteborgs Naturhistoriska Museum med ett jubileumsprogram. Bland annat kan du träffa personerna bakom Malmska valen-appen, höra historien om hur den hamnade på museet och så är gapet öppet för den som vill känna på hur det är att befinna sig inne i en val.