Ullevi

Den klassiska arenan invigdes till herrarnas fotbolls-VM 1958. Stora sportögonblick genom åren är Ingemar Johansson boxningsmatch mot Eddie Machen, IFK Göteborgs UEFA-cup-finaler och friidrotts-VM 1995. Ullevi har även gästats av artister som Håkan Hellström, Tina Turner, Laleh och Bruce Springsteen.

Ägs och förvaltas av Higab sedan 1999.

Information om fastigheten

  • Adress: Ullevigatan 21, 411 40, Göteborg
  • Fastighetsbeteckning: Heden 48:2
  • Byggnadsår: 1958
  • Arkitekt: Fritz Jaenecke, Sten Samuelson
  • Ursprunglig användning: Idrottsarena
  • Nuvarande användning: Idrotts- och evenemangsarena

Om Ullevi

1948 stod det klart att Sverige skulle vara värdnation för VM i fotboll tio år senare och redan då stod det klart att om Göteborg skulle vara något att räkna med i mästerskapet så krävdes en ny och större arena. Gamla Ullevi (som då hette Ullevi) var helt enkelt för liten. Det dröjde dock till 1955 innan stadsfullmäktige beslutade att låta förbereda projektet att bygga en ny idrottsanläggning. Ritningarna kom att göras av arkitektkontoret Jaenecke & Samuelson efter en allmän arkitekttävling. Själva bygget kom inte igång förrän 1957 och det blev en utmaning att hinna få nya Ullevi klar i tid till VM.

Det lyckades och arenan stod klar på våren 1958 till en kostnad av 30 miljoner. Invigningen skedde 29 maj, bland annat med en match mellan svenska landslaget och Göteborgs stadslag där Gunnar Gren gjorde första målet. Matchen slutade 2–2. Ett annat inslag var att man valde en ”Miss Ullevi”, som vanns av Margareth Dahlstrand från Hisingen.

Under bygget kallades arenan för Nya Ullevi, men sedan invigningen går den under namnet Ullevi. Det gjorde att den tidigare Ullevi, som byggdes 1916, från och med då fick heta Gamla Ullevi.

Utformad för bästa sikten

Brådskan att bli klar hade dock gjort att man fått lägga en provisoriskt lagd innerplan där VM-turneringen sedan genomfördes. Det hölls hemligt, men snart visade det sig att den inte var ordentligt dränerad och att löparbanan inte heller höll måttet. Gräsmattan fick schaktas bort till golfbanan i Delsjön och dräneringen och underlaget fick göras om från början. Om konstruktionen i övrigt kan sägas att den främst var utformad för att åstadkomma den bästa sikten för publiken genom att läktarna gjorts bredare och högre vid långsidorna och smalare vid kortsidorna. Taket över huvudläktaren hängdes upp med stållinor i två 53 meter höga betongpyloner för att undvika skymmande stödben. Arenan grundades med 52 000 meter pålar av betong och stål.

Stora evenemang genom åren

Ullevi rymde ursprungligen 53 000 åskådare – varav 22 000 sittplatser – och var förutom fotboll avsedd för friidrott, speedway och skridskoåkning. 1958 mötte göteborgaren Ingemar Johansson den dittills obesegrade amerikanen Eddie Machen på Ullevi inför över 53 000 åskådare. Johansson vann på knockout i första ronden. 1959 invigdes Ullevis konstfrusna ishockeybana och träningsrink som kom att användas fram till Frölundaborg invigdes 1967. När Bruce Springsteen uppträdde på Ullevi 1985 satte den entusiastiska publiken arenan i gungning och stora förstärkningsarbeten fick göras. Inför VM i friidrott 1995 blev Ullevi utbyggd av Sten Samuelson och Curt Lignell.

2011–2012 genomfördes en ombyggnad av arenan för att kunna öka publikkapaciteten. Sedan dess kan Ullevi ta emot runt 75 000 personer och är därmed Nordens största konsertarena.