Historia Publicerad:

Signaturjakt i Feskekôrka

En ovanlig skattjakt ägde rum inne i Feskekôrka under veckan. Det handlade om att hitta 60 år gamla signaturer från de snickare som gjort trappan till entresolplanet.

Feskekôrka har byggts om och moderniserats vid flera tillfällen sedan invigningen 1874. På 1960-talet fick det västra entresolplanet en ny ståtlig trätrappa byggd av Bröderna Johanssons Trappsnickeri.

För en tid sedan blev Higab kontaktade av Lilian Johansson, dotter och brorsdotter till bröderna Johansson – Stig och Karl-Gustav.
– Båda är tyvärr bortgångna idag men pappa har berättat att de ristat sina namn och datum i trätrappan på ett ställe där de inte skulle synas. Jag vill gärna ha den trappbiten som ett minne, säger Lilian Johansson.

– Vi tyckte det lät så spännande så vi bjöd in Lilian att vara med och leta efter signaturen. Vi håller fortfarande på med rivningsarbetena och saneringen inne i kyrkan så vi fick vänta tills trappan tagits ner, säger Higabs projektledare Marcus Gustafsson.

Tramp från tusentals fötter

Tillsammans med sin kusin Kjell, som är son till den andre snickarbrodern, kom Lilian till Feskekôrka en kylig måndagmorgon.
– Jag var faktiskt själv med och hjälpte till lite på firman den sommaren när trappan byggdes, berättar Kjell Johansson.

En grupp människor framför en entré
Signaturjägare utanför Feskekôrka

Även de blivande hyresgästerna Västkustupplevelser hade blivit nyfikna på historien och deltog i signaturjakten. Rivningsarbetarna hade prydligt lagt fram trappdelarna i rader så det skulle gå lätt att gå igenom dem. Efter 60 år och tramp från många tusentals fötter var den gediget byggda trappan dock relativt sliten, och varje bit fick därför gås över med ficklampa. Ett annat orosmoment var att trappan fått nya delar genom åren och att den aktuella biten då skulle ha kunnat påverkats eller avlägsnats.

Två män och en kvinna lyser med ficklampa på en träplanka
Kjell och Lilian Johansson inspekterar en planka från trappan medan Västkustupplevelsers Joacim Lager bistår med ficklampa.

 

En man sitter på huk och lyser på en träplanka.
Higabs projektledare Marcus Gustafsson letar koncentrerat

Hittad?

På sidan av den allra översta trappbiten hittade till slut Kjell rester av skrift. Den var dock täckt av smuts och hela sidan var svartnad så det gick inte att säkert uttyda på plats om det var bröderna Johanssons signaturer eller ej. Kjell och Lilian tog med sig trästycket hem för varsam rengöring.
– Vi håller tummarna för att det var den ”rätta” biten de hittade. Oavsett var det ett stycke göteborgshistoria de tog med sig, säger Marcus Gustafsson.

Mer information om upprustningen av Feskekôrka

Fler nyheter