Hyresgäster Publicerad:

Pressmeddelande: Lokala favoriter öppnar i Slakthuset

Omtalad BBQ-succé från Gråbo, ekologiska tvålar från Göteborg och en nationell grön satsning. Nu utökar Mugwort’s BBQ Shack, Tvåla & Tvaga och Stadskupan och öppnar i Slakthuset – området som ska bli en ny och kreativ mötesplats.
– Jag älskar den lite råa känslan i Slakthuset och kombinationen av verksamheter, det känns som att vi hamnar i gott sällskap av andra skapande människor, säger Anna Stenegärd, ägare av Tvåla & Tvaga.
Folksamling utanför tegelbyggnader i Slakthusområdet.
Foto: Kenneth Gustafsson

Det händer saker i det gamla slakthusområdet i Gamlestan. De senaste åren har det fyllts av afrikansk soulfood, lokalbryggd öl och ost, mexikansk mat, specialkaffe och satsningar inom social integration och stadsodling. Nu kommer fler tillskott. Den här veckan startar med att Tvåla & Tvaga öppnar en ny lokal med tvåltillverkning, showroom och butik. I samma hus får Stadskupan, som har haft en tillfällig lokal i Slakthuset, en större och permanent plats. Och till helgen blir det premiär för Mugwort’s BBQ Shacks nya restaurang, Shacket 3.0.

– Tillsammans med våra grannar i området vill vi skapa ett härligt häng och mer flöden till Slakthuset. Och vi har givetvis planerat in och placerat finalen i SM i burgare på vår nya bakgård, säger Johan och Sanna Kullberg som driver Mugwort’s BBQ Shack

Sanna och Johan Kullberg i Slakthuset. Foto: Katja Ragnstam

Större och mer anpassade lokaler

Satsningen startade som en rolig grej 2017, men växte snabbt till Gråbos stora snackis och teamet har vunnit både SM-medaljer och blivit Europamästare för bästa BBQ-sås. Nu har restaurangen flyttat från en lite dold industrilokal utmed väg 190 till en större lokal med uteservering året runt i Slakthuset. Även Tvåla & Tvaga utökar sin verksamhet. Sedan tidigare har de butik i Haga och Stockholm och tillverkning i Kronhusbodarna. I Slakthuset kommer de nu att dela lokaler med Stadskupan som arbetar med biologisk mångfald i urbana miljöer i Göteborgsområdet, Örebro, Halland och Skåne.

– Nu får vi bättre förutsättningar för vår honungshantering, samtidigt som vi kan utveckla vår verksamhet med events. Vi ser också fram emot att lära känna alla nya grannar. Tillsammans hoppas vi kunna skapa en levande atmosfär där vi kan dela med oss av vår passion för honung, biodling och biologisk mångfald, säger Malin Goldkuhl, vd på Stadskupan.

Långsiktig utveckling av området

Utvecklingen av Slakthuset är en del av fastighetsbolaget Higabs satsning på området. För att kunna anpassa och iordningsställa de gamla byggnaderna för nya typer av verksamheter görs omfattande arbeten. Och i väntan på en ny detaljplan för Slakthuset jobbar Higab tillsammans med hyresgästerna och prövar olika idéer för att se vilka som fungerar bäst. Utgångspunkten är att småskalig produktion av mat, dryck och design ska ta plats ihop med restauranger och kultur.

Annika Janson utanför Slakthuset.

– Det är ett långsiktigt arbete och vi vill att det framtida Slakthuset ska växa fram i samarbete med dem som verkar här. Det känns helt rätt att vi har fått in Mugwort, Tvåla & Tvaga och Stadskupan som hyresgäster, då de kommer att bidra till utvecklingen och den speciella atmosfären som finns i området, säger Annika Janson, affärsutvecklare på Higab.

För mer information kontakta:

Annika Janson, affärsutvecklare Higab, annika.janson@higab.se, tel 031-368 53 55

Johan Kullberg, Mugwort’s BBQ Shack, info@mugwortbbq.se, 0735-10 91 48

Anna Stenegärd, vd Tvåla & Tvaga, anna@tvalaochtvaga.se, 0793-36 11 94

Malin Goldkuhl, vd Stadskupan, malin@stadskupan.se, 0708- 44 77 61

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab 

Relaterat