– Det är så efterlängtat. Det är nästan svårt att beskriva. Anledningen till att vi håller på är ju för att få möta vår publik, säger Carl Harlén på Esperantoscenen.
Under pandemin har teatern som tidigare gick under namnet Teater Uno – liksom andra kulturaktörer – inte kunnat anordna några föreställningar. Men för att hålla sig varma i kläderna har de repeterat regelbundet. Nu kan de återigen ta emot besökare och det är inte bara scenen som de har saknat.
– Vi prioriterar samtalet på Esperantoscenen, för vår publik dröjer sig ofta kvar efter föreställningar. Vi gillar det och det blir en stor kontrast mot hur det är på större teatrar. Det gör att folk trivs hos oss och vill komma tillbaka. Efter en föreställning kan det ta två timmar till innan alla har gått hem, så nu känns det skönt att vi återigen kan få sitta i samma rum och umgås med varandra.
60 miljoner kronor i hyresrabatter
Higab har arbetat aktivt under pandemin med att stötta sina hyresgäster och hitta individuella lösningar. Exempelvis har alla erbjudits anstånd med hyran, omsättningshyror har omvandlats till bashyror och i vissa fall har hyresgäster fått hjälp med att komma ur sina avtal i förtid. Även ärenden till inkasso har stoppats och ingen dröjsmålsränta har debiterats. Under 2020 och 2021 har Higab även beviljat runt 60 miljoner kronor i hyresrabatter, där ena hälften kommer från Higab och andra hälften kommer från statens stödpaket.
– Vi har klarat av den här svåra tiden för att vi har känt att vi har haft stöd från Higab och Göteborgs Stad. Vi upplever att vår verksamhet betyder något och att det är viktigt att vi är kvar i huset, säger Carl Harlén.
En annan verksamhet som nyligen har öppnat igen är Roots Café på Stadsbiblioteket. De har uppmärksammat att flera trogna besökare har börjat hitta tillbaka och de hoppas nu att besökskurvan fortsätter peka uppåt.
– Vi har minskat vår försäljning med cirka 70 procent jämfört med tidigare, så nu är vi glada att få ha öppet igen och det är kul att folk redan har hittat tillbaka till vårt café. Sen får vi invänta och se om de släppta restriktionerna kommer ha någon större effekt på vår verksamhet. Biblioteket var stängt i ett år så folk kan ha ändrat sina vanor, säger Andreas Olsson på Roots Café.
Vad innebär de släppta restriktionerna för er?
– Vi kan bara spekulera, men i vårt fall kan det handla om att äldre människor vågar sig ut mer och därmed kan en stor kundgrupp äntligen komma tillbaka till vårt café.
Även på Bhoga Restaurang på Norra Hamngatan hoppas man nu att livet nu kan återgå till det normala. Kocken Niclas Yngvesson säger att pandemin har varit tuff för restaurangen, men samtidigt lärorik.
– Även om det har gått helt okej att driva en mindre restaurang under pandemin känns det så klart skönt att restriktionerna nu är borta och att vi kan ha alla bord framme i restaurangen. Vi ser positivt på framtiden. Folk vill komma ut, äta god mat och unna sig saker.