Observatoriet

Observatoriet i Slottsskogen är Sveriges enda folkobservatorium. Den nuvarande byggnaden invigdes 1985 och användes första gången samma år i samband med att Halleys komet återigen blev synlig efter 76 år.

Ägs och förvaltas av Higab sedan 1991.

Information om fastigheten

  • Adress: Björn Hedvalls Stig 4, 413 08, Göteborg
  • Fastighetsbeteckning: Slottsskogen 719:10
  • Byggnadsår: 1985
  • Arkitekt: B & L Lidström Arkitektkontor AB
  • Ursprunglig användning: Observatorium
  • Nuvarande användning: Observatorium

Om Observatoriet

Observatoriet i Slottsskogen är Sveriges enda folkobservatorium, vilket innebär att det ordnar visningar och utbildar allmänheten i astronomi.

Initiativ till att skapa ett forskningsinriktat observatorium i Slottsskogen fanns redan 1918 men förverkligades inte då pengar saknades. Drygt tio år senare, 1929, kunde det första observatoriet byggas efter att ingenjören och redaktören Barthold Lundén donerat sitt teleskop till Göteborgs stad 1926. Detta observatorium var en enkel träbyggnad om 16 kvadratmeter och första föreståndaren var läroverksadjunkten Otto Holmberg. Efter att Holmberg pensionerats 1944 var observatoriet stängt fram till 1947. Under denna tid fick Lisebergsplanetariet stå för Göteborgs populärastronomiska verksamhet.

Hösten 1969 moderniserades observatoriet och den gamla refraktorn (astronomisk kikare) byttes ut mot en ny av samma storlek, bekostad genom en donation från Victor Hasselblad AB. Samtidigt installerades el och telefon. Att detta skedde samma år som månlandningen var ingen slump – rymdkapplöpningen under 60-talet hade ökat intresset för rymden och astronomivetenskapen rejält och antalet besökare till observatoriet växte.

Samtidigt diskuterades möjligheten att ersätta den gamla träbyggnaden med ett nytt folkobservatorium. Under hösten 1985 uppfördes det nuvarande observatoriet. Det användes första gången den 22 november samma år i samband med att Halleys komet återigen blev synlig efter 76 år.

En donation från Erna och Victor Hasselblads stiftelse 2003 gav observatoriet ännu en gång ett modernt spegelteleskop. Byggnaden har ett rum med utställningar och en modell av stjärnhimlen, ett föredragsrum och två rum med avtagbara tak för teleskopen. Verksamheten drivs av Slottsskogsobservatoriets Vänner och huset ägs av Higab.