Göteborgs Konserthus

Konserthuset invigdes 1935 och akustiken är så bra att huset fortfarande anses hålla världsklass. Här verkar Göteborgs Symfoniker och några artister som har gästat genom åren är John Coltrane, Billie Holiday, Pink Floyd, Emmylou Harris, First Aid Kit och Tom Waits.

Huset är byggnadsminne. Ägs och förvaltas av Higab sedan 1991.

Information om fastigheten

  • Adress: Götaplatsen 8, 412 56, Göteborg
  • Fastighetsbeteckning: Lorensberg 31:1
  • Byggnadsår: 1935
  • Arkitekt: Nils Einar Eriksson
  • Ursprunglig användning: Konserthus
  • Nuvarande användning: Konserthus

Om Göteborgs Konserthus

Föregångaren till Göteborgs Konserthus låg på den nordvästra delen av Heden. Detta konserthus var i trä och totalförstördes vid en brand 1928. Redan före branden hade det funnits planer på ett nytt konserthus och 1916 hade fru Caroline Wijk donerat 700 000 kronor för ändamålet. Stockholmsarkitekten Nils Einar Eriksson var mannen som fick rita det nya huset efter en arkitekttävling. Ett krav var att Konserthuset skulle harmoniera med övriga byggnader runt Götaplatsen och ha en liknande fasad som Göteborgs Stadsteater mitt emot.

Huset invigdes 1935. ”En krabba i en rektangel” var arkitektens egen beskrivning av sitt funktionalistiska verk. Krabban är den stora konsertsalen med 1 247 platser. Akustiken i salen är så bra att Göteborgs Konserthus fortfarande anses hålla världsklass. Konserthuset är uppfört i två våningar och entréfasaden är klädd med ljus marmor. Foajén i övervåningen har stora fönsterpartier med naturstenskolonner som vetter mot Stadsteatern. Exteriören på övriga delar av huset är i gult tegel. Över den stora konsertalen finns ett förhöjt, välvt koppartak.

Interiören är också omsorgsfullt utformad, med natursten i golv, väggar och huvudtrappan. Konsertbesökarna kan njuta av en mängd konstskatter; i huset finns bland annat Sveriges största väggväv, Melodier vid torget, med motiv av Sven X:et Erixson. Den monumentala väven, som täcker 60 kvadratmeter vägg, togs ner för rengöring och restaurering 2015. Studio Västsvensk Konservering, som utförde arbetet, fick använda liftar och ställningar för att haka ner det ömtåliga konstverket. När den kom tillbaka efter några månader hade den fått en ny upphängningsanordning och förnyad lyster i färgerna.

Salen för kammarmusik, Stenhammarsalen, är uppkallad efter tonsättaren och dirigenten Wilhelm Stenhammar som var chefsdirigent i det tidigare konserthuset 1907-1922. Under hans tid gästades Göteborg av kända kompositörer som Jean Sibelius och Carl Nielsen.

1999 gjordes en tillbyggnad på huset efter ritningar av White Arkitekter. Sedan 2017 är Konserthuset byggnadsminnesförklarat.

I Konserthuset verkar Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester.