Byggnadsvård Publicerad:

Pressmeddelande: Stadens kända statyer restaureras – över 160 år gamla

Nu restaureras de karaktäristiska skulpturerna på Stora Teaterns tak. Det är en del av ett omfattande underhållsarbete där den anrika Göteborgsteaterns utsida ska återfå sin lyster.

En takstaty inspirerad av den grekiska mytologin

– Skulpturerna har stått ute i väder och vind under lång tid. Tre av dem är original och de kommer att restaureras med stor noggrannhet av konservator, säger Arash Afkari, projektledare på Higab.

Det är ett omfattande underhållsarbete som nu pågår på Stora Teatern. Exempelvis ska alla fasader putslagas, grundligt rengöras och målas om. Arbetet inkluderar även flera detaljrika kalkstensfriser och medaljdekorer som till stor del är original.

Fyra gudinnor

Takets fyra friskulpturer ska restaureras av konservator på Studio Västsvensk Konservering. Tre av skulpturerna är original gjorda i terrakotta av bildhuggaren Carl Ahlborn, medan den fjärde är en kopia i betong. Skulpturerna föreställer fyra av de nio muserna ur den grekiska mytologin och deras förebilder är de antika statyer som Gustav III tog hem från Italien 1784. Det är komedins gudinna Thalia med sin komiska mask, tragedins gudinna Melpomene med sin tragiska mask och sångens och dansens gudinna Terpsichore med lyran. Den fjärde skulpturen är lite mera svårtydd, men troligtvis är det Calliope, kärleksdiktens gudinna med en papyrusrulle i handen.

– Statyn Melpomene har en dolk gjord i trä, som trots många år i göteborgsväder fortfarande håller, så vi får hantera materialet varsamt, säger Arash Afkari.

Under renoveringen målas även fönster och dörrar om, det görs underhåll av plåtar och armaturerna byts ut mot mer tidsenliga.

– Higab har som fastighetsägare ett viktigt uppdrag att vårda stadens kulturhistoriska byggnader och under underhållsarbetet av Stora Teatern samarbetar vi med vår entreprenör Tegelfogen som också har stor erfarenhet inom området. Vi har även kunnat påbörja underhållet av husets utsida nu när det är lugnare i teatern, säger Arash Afkari.

Byggnadsställningar runt Stora Teatern

Arbetet har delats in i etapper och beräknas vara klart i oktober 2021.

För mer information kontakta:
Arash Afkari, projektledare Higab, 031-368 53 97, arash.afkari@higab.se

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab

Fler nyheter!