Event Hyresgäster Publicerad:

Sommaren bjuder på historiska stadsvandringar

I sommar satsar Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet på historiska stadsvandringar. De handlar bland annat om det historiska Kronhuskvarteret, Amerikaemigranter och lag och ordning i Majorna.

Evenemang på Kronhusgården. Till vänster syns Kronhusbodarna och till höger syns Kronhuset.

Stadsliv och vardagskiv runt historiska Kronhuset

Följ med på en vandring genom Göteborgs unika 1600-talskvarter. Under sin glanstid fungerade Kronhuset som militärt magasin och var en av stadens viktigaste platser. I dag är det Göteborgs bäst bevarade 1600-talsbyggnad. I stadsvandringen besöker du de historiska kvarteren runt Kronhuset och undersöker hur vardagslivet och grannsämjan såg ut för 400 år sedan, i en tid då större delen av den manliga befolkningen arbetade som soldater.

[hr]

Amerikabiljetten

En stadsvandring i Västra Nordstan, i den stora utvandringens spår. Det berättar om några olika emigranters öden. Vilka var de? Varför reste de ut? Vad hände där i Amerika? Kom de hem igen till Sverige? I stadsvandringen har man valt ut några bra levnadshistorier som visar olika typer av utvandrare och på olika sätt att ta sig an livet i det nya landet.

[hr]

Lag och ordning i Majorna

I denna stadsvandring berättas det om Majornas utveckling från 1800-talets mitt med fattigdom, alkohol, krogar och bus till 1900-talets regleringar och stadsplanearbete. Vilken roll spelade Göteborgs stad? Vad gjorde andra krafter i samhället? Det funderas på stadsutveckling och Majornas speciella utmaningar. Frågan är kanske: blev det lag och ordning?

[hr]

Gathenhielmska Reservatet

I det Gathenhielmska reservatet stöter du på historier om Lasse i Gatan, Allmänna vägen med sina krogar och busliv samt Söderlingska trädgården, där de rika och berömda en gång brukade gå på bjudning.

[hr]

Klippan

I 200 år var Klippan Göteborgs hamndistrikt och ett brukssamhälle växte upp kring tillverkningen av socker och porter. I den här vandringen i Klippans kulturreservat besöker man Ostindiska Kompaniets hus, ruinerna efter Älvsborgs slott samt socker- och porterbrukets fabriksmiljöer. Vandringen avslutas i det märkliga porterkaret, där en speciell frukost en gång serverades…

[hr]

Vandringarna måste förbokas och antalet platser är begränsade på grund av covid-19-pandemin. Göteborgs Stadsmuseum är öppet i sommar. Sjöfartsmuseet Akvariet är stängt på grund av ombyggnad. Båda går att besöka digitalt.

Läs mer om stadsvandringarna via länkarna nedan:

Göteborgs stadsmuseum program

Sjöfartsmuseet Akvariets program

Fler nyheter!