Byggnadsvård Publicerad:

Projekt Högvakten nominerat till Årets Bygge 2020

Under tre år genomfördes en av de största grundförstärkningarna i Göteborgs historia i Kvarteret Högvakten. Samtidigt gjordes en ombyggnad för att utveckla husen och öka tillgängligheten. Nu är projektet nominerat till Årets Bygge 2020. Vinnaren koras vid Byggforum på Courtyard by Marriott i Stockholm den 31 mars.

Byggbranschens ledande nyhetstidning Byggindustrin sammanfattar projektet så här i sin nomineringsartikel:

”Totalrenovering och grundförstärkning av ett historiskt kvarter mitt i centrala Göteborg kräver sin planering – men även förmågan att tänka om när det uppstår problem. ”Hade vi inte ändrat pålningsmetoden hade projektet fått svårt att klara budgeten”, säger Svante Thun, projektledare på Higab.

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris och tillkännages av tidningen Byggindustrin. Totalt nomineras 10 projekt som färdigställts under året. Därefter tar juryn vid och utser en vinnare som koras vid Byggforum den 31 mars 2020 på Courtyard by Marriott i Stockholm.

Kvarteret Högvakten ligger vid Gustaf Adolfs Torg och består av de sammanbyggda husen Stadshuset (1759), Börsen (1849), Wenngrenska Huset (1769) och Strömska Huset (1761–1771, nuvarande utseende 1906). Namnet på kvarteret kommer från tiden då Stadshuset och dess föregångare inhyste stadens militära vaktstyrka. Alla byggnaderna utom Strömska Huset är i dag byggnadsminnesförklarade.

Hela nomineringsartikeln!

Information om projekt Högvakten!

Fler nyheter!