Första Långgatan 10

Sekelskifteshuset på Första Långgatan är byggt på samma plats som det legendariska nöjespalatset Vauxhall tidigare låg. Sedan slutet av 1980-talet finns Göteborgs konstskola här.

Ägs och förvaltas av Higab sedan 1991.

Information om fastigheten

  • Adress: Första Långgatan 10A-B, 413 03, Göteborg
  • Fastighetsbeteckning: Masthugget 9:3
  • Byggnadsår: 1906
  • Arkitekt: D Stenfelt
  • Ursprunglig användning: Bostad, butik
  • Nuvarande användning: Målarskola

Om Första Långgatan 10

Innan Första Långgatan fick sitt namn 1883 hette sträckningen Smala vägen. Under 1600-talet låg ett stort plantageområde kring den nuvarande adressen Första Långgatan 10. Marken ägdes av den förmögna släkten Amija och här fanns ett landeri med bland annat tobaksodling och en påkostad trädgårdsanläggning. År 1745 köpte källarmästaren Johan Bartram Kitz trädgårdsdelen och öppnade upp värdshuset Kitziska trädgården.

1773 gjordes landeriet om till ett nöjespalats för överklassen. Anläggningen fick namnet Vauxhall och omfattade ett värdshus, en större trädgård, och en dans- och konsertsal. Här anordnades bland annat fester, konserter, militärexerciser och uppträdanden av lindansare och trollkonstnärer. Några av besökarna var Gustav III, Karl XIII och författaren Johan Anders Wadman. I början av 1820-talet förvandlades Vauxhall till bostäder och trädgården med 218 fruktträd fick ge plats för fler bostadsskvarter.

1906 revs före detta Vauxhall och delar av huset flyttades enligt uppgifter till Särö för att användas i andra byggnader.

Huset som finns på Första Långgatan 10 i dag ritades av D Stenfelt och byggdes mellan 1905–1906. De två nedre våningarna består av granit och har stora rundade fönster medan de övre våningarna har fasader av gult tegel med tidstypisk mönstermurning. Huset byggdes för att rymma bostäder, kontor och affärslokaler i de nedre våningarna. Under lång tid låg Hanssons slöjdaffär på Första Långgatan 10.

1988 byggdes huset om och samma år flyttade Hovedskous målarskola in. Än i dag finns de kvar i byggnaden, men nu under namnet Göteborgs konstskola.

Första Långgatan 10 har funnits i Higabs fastighetsbestånd sedan 1991.