Frölundaborg

När Frölundaborg invigdes 1967 blev den Göteborgs första inomhusarena för ishockey. Här har Frölunda HC spelat SM-finaler och tagit sig tillbaka upp till högsta serien, men det har också arrangerats proffsboxningsgala och legendariska konserter med Metallica och KISS.

Ägs och förvaltas av Higab sedan 2014.

Information om fastigheten

  • Adress: Mikael Ljungbergs Väg 5-7, 11 414 76, Göteborg
  • Fastighetsbeteckning: Slottsskogen 719:13
  • Byggnadsår: 1967
  • Arkitekt: Voldemars Vasilis
  • Ursprunglig användning: Isstadion
  • Nuvarande användning: Isstadion

Om Frölundaborg

Det kanske är svårt att tänka sig i dag, men när Frölunda HC tog sitt första SM-guld i ishockey 1965 spelade de fortfarande sina hemmamatcher på utomhusarenan Ullevi. Medan städer som Stockholm, Umeå och Västerås nyligen hade fått egna ishallar såg det mörkt ut för Göteborg. Det fanns inga pengar till hockeyn. Men vad ingen visste då var att det bara skulle ta två år innan staden skulle få sitt första hockeytempel och att det var tack vare ett lån på drygt fyra miljoner kronor från generösa göteborgare och hockeyentusiaster runt om i landet.

Lagkaptenen Lars-Eric Lundvall lyfter Frölundas första SM-pokal 1965 på Ullevi.
Foto: Idrottsmuseet

Redan 1931 spelades den första inomhusmatchen i Sverige då Lindarängens Ispalats invigdes i en hangarbyggnad i Stockholm av Gustav V. Här avgjordes flera mästerskapsfinaler, men det skulle dröja många år innan hockeyn gick från att vara en utomhussport till en inomhussport. Det var först på 1950-talet som Sverige fick sina första ishallar. Men det var varken i huvudstaden eller på västkusten. 1958 byggdes Rosenlundshallen i Jönköping och två år tidigare hade isrinken i Kiruna klätts in med tak och fått namnet Matojärvi ishall.

Snart började fler och fler städer i Sverige få ishallar, men i Göteborg gick processen långsamt. Redan 1948 hade ett förslag på en stor inomhusarena vid Valhallavägen (det som skulle bli Scandinavium) presenterats. Men tiden passerade utan att något hände. 1962 lovade Socialdemokraterna att de skulle genomföra projektet om de vann valet. Men trots att de segrade i valet infriade de inte löftet. Pengarna behövdes på annat håll. Att ingenting hände började bli frustrerande, inte minst för spelarna i Frölunda (då Västra Frölunda IF).

Frölunda startar en insamlingskampanj

Snart insåg klubbens ordförande och den aktive socialdemokraten Tage Larsson (pappa till Danne Larsson i popbandet Tages) att de själva var tvungna att få något att hända. I väntan på inomhusarenan tänkte han att de själva kunde skrapa ihop pengar till en mindre och billigare ishall vid Slottsskogsvallen. Idrottsnämnden i Göteborgs Stad var positiva till idén och kunde tänka sig att sköta upphandling, byggnation och drift av hallen, så länge Frölunda såg till att samla in de 3,2 miljoner kronorna som behövdes. Sagt och gjort, våren 1966 satte de igång en stor insamlingskampanj tillsammans med Göteborgs Sparbank – vars direktör hade hört av sig och ville stötta initiativet. Arbetet leddes av den före detta Frölunda-spelaren Owe Sterner, bror till hockeystjärnan Ulf, och upplägget var att privatpersoner, företag, föreningar och andra organisationer skulle låna dem pengar. Varje långivare fick öppna ett speciellt sparkonto med en insättningsränta på 6,25 procent – under
förutsättning att de inte tog ut pengarna på fem år, med undantag för den årliga ränteavkastningen.

På bara en dryg vecka lyckades man samla ihop 1 miljon kronor och medan pengarna rullade in påbörjades planerna för den nya ishallen. Tanken var att bygga den mest väsentliga delen av hallen så fort som möjligt och slutföra den andra delen vid ett senare tillfälle, men det visade sig snart att idrottsnämnden var beredda att slutföra hela projektet på en och samma gång och själva stå för merkostnaden. Frölunda hoppades ändå att de kunde putta in lite mer pengar än de hade lovat och för att öka intresset fick alla som lånade pengar vara med i ett lotteri där vinsten var en ny Volvo 144. Sommaren 1967 stod det klart att de hade fått ihop över 4 miljoner kronor och Owe Sterner var lyrisk när han pratade med Expressens reporter.

– Den här staden är fantastisk. Baserar man en insamling
på sportintresse och hembygdskänsla, ja då är göteborgarnas
plånbok öppen som en västkustsnipa.

Till och med Djurgårdsprofilen Sven Tumba lånade ut 1 000
kronor, trots att han gjorde sin sista säsong i högsta serien.

Göteborgs nya hockeyborg invigs

Frölundaborgs ursprungliga utseende. Foto: Idrottsmuseet

Den 12 september 1967 – bara ett och ett halvt år efter att insamlingen startade – invigdes Frölundaborgs Isstadion. Arenan ritades av arkitekten Voldemars Vasilis och namnet togs efter villaområdet som den låg i. Motstridiga uppgifter talar om över 8 000, 9 000 eller 10 000 åskådare. Oavsett vad var det fullt och publiken fick lyssna till tal, njuta av isshow med de världsberömda östtyska konståkarna Gabriele Seyfert och Günther Zöller och kolla på den stora uppvisningsmatchen mellan Frölunda och ett ungt Tre Kronor. Det var första gången ett svenskt klubblag mötte landslaget och det slutade med vinst med 4–3 för Göteborgslaget.

Invigningsmatchen mellan Frölunda och Tre Kronor. Foto: Idrottsmuseet

Det skulle bara ta fyra år innan Scandinavium stod klar, men även om landskamper och Frölundas matcher till stor del förflyttades till den nya arenan fortsatte Frölundaborg vara en viktig plats för idrotten i Göteborg. Allt från konståkning, skridskoåkning och basket till handboll och annan hockeyverksamhet i staden. Det genomfördes även mer udda tillställningar i Frölundaborg – som 1969 när den amerikanska evangelisten Kathryn Kuhlman turnerade i Sverige med sin religiösa show där hon predikade och ”helade” människor. Alltsammans arrangerat av pingströrelsen och pastorn Lewi Pethrus. Arenan var fylld till sista plats när hon steg ut på scenen – till och med folk från grannländerna Danmark, Norge och Finland hade tagit sig till Göteborg i hopp om att bli botade från sina sjukdomar och bli av med sina funktionsnedsättningar. En av besökarna var en 45-årig kvinna som hade följt Kathryn Kuhlman på Sverige-turnén för att befrias från sin förlamning i ryggen, men hon konstaterade besviket efteråt att ”allt var förgäves”.

Samma år arrangerades en proffsboxningsgala i Frölundaborg och det var inte vilken som helst. Den var nämligen den sista i Sverige på nästan 40 år eftersom Riksdagen hade beslutat att förbjuda den formen av boxning. Den sista svensken som gick en match var Ulf Danielsson från BK Ringen i Jönköping.

Musik, hockey och konståkning fyller arenan

På 1980-talet arrangerades konserter med stora band som Motörhead, Judas Priest, Metallica och KISS, men den kanske största händelsen under årtiondet utspelade sig i mars 1989 när Frölunda spelade avgörande kvalmatch mot Malmö IF för att ta sig tillbaka till Elitserien efter fem års frånvaro. Det kokade på läktarna när 10 074 åskådare hejade fram hemmalaget. Forwarden Patrik Carnbäck har berättat efteråt att han aldrig har varit med om sådant tryck under en match. Det slutade med att de körde över motståndet och vann med 6–1 och stjärnspelaren Jörgen Pettersson, som satt skadad på bänken, grät av lycka av att äntligen vara tillbaka i högsta serien igen.

Jubelscener 1989. Spelarna i Frölunda HC (då Västra Frölunda HC) firar att de
har tagit sig tillbaka till Elitserien. Foto: Frölunda HC

Även 1996 och 2006 blev det stor spänning när Frölunda spelade SM-finalmatcher mot Luleå HF respektive Färjestads BK i Frölundaborg – eftersom Gothenburg Horse Show hade intagit Scandinavium. Tyvärr blev det inga guld de gångerna, utan man fick se sig besegrade med 3–1 och 4–2 i matcher. Året efter anordnades den första upplagan av Leon Lurje Trophy i Frölundaborg – en internationell tävling i synkroniserad konståkning. Sedan dess har den växt till världens största inom sin gren och varje år deltar hundratals åkare.

Frölundaborg idag.

Mellan 2008–2009 rustades Frölundaborg upp och blev Campus Frölunda – en modern anläggning för is- och fysträning, utbildning och rehabilitering med restaurang, kontor och konferensrum. Den gamla klassiska arenan blev då ett nytt hem för hela Frölunda HC:s junior- och seniorverksamhet och sedan dess har klubben upplevt en ny storhetsperiod.