Samarbeten Stadsutveckling Publicerad:

Västra Nordstan blir en del av 21 km konst

År 2021 kommer stråket 21 km konst – mellan Blå Stället i Angered och Röda Stens konsthall i Majorna – att vara färdigt. Nu är det klart att Göteborgs historiska hjärta Västra Nordstan kommer vara en del av färgglada konstverket.
Postgatan med Kronhusbodarna
Postgatan i Västra Nordstan.

21 km konst är huvudprojekt inom Sätt färg på Göteborg och ska genomföras fram till 2021 då Göteborg firar 400 år. Det 21 km långa och sammanhängande konstverket kommer att sträcka sig från Blå Stället i Angered till Röda Stens konsthall i Majorna och innehålla konst som muralmålningar, vepor, banderoller, färgglada tunnlar och vimplar. Syftet är att binda samman staden samtidigt som det ger jobb och involverar ungdomar i stadsutveckling.

Nu ingår Higab ett samarbete med Sätt färg på Göteborg. Det innebär att Västra Nordstan och den historiska gatan Postgatan ska ingå i stråket 21 km konst. Tanken är att utsmyckningen ska inspireras av och lyfta fram platsens historia. Här finns bland annat Kronhuset som är ett av Göteborgs äldsta hus, anrika Kronhusbodarna från 1700-talet, sekelskifteshus och Kvarteret Högvakten som rymmer Stadshuset, Wenngrenska Huset, Börsen och Strömska Huset. Under den stora emigrantvågen till USA mellan 1850–1930 var Postgatan (tidigare Sillgatan) också stadens stora emigrantstråk med kontor, hotell, krogar och restauranger.

Detta samarbete med Sätt färg på Göteborg ingår i Higabs utvecklingsarbete Västra Nordstan Revival som är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Arbetet sker utifrån ledorden hållbarhet, innovation och tradition där målsättningen är en levande och trygg stadsdel där verksamheternas inriktning och utbud ska präglas av ett hållbarhetstänk och vara en kontrast och ett komplement till utbudet i köpcentret Nordstan.

Fler nyheter!