Byggnadsvård Hyresgäster Publicerad:

Skolhus från 1800-talet har återfått sitt gamla utseende

Nu har Lindholmens skolhus från 1886 och 1913 renoverats. Se före- och efterbilder.

Lindholmsskolans gamla skolbyggnad framifrån före och efter renovering

Lindholmsskolans gamla skolbyggnad från sidan före och efter renovering

För de flesta är Lindholmsskolan synonym med den ståtliga tegelbyggnaden från 1913 som i folkmun har kallats ”Mjölkflaskan”. Men innan den invigdes bedrevs skolverksamhet i ett mindre trähus strax bredvid. Det byggdes 1886 och här fanns även en tandläkarmottagning. Än i dag används båda byggnaderna som skola.

Under 2018 och 2019 har dessa hus renoverats. På det äldre skolhuset har man tagit färgprover för att få fram vilka kulörer som det har målats i igenom åren. Det har nu lett till att huset har återfått en ursprunglig grönaktig kulör med röda dörrar. Trappräckena har bytts ut mot handsmidda räcken likt originalräckena. Även entrédörren har bytts ut mot en dörr enligt originalutförande. Dessutom har det dränerats runt huset, taket har lagts om och husets sockel och trappor har foglagats. Sedan tidigare har fönstren renoverats.

På tegelbyggnaden från 1913 har originalfönstren renoverats enligt traditionella metoder och fasaderna har fogats om. Dessutom har den gamla väggklockan renoverats och målats om.

Detaljbild med fasadklocka av den nyare skolbyggnaden på Lindholmsskolan

Mer information om Lindholmsskolan!

Fler nyheter!