9 oktober, 2020

Nyrenoverade lägenheter på gamla fängelset

Härlanda fängelses gamla vaktmästarbostad får snart nya hyresgäster. Under året har husets två lägenheter renoverats med varsam hand.

– I projektet har det varit lika viktigt att lyfta fram husets historia som att skapa en bra standard för framtida hyresgäster. Vi är väldigt nöjda med resultatet. Båda lägenheterna har nu återfått sin lyster, säger Lili Arseniusson, projektledare på Higab.

Vardagsrum före och efter renovering.

Före och efter. Det stora rummet i lägenheten på första våningen har målats om och det gamla trägolvet har tagits fram och slipats och lackats.

Det som i dag är Härlanda Park invigdes 1907 som Härlanda fängelse. Det ersatte det gamla fängelset Rosenborg vid Lilla Bommen och byggdes enligt en 1800-talsmodell som känns igen från de amerikanska förebilderna San Quentin och Alcatraz. Under åren som fängelset var öppet fanns även här tingsrätt, kyrksal, läkare, tandläkare, rättspsykiatrisk avdelning, gymnastiksal och lokaler för skrädderi och tvätteri. Kyrksalen låg på översta våningen och var under fängelsets första decennier välbesökt. Det berodde på att prästen inte bara predikade utan också informerade om vad som hände i samhället utanför murarna.

Gult stenhus med grönska runt omkring.

Bredvid direktörsbostaden byggdes även en vaktmästarbostad. Det 113 år gamla huset har nu renoverats invändigt och kommer snart att få nya hyresgäster. Den nedersta lägenheten är på 102 kvm och den översta är på 97 kvm. I båda har de gamla trägolven bevarats. De har slipats och lackats, plastmattor har rivits ut och ersatts med svart-vitrutigt klinkers och golvvärme har lagts in i hall och badrum. Väggar och element har målats om, nya kök har satts in, toaletterna har renoverats och trapphuset har målats om i tidsenlig färg och fått lampor i äldre stil.

Kök före och efter renovering.

Före och efter. Köken i båda lägenheterna har bytts ut och plastmattorna har rivits ut och ersatts med nytt golv.

Det har även genomförts lagning av tak, målning i källaren och huset har fått ny varmvattenberedare. Renoveringen har genomförts med stor varsamhet då huset är byggnadsminnesförklarat. Under arbetet har Higabs byggnadsantikvarie Boel Melin medverkat.

– Jag är extra stolt över hur vackert trapphuset blev och att man vågade frångå principen om att allt ska vara nytt för att vara bra. Som exempelvis att trägolven togs fram, även om de inte var perfekta. Det gjorde att vi skapade ett vackert hem med historisk atmosfär.

Trätrappa före och efter renovering.

Trapphuset före och efter.

Lägenheterna som ligger på Kålltorpsgatan 2 har annonserats via Boplats hemsida.

Historik om Härlanda Park

Fler nyheter!