Hyresgäster Publicerad:

Efter den stora byggnationen - Nu öppnar Sjöfartsmuseet Akvariet

På lördag den 10 december är det äntligen dags för alla havs- och sjöfartsintresserade att sätta på sydvästen och styra stegen till Stigberget igen när Sjöfartsmuseet Akvariet återinvigs i Göteborg. Samma dag avtäcks konstverket ONE i den upprustade parken framför museet.
En staty firas ner genom luften framför en stor sten
Nej det är inget UFO utan nya konstverket ONE som firas ner framför Sjöfartsmuseet.

14 juli 1933 klippte kung Gustaf V bandet till det då nyuppförda Sjöfartsmuseet Akvariet och efter två års omfattande om- och tillbyggnadsarbete är det nu dags för återinvigning. Higab avslutade projektet i början av året och sedan dess har museipersonalen arbetat intensivt med att bygga upp utställningarna och befolka det nya akvariet under mark med koraller, tångskogar och fiskar. Higabs projektledare Henrik Witt är den som drivit det gigantiska byggprojektet, som utöver det cirka 1100 kvadratmeter stora akvariet även har innefattat en ny museibutik, bistro med egen ingång, ny entré och reception, bättre tillgänglighet och större grönytor i parken.
– Det känns väldigt roligt att göteborgare och besökare nu får se resultatet. Det har varit ett uppdrag utöver det vanliga, med många komplexa byggmoment, inte minst att bygga ett akvarium under mark. Särskilt minns jag arbetet med att montera akvarierutorna som vägde flera ton. Dels genom att lyfta bort delar av betongtaket och med mobilkran lyfta in den största rutan från USA, dels genom att med speciell lyftutrustning köra in de något mindre rutorna genom dörren, säger Henrik Witt.

Rum med gradängtrappa och öppen dörr
Det nya Akvariet innan fiskarna och korallerna flyttat in.

Avtäckning av nytt konstverk

I samband med museets öppnande så invigs även konstgestaltningen ONE (rising tide falling star) i parken framför entrén i närvaro av konstnärerna. Konstnärsduon Ohlsson/Dit-Cilinn står bakom den nya skulpturen som gestaltar det gränslösa och gåtfulla havet och hur människan påverkar det. På skulpturens yta syns spår av snäckor, tång och mollusker, men också fossilerat skräp som gamla kapsyler och plastflaskor. Inuti är ytan pärlemorskimrande som ett snäckskal. När det är mörkt tänds en markbelysning under verket.
ONE är finansierat av Higab via enprocentregeln och Göteborg Konst på kulturförvaltningen har ansvarat för processen där konstnärer fått lämna förslag på gestaltningen.
– Det har varit viktigt för oss att vara delaktiga i valet av konst, då vi vill att det ska passa med den nya utemiljön samt ha ett budskap som matchar museiverksamheten. Vi hoppas att konstverket kan ge perspektiv och skapa samtal men även kittla fantasin, säger Henrik Witt.

Konstverket ONE avtäcks klockan 11 den 10 december och Sjöfartsmuseet Akvariet öppnar portarna klockan 12.

Läs mer:

Ombyggnaden av Sjöfartsmuseet klar
Vilken koloss: 9 ton akvarieruta monterad