Hållbarhet Publicerad:

Pressmeddelande: Stora Teatern får trygghetsskapande belysning

Nu riktas strålkastarna mot en av Göteborgs äldsta kulturbyggnader. För att lyfta Stora Teaterns arkitektur och öka tryggheten i området kommer utsidan få ny och utökad belysning.
Entréskylt utanför Stora Teatern lyser upp.

– Det är inte bara insidan av våra byggnader som ska leva. Det är lika viktigt att ta hand om platserna mellan husen och bidra till att skapa trygga, säkra och trivsamma utemiljöer, säger Maja Johansson, fastighetsförvaltare på Higab.

Sedan tidigare har Stora Teatern genomgått en omfattande renovering och restaurering av exteriören. Ett arbete som resulterade i en nominering till Årets Fasad. Nu tas nästa steg när alla fasader på byggnaden ska belysas. Satsningen är en del av Higabs sociala hållbarhetsarbete för att skapa tryggare och attraktivare miljöer i och runt göteborgarnas hus.

– De senaste åren har vi ökat närvaron vid våra hus och börjat jobba tätare ihop med göteborgare, förvaltningar, polisen och andra aktörer för att säkra upp och öka trivseln vid våra utemiljöer. Att använda sig av belysning som verktyg är något som kan göra stor skillnad, säger Maja Johansson.

Belysning som förstärker kulturmiljön

Den nya ljussättningen på Stora Teatern utgår både från Higabs belysningsstrategi för kulturmiljöer och ett särskilt koncept som är skräddarsytt efter byggnaden. Det har tagits fram i samråd med byggnadsantikvarie på Antiquum och ljusdesigner på EBAB Konsult som även har utfört provbelysningar på plats. Stora Teatern är ett av Higabs 31 byggnadsminnen och därför kommer monteringen av armaturer och elledningar att utföras med minimala fysiska ingrepp eller visuell påverkan.

– Det blir en varm, smakfull och energisnål belysning som omfamnar hela byggnaden. Den kommer att fokusera på alla våningar, entrén och karaktäristiska detaljer som takets skulpturer och guldlyra. Stora Teatern kommer verkligen att skina som aldrig förr, säger Molly Jönsson, projektledare på Higab.

Arbetet, som kommer anpassas efter verksamheten i huset, startar i maj och beräknas bli klart under hösten.

För mer information kontakta:

Maja Johansson, fastighetsförvaltare Higab, maja.johansson@higab.se, 031-368 53 47

Molly Jönsson, projektledare Higab, molly.jonsson@higab.se, 031-368 52 91

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab

Relaterat