Feskekôrka

Göteborgs kanske främsta ikonbyggnad genomgick en genomgripande upprustning mellan 2020-2024. Den 16 maj 2024 återinvigdes Feskekôrka.

Om projektet

Feskekôrka, som fyller 150 år 2024, har genomgått en omfattande renovering. Fasader, konstruktion och grundläggning har åtgärdats, liksom tekniska försörjningssystem som vatten, avlopp, el och ventilation. Arbetet inleddes hösten 2020 och eftersom det inte varit möjligt att bedriva verksamhet under tiden har Feskekôrka varit stängd. Upprustningen har genomförts varsamt i samarbete med Länsstyrelsen och antikvarie.

Det som gjorts är omfattande rivnings- och saneringsarbeten av de invändiga tillägg som gjorts på Feskekôrka genom åren. Vi har också gjort en grundförstärkning av byggnaden där omkring 200 stålpålar slagits ner till grundmuren. I samband med att stolpkonstruktionen öppnades upp upptäcktes att delar av den var i dåligt skick och en stomrestaurering har därför gjorts. Här har vi anlitat timmermän som arbetar med traditionella metoder och material för att byta ut de delar som behövs. Timret som använts är furu och faktiskt äldre än Feskekôrka – 180 år gammalt riktigt fint kärnvirke som tillsammans med grundförstärkningen säkrar att byggnaden står stadigt i många år till.

En källare har grävts ut under Feskekôrka för att rymma teknik och moderna installationer istället för att dra dem längs väggarna inne i kôrkan. En stor del av husets byggnadsminnesförklaring går ut på att bevara rymden i den stora salen. Det betyder exempelvis att inga ventilationskanaler eller rör får hänga i taket och att inga värmerör kan löpa längs med väggarna. För att dölja den typen av installationer kommer all teknik att samlas i den nya källaren under mark. Installationerna består av ventilationsaggregat och kanaler, vattenrör och avlopp, fjärrvärme och fjärrkyla, samt el, fiber och larm. I teknikkällaren kommer också den framtida verksamhetens öltankar att rymmas. Även åtta klinkerklädda så kallade ”hubbar” har uppförts för att gömma anslutningarna som behövs för restaurangkök, kylrum och fiskhallens ventilation.

Feskekôrka är byggnadsminnesförklarad, vilket är det starkaste skydd en byggnad kan ha. Det innebär bland annat att man inte får riva eller förvanska byggnaden.

En Feskekôrka för framtiden

Medan projektet pågick planerade för Feskekôrkas framtid.  Byggnaden alltid använts för försäljning av fisk och skaldjur och varit en mötesplats för göteborgare och turister. Det ville vi fortsätta med men utveckla verksamheten.

Efter en öppen konceptförfrågeprocess tecknade Higab hyresavtal med Fisketorget i Göteborg AB som kommer stå för verksamheten i Feskekôrka. Deras koncept innehåller en mix av restaurang och bar, fisk- och skaldjursförsäljning över disk och underhållning. Det kommer också bli utökade öppettider, vilket var en viktig faktor i konceptförfrågan.

Mer information

År 1871 tog kommunen beslut om att bygga en fiskhall på Fisktorget och en saluhall på Kungstorget. De båda byggena beviljades 75 000 kronor vardera ur Renströmska fonden. Slutnotan för bygget av fiskhallen inklusive inredning blev 74 963 kronor och 12 öre, så man kan konstatera att resurserna hade förvaltats väl. Arkitekt var Victor von Gegerfelt och byggmästare Krüger & Westerberg. 1874 stod fiskhallen klar och dess utseende gjorde att göteborgarna raskt döpte om den till ”Feskekôrka”. Victor von Gegerfelt hade mycket riktigt hämtat inspiration till arkitekturen från fornnordiska stavkyrkor och nygotik.

Mer historik