Byggnadsvård Publicerad:

Stora Teatern nominerad till Sveriges bästa husfasad

Stora Teatern, mitt på Avenyn i Göteborg, är en av finalisterna i tävlingen Årets Fasad och kan nu få pris för sin upprustning.
– Den välkända byggnaden har återfått sin prakt. Vi är stolta över att fler uppmärksammar det fina resultatet, säger Arash Afkari, projektledare på Higab.

Under 2021 genomförde Higab, tillsammans med entreprenören Tegelfogen, ett omfattande utvändigt underhållsarbete av Stora Teatern. Projektet inkluderade renovering av samtliga fasader, fönster och tak. Alla fasader putslagades, rengjordes grundligt och målades om. Arbetet inkluderade även flera detaljrika kalkstensfriser och medaljdekorer som till stor del är original.

Stora Teatern som stod färdig 1859 är ett av de tidigaste exemplen på den kontinentala teaterbyggnadsstil som utvecklades under mitten av 1800-talet. Den räknas som en fulländad representant för den borgerliga 1800-talsteatern och är sedan 1973 förklarad som byggnadsminne.

Hantverksskicklighet och hållbarhet

Årets Fasad är byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad. Med priset vill man uppmärksamma byggnader som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara hus. Tävlingens syfte är att kombinera hantverksskicklighet med funktion, innovation, hållbarhet och skönhet. Stora Teatern är en av tre nominerade projekt i kategorin renovering/restaurering.

Sångens och dansens gudinna Terpsichore med lyran – före och efter restaurering. Takets fyra friskulpturer restaurerades av konservator på Studio Västsvensk Konservering.

– Higab har som fastighetsägare ett viktigt uppdrag att vårda stadens kulturhistoriska byggnader och under restaureringen av Stora Teatern samarbetade vi med Tegelfogen som har stor erfarenhet av arbete med kulturfastigheter, säger Arash Afkari.

Under renoveringen målades även fönster och dörrar om, det gjordes underhåll av plåtar och armaturerna byttes ut mot mer tidsenliga. Ett annat lite mer udda arbete var restaureringen och förgyllningen av lyran på teaterns tak.

Lyran före och efter restaurering och förgyllning.

– Att spara det som går är väldigt viktigt överlag, men speciellt när man arbetar på byggnadsminnen som denna. Om någon del saknas nytillverkar vi, men om det går vill vi alltid försöka behålla originalet, säger Tommy Fehrm, vd och projektledare på Tegelfogen.

………………………………………………………………………….
Det är åttonde året som priset Årets Fasad delas ut. Av alla bidrag valde juryn att nominera sex bidrag till en slutomgång; tre i kategorin nyproduktion och tre i kategorin renovering/restaurering. Vinnarna tillkännages den 10 november.