Historia Publicerad:

Den okrönta drottningen

Idag väljer vi att lyfta fram en av många framträdande kvinnor i Göteborgs historia, nämligen fiskmånglerskan Hulda Sköldberg. Texten är huvudsakligen hämtad ur vår kommande bok om Feskekôrka som ges ut i samband med nyöppningen av kôrkan nu i maj.
En kvinna står inomhus vid en back med kräftor.
Hulda i sin fiskaffär i augusti 1935. Foto: Kamerareportage/TT

Den 8 mars firas kvinnodagen på många platser runtom i världen. Dagen har sitt ursprung i den tidiga arbetarrörelsen i början av 1900-talet. I många länder är dagen faktiskt en helgdag och ett tillfälle att reflektera över framsteg som har gjorts på jämställdhetsområdet, uppmana till förändring och att hylla kvinnor som har skapat historia och haft avgörande roller i den globala jämställdhetskampen.

Långt före kvinnor hade rösträtt i Sverige och två år efter att Feskekôrka stod klar 1874 föddes kvinnan som kom att kallas ”Göteborgs fiskdrottning”, och som många år senare skulle få en av stadens spårvagnar uppkallad efter sig. Hon hette Hulda Sköldberg, kanske mer känd  som ”Hulda med humrarna”.

Redan som tolvåring lämnade Hulda Sköldberg mellersta Bohuslän tillsammans med sin far för att börja sälja fisk från en vagn utanför Feskekôrka.

Hulda var fiskmånglerska och sägs ha haft ett ovanligt gott affärssinne redan i unga år. Tillsammans med fadern öppnade hon en butik på Rosenlundsgatan, alldeles intill Feskekôrka, som döptes efter henne: ”Hulda Sköldbergs fiskhandel”. Hon var en kvinna med många moderna tankar som ville förenkla för matlagaren och var en av de första med att sälja rensad och urtagen fisk i Göteborg.

Med starka bastanta händer och ofta ett brett leende ses Hulda Sköldberg hantera sina råvaror på bilder från gamla dagar. Hulda var en utåtriktad kvinna med stort socialt umgänge och tycks ha varit omtyckt i alla kretsar. Hon kallade frekvent sina kunder ”lelle vännen” och många blev också hennes vänner.

Hulda använde alltid sitt flicknamn, Sköldberg, i affärssammanhang. Men som gift med konservfabriksägaren Oskar Olsson tog hon hans efternamn. Paret fick barnen Gulli, Ruth och Wilhelm och familjen bodde i en fastighet på Karl Johansgatan 31 i Majorna, där Hulda kom att sälja fisk i en butik på bottenvåningen.

Gamla hus längs med Karl Johansgatan. Mitt i gatan står en häst och två barn springer.
Karl Johansgatan omkring 1900. Huset som idag går under namnet Huldas hus ligger närmast till vänster i bild.

Det ståtliga tegelhuset har sedan Huldas bortgång i november 1940 haft många användningsområden, bland annat som fritidsverksamhet, festlokal och RFSL-kontor. Sedan 2009 drivs där en verksamhet som erbjuder gemenskap och aktiviteter för hemlösa kvinnor – under namnet Huldas hus.

När Hulda Sköldberg avled 1940 vid en ålder av 64 år, hamnade minnesorden i topp på en nyhetssida i Göteborgs-Posten. Vid pennan, under signaturen X.93., satt GP:s dåvarande kriminalreporter Seth Forssell, som skrev:

”Göteborg har blivit en originell, glad och god människa fattigare. Vart ska man nu vända sig då man vill ha reda på huru kräftsäsongen blir? Vem ska man fråga om priser och efterfrågan på den färskrökta laxen? Fru Sköldberg stod alltid och gärna till tjänst. Alla fiskvänner ha skäl sakna henne”.

Förhandsbeställ boken om Feskekôrka.