Byggnadsvård Event Publicerad:

Stort intresse då Sahlgrenska Huset öppnades upp

Sahlgrenska Huset öppnades tillfälligt upp för göteborgarna under Kulturnatta. Många kom för att se Sparreska våningen och de nyligen återupptäckta 1800-talsmålningarna.
Del av återupptäckt takmålning, troligen utförd av Reinhold Callmander på 1870-talet.

Under Kulturnatta anordnande Higab guidade visningar av Sahlgrenska Huset. Besökarna fick bland annat en förevisning av de takmålningar som hittades vid en undersökning av huset tidigare i år. Med största sannolikhet är de skapade av Reinhold Callmander på 1870-talet. Han var då en av de ledande konstnärerna i Göteborg och har skapat konst också på Schillerska gymnasiet och i Wernerska Villan.

En av kvällens guider, Boel Melin, byggnadsantikvarie på Higab, tänder upp ljusstakarna som hade lånats in från Börsen. Kläder från Göteborgsoperan. Blomsterarrangemang från La Fleuriste.

I Sparreska våningen hade det dukats upp för fest, nästan som i våningens glansdagar i slutet av 1700-talet. Den här gången tilläts dock inga gäster sitta ned till bords.

Under hela kvällen bjöds det på tidstypisk musik av stråkkvartetten Wulfson Quartet.
– Det är så stämningsfullt här ikväll. Det känns nästan som att flyttas tillbaka i tiden, konstaterade en besökare.

Wulfson Quartet satte stämningen.

Sparreska våningen har fått sitt namn efter barnbarnet till husets första ägare, greve Gustav Sparre. Han var en stor konstsamlare och när han tog över huset på 1770-talet inreddes paradvåningen i tidstypisk rokokostil.

Kön ringlade sig lång till Sahlgrenska Huset på Kulturnatta.

Läs mer om Sahlgrenska Huset