Event Hyresgäster Publicerad:

Sommaraktiviteter i Göteborg

Utomhusbio på Götaplatsen, konserter, utställningar om Göteborg, guidade husvisningar och parkhäng. Det är bara några av alla roliga aktiviteter som du kan ägna dig åt i och runt Higabs hus i sommar.
Utsikt över Göteborgs innerstad.
Foto: Per Pixel Petersson / Göteborg & Co

[hr]

Göteborg berättar

En stad. Hundra människor. En väv av berättelser. Den 4 juni öppnade jubileumsutställningen ”Göteborg berättar” på Gustaf Adolfs torg. Här ryms en mångfald av berättelser från hela staden.

Stadsmuseet har intervjuat ett tvärsnitt av Göteborgs befolkning i åldrarna 6–97 år. Fotografen Stefan Edetoft har tagit uttrycksfulla porträttbilder i miljöer de intervjuade själva har valt ut. Berättelserna ger en bild av staden idag, men berättar också om sådant som varit och vad som kan bli. Varje uttalande öppnar en möjlig berättelse om Göteborg, och tillsammans bildar de en historia om vår samtid.

Plats: Gustaf Adolfs torg

Stora inglasade skyltar utplacerade på Gustaf Adolfs torg.
Foto: Kristin Lidell

[hr]

Promenera och fika i Billdals Park

Ta dig till oasen Billdals park med sin vackra grönska, lekplats och det nyöppnade caféet Systrarna Werner. Kolla även in utsidan av det anrika huset Billdals Gård från 1860-talet. Higab arbetar med att rusta upp huset och för att bevara dess karaktär och kulturhistoriska värde kommer det att användas tidstypiska metoder och material så långt det går. Ambitionen är att utveckla Billdals Gård till en mötesplats och besöksmål för billdalsbor, göteborgare och andra besökare.

Plats: Billdals park

Grönska runt det stora trähuset Billdals Gård.

[hr]

Guidad visning av Göteborgs näst äldsta hus

Under sommaren sker det guidade visningar av Kronhuset – Göteborgs bäst bevarade 1600-talshus. Under augusti är det visningar varje onsdag kl 11 och 13. Det går även att boka gruppvisningar utanför ordinarie visningar, med rabatt för grupper från 10 personer. Mer information!

Plats: Kronhuset, Kronhusgatan 1D

Folk i rörelse på Kronhusgården.

[hr]

Röhsska museets formhistoria

En svindlande färd från 1800-talets framväxande industrisamhälle via modernismen och folkhemmet till vår samtida informationsålder. I Röhsska museets formhistoria möter du det bästa ur museets samlingar och får möjlighet att återupptäcka många designklassiker.

Röhsska museets formhistoria berättar om formens utveckling under 200 år – en kronologisk stilhistoria med omkring 1 000 designklassiker. Här visas det som var typiskt för sin tid: möbler, industridesign, dräkter, affischer, textilier, keramik, glas och mycket mer.

Plats: Röhsska museet, Vasagatan 39

Gående och cyklister passerar Vasagatan utanför den röda tegelbyggnaden Röhsska museet.

[hr]

Sommarkvällar på Kronhusgården

I sommar är det femårsjubileum av konsertkvällarna på Kronhusgården, mitt i Göteborgs historiska hjärta. Njut av mat och dryck och kolla på olika svenska artister. Sista konserten sker den 6 augusti.

Plats: Café Kronhuset, Postgatan 6

Skylt med texten "Café Kronhuset".

[hr]

Göteborg Film Festival Open Air

Den 21 augusti blir det Göteborg Film Festival Open Air igen. Då slås största bioduken upp på självaste Götaplatsen och det bjuds på gratis utomhusbio tillsammans med Göteborgs kulturkalas. Filmen som visas är festivalens egen publikprisvinnare, den Oscarsvinnande “En runda till”.

Plats: Götaplatsen

Poseidon-statyn och Göteborgs konstmuseum lyser upp vid Götaplatsen.

[hr]

Andas ut i anrik park

Besök den lite dolda Gathenhielmska trädgården vid Stigbergstorget. Den har anor från 1700-talet och under de senaste par åren har den rustats upp för att återfå sin forna glans. Ambitionen har varit att bevara trädgårdens årsringar samtidigt som den ska vara en inspirerande, vacker och rofylld mötesplats för dagens besökare. Trädgården ligger bakom Gathenhielmska Huset som byggdes på 1740-talet och är ett av Göteborgs äldsta hus.

Plats: Gathenhielmska trädgården, Stigbergstorget 7

Utanför Gathenhielmska Huset och Trädgården vid Stigbergstorget.

[hr]

Grejen med Göteborg

Bingolotto, gröna kaniner, miljonprogram eller en halv special? I Stadsmuseets basutställning om 1900-talets Göteborg får du frossa i de mest älskade, ikoniska och uttjatade göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns.

Med utgångspunkt i några av Göteborgs mest ikoniska föremål och byggnader, i sällskap av en kör av röster ur historien, undersöks frågan: vad är egentligen grejen med Göteborg? Spana in pangföremål ur museets samlingar, som den första Volvobilen och en Amerikakoffert som färdats över oceanen. Lyssna till VM-maskotens berättelse inunder den varma pälsdräkten på Friidrotts-VM 1995, och möt göteborgaren Knut som köpte tre liter sprit varje månad under större delen av 1950-talet. Bidra också till humorarkivet med din bästa (eller sämsta) göteborgsvits!

Utställningen öppnade den 4 juni 2021, när Göteborg fyllde 400 år. Det är den sista pusselbiten i utställningsvarvet genom stadens 400-åriga historia, som startar i museets populära 1600-talsutställning “Göteborgs födelse” och slutar i samtiden.

Plats: Göteborgs stadsmuseum, Norra Hamngatan 12

Utsidan av tegelbyggnaden Ostindiska Huset som rymmer Göteborgs stadsmuseum.

[hr]

Sommarkonserter på Villa Belparc

Under sommaren gästas Villa Belparc av Sveriges artistelit i en serie konserter. Från den 29 juli till den 4 september spelar artister som Jill Johnson, Tommy Körberg, Petra Marklund, Lisa Ekdahl, Kaliffa och Eric Gadd.

Plats: Villa Belparc, A O Elliots Väg 10

Människor passerar den gula och funktionalistiska byggnaden Villa Belparc.