Byggnadsvård Stadsutveckling Publicerad:

Ombyggnaden av Sjöfartsmuseet klar

Efter två års intensivt arbete – då bland annat 5 000 ton berg sprängts bort, gigantiska akvarierutor monterats och en helt ny entré tagit form – återlämnar nu Higab Sjöfartsmuseet Akvariet till museipersonalen och akvariefiskarna.
– Det är inte varje dag vi bygger akvarium under mark. Det har varit spännande med ett så oerhört tekniskt komplicerat projekt, säger Higabs projektledare Henrik Witt.
Husfasad i tegel med park framför
Sjöfartsmuseet Akvariet med den nya entrén mot Karl Johansgatan. Foton: Higab/Hans Ekestang

Nu börjar arbetet med att bygga upp utställningar och inreda det nya Akvariet innan museets nyöppning senare i år.

Stor tom sal
Ännu så länge står museihallarna tomma men nu ska de fyllas med utställningar igen.

Stora mängder berg

För att kunna anlägga Akvariet, som har tio gånger större vattenvolym än det tidigare, har ett helt nytt våningsplan under mark byggts till. Bland annat har 5 000 ton berg avlägsnats genom sprängning eller spräckning efter att berget frigjorts genom vajersågning. Vajersågningen krävdes för att inte riskera skador på den gamla museibyggnaden eller på den anläggning som finns i berget.

En annan utmaning var när de största akvarierutorna skulle monteras. Det finns inte många tillverkare av rutor i den storleken i världen och den största fick skeppas över Atlanten från USA och lyftas på plats med kran.
– Det var några svettiga minuter innan vi såg att den passade exakt i fönsterhålet. En akvarieruta måste förstås sitta så den sluter helt tätt, säger Henrik Witt.

Rum med gradängtrappa och öppen dörr
Ingången till det nya Akvariet under mark
En bit av en fasad med skylten Sjöfartsmuseet Akvariet
Den nya entrén med vågmönster

Större ljusinsläpp och ny entré

Sjöfartsmuseet har också fått en ny entré mot Karl Johansgatan prydd med dekorplåtar i ett vågmönster som även återkommer i interiören. De stora valven mot parken som var igenmurade har öppnats upp och fått välvda glasrutor, vilket ger en mycket ljusare museibyggnad. Besökarna kommer även kunna fika i det nya kaféet som får egen uteservering i söderläge. Parken har återställts och kommer att prydas med ett nytt konstverk i sommar.
– En rolig detalj är den stenlagda 1700-talsvägen mellan Allmänna Vägen och Gamla Varvet som upptäcktes i samband med den arkeologiska undersökningen som inledde entreprenadarbetena. En del av kullerstenarna från den har åter fått markera väg i parken, ungefär i samma läge som den gamla. Det nya och det gamla samspelar på ett fint sätt, säger Henrik Witt.

Sjöfartsmuseet Akvariet kommer att avslöja datumet för nyöppningen under måndagen.

För mer information kontakta:

Henrik Witt, projektledare på Higab, 031-368 53 88, henrik.witt@higab.se

Fler och högupplösta bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab