– Det känns fantastiskt att vi nu öppnar upp en publik del i Stadshuset som både göteborgare och andra besökare får tillgång till. Trots att huset har legat i händelsernas centrum sen mitten av 1700-talet känner nog inte alla till dess rika historia. Därför är det roligt att kunna sprida den berättelsen, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab.
2016–2018 genomförde Higab ett omfattande grundförstärknings- och ombyggnadsprojekt av det historiska Kvarteret Högvakten som består av Stadshuset, Börsen, Wenngrenska Huset och Strömska Huset. I samband med detta gjorde Göteborgs stadsmuseum arkeologiska utgrävningar. Det resulterade i fynd som Stadshusets ursprungliga kakelugnar samt tegelväggar och trägolv från hus som låg på platsen redan på 1640-talet. Flera av dessa föremål kommer att visas upp i den nya utställningen Vakt, prakt och makt som berättar om Stadshuset under tre århundraden – från stads- och högvakt och fängelse till brandstation och politiskt centrum.
– Vår tanke är att utställningen ska fungera som ett historiskt titthål med lämningar och spår från stadens grundande och framåt – från de som vistats på platsen genom åren. Målet är att utställningen ska fortsätta att utvecklas och få besökare att vilja komma hit igen, säger Cina Gasparini.
Den gamla stadshuskällaren som en gång i tiden rymde häkte och fängelse kommer att visualiseras via en film där besökare guidas genom gångar och celler. I utställningsrummet kan du kan också kolla in ”Spöktrappan” som upptäcktes bakom en vägg under ombyggnaden av Stadshuset.
Utställningen Vakt, prakt och makt invigs under Kulturnatta den 25 oktober kl 17-20 av kommunfullmäktiges förste vice ordförande Pär Gustafsson (L). Den är en del av utvecklingsarbetet Västra Nordstan Revival, Den befästa staden och Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Utställningen är ett samarbete mellan Göteborgs stadsmuseum, stadsledningskontoret och Higab.
Efter invigningen är utställningen öppen för allmänheten när Stadshuset är öppet – på vardagar mellan klockan 8 och 16.30. Fri entré.
Adress: Stadshuset, Gustaf Adolfs Torg 4A
För mer information kontakta:
Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab, 031-368 53 92, cina.gasparini@higab.se