Event Hyresgäster Publicerad:

West Pride i Higabs hus

Den 12–16 juni sätter HBTQ-festivalen West Pride färg på Göteborg. Likt tidigare år är Higab stolt samarbetspartner och under veckan kommer flera spännande evenemang att arrangeras i våra hus.

Exteriörbild av Stadsbiblioteket mot Avenyen

West Prides konstutställning

Stadsbiblioteket

Välkommen till West Prides samlade konstutställning, Här kan du njuta av konst av flera slag, bland annat måleri, foto och textil.

Medverkande konstnärer: Mahnaz Abediyan, Tupilak & ILGCN Rainbow Art & Photography, Ziko Hama, Ola Arven, Sapphochatten, Bertil Nelhans.

Tid: 12 juni, kl 10

[hr]

Göteborgs stadsmuseums fasad mot vallgraven

Föredrag och guidade visningar

Göteborgs stadsmuseum

Under tre dagar utforskar Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet hbtq-begreppet. Utifrån homo-, bi-, trans- och queerperspektiv anordnas fyra olika föredrag och en guidad visning på Göteborgs stadsmuseum.

Tid: 12–14 juni

[hr]

Exteriörbild på Naturhistoriska museets entré

Vad finns det för sexualiteter i djurvärlden?

Naturhistoriska museet

Följ med biologen Magnus Gelang på en tur genom museet och naturens mångfald. Vad finns det egentligen för varierande sexualiteter och kön i djurvärlden?

Tid: 13 juni, kl 12

[hr]

Kvällsbild på Stora Teatern med statyn Bältesspännarna framför

Föreställning: Kärlekens pris

Stora Teatern

En föreställning som baseras på berättelser från vittnesmål om hbtq-personers livssituation från olika delar av världen och Sverige. Skådespelaren Tasso Stafilidis tar oss med på en omskakande resa där kärleken är en balansgång mellan liv och död. Han berättar även om sina egna erfarenheter och belyser såväl hedersförtryck, sin första kärlek och viljan att förändra världen. Föreställningens berättelser varvas med sånger av Vladimir Vysotskij och Jacques Brel.

Kärlekens Pris har spelats över 350 gånger för 75 000 personer. Främst för gymnasie- och högstadieelever men även för mellanstadiet, skolpersonal, West Prides samarbetspartner och för allmänheten. På skolor följs föreställningen upp direkt med en frågelåda där eleverna får skriva ner frågor eller kommentera. Alla frågor besvaras/kommenteras från scen av Tasso Stafilidis.

Föreställningen presenteras av West Pride i samarbete med Stora Teatern i Göteborg under West Pride 2019.

Föreställningens längd: ca 1, 5 timme utan paus

Fri entré (först till kvarn)

Medverkande: Tasso Stafilidis, skådespelare, Helen Sandgren Åström sång och piano.

Tid: 13 jun, kl 19

[hr]

Postgatan 4:s fasad mot Kronhusparken

Utställning på Q´ente Ateljé

Postgatan 4

Venus från Villendorff blev refuserad i sociala medier under 2018 på grund av hennes pornografiska uttryck enligt Facebook. Vem bestämmer vårt sexuella utrymme? Hur påverkas vi av sociala medier?

Tid: 15 juni, kl 12

[hr]

Del av Kulturhuset Kåken framför annan byggnad i Härlanda Park

Kåkens regnbågsdag

Kulturhuset Kåken, Härlanda Park

Välkommen till en fullspäckad dag för stora och små på Kåken under West Pride. Här kan du förbereda allt du behöver för en lyckad prideparad, som att tillverka banderoller och plakat, piffa din pridekostym och göra pins i regnbågens alla färger. Det arrangeras ett regnbågsfärgat musikquiz med normkreativa förtecken. Med kärlek och respekt som tema botaniserar Kåken bland musikvärldens queera godbitar. Under dagen delar också ungdomsbibliotekarien Lisu med sig av sina bästa boktips för både barn, unga och vuxna ur regnbågsbibblans gedigna samling.

När plakat, kostym och pins är på plats, samlas alla i foajén och paraderar för ett jämlikt och inkluderande samhälle, där alla får leva och älska som de vill.

Tid: 15 juni, kl 10-14

[hr]

Röhsska museets entré med lejonskulptur

Skapa plastaccessoarer till paraden

Röhsska museeet

Skapa färgsprakande utsmyckningar av förbrukad plast till West Pride-paraden. Välkommen in till Studion och använd olika material för att designa unika smycken och accessoarer.

Pris: Fri entré med West Prides gratis festivalarmbandet, ordinarie pris 60 kr.

Tid: 15 juni, kl 11-14

[hr]

Kvällsbild på Götaplatsen med Poseidon framför Göteborgs konstmuseum och konsthall

Före paradavgången

Götaplatsen

QueerSalsa Stockholm kommer till West Pride och lär ut en Paradkoreografi som de och deras elever samt alla deltagare kan dansa längs med hela paraden. Under West Pride Europride förra året fick de stora delar av publikhavet framför stora scenen att dansa med i en maffig congaline, och nu är Peter, Johan och de andra tillbaks för att lära ut en lätt koreografi från scenen som man sedan gemensamt dansar loss med längs spårvagnsrälsen under lördagens parad.

Kom och delta genom att dansa eller titta på. QueerSalsa Stockholm kommer även visa upp ett av sina shownummer.

Tid: 15 juni, kl 15

[hr]

Lagerhusets fasad mot vallgraven

En kväll i njutningen och livets ära

Frilagret, Lagerhuset

Av queera ungdomar för andra queers, en färgsprakande bonanza för att sparkea alla dina sinnen. Det bjuds på DJ:s med allt ifrån dancehall, hiphop, techno till olika orientaliska inslag. Här kan du också kolla på catwalk av NYCreaters senaste kollektion, provava vogueing, mörkerdans och kolla på konst. Välkommen till en kväll i njutningen och livets ära.

Fri entré och ålder 13–30 år

Tid: 15 juni, kl 19

Fler nyheter!