Historia Publicerad:

Pressmeddelande: Unikt fynd – 113 år gammal dagbok hittad i Wenngrenska Huset

När paradhusen vid Gustaf Adolfs Torg rustades upp hittades en gammal dagbok under golvbrädorna. Den visade sig ha tillhört Sonja Cramér som bodde i Wenngrenska Huset med sin familj för över 100 år sedan. Nu har boken lämnats över till hennes barnbarn Mathias Cramér – son till den kända koreografen och balettchefen Ivo Cramér som föddes i huset.
Mathias Cramér håller i sin farmors dagbok.

– Jag blev rätt paff när jag fick reda på fyndet som gjorts. Dagboken ger verkligen en unik inblick i min farmors liv som ung kvinna i början av 1900-talet. Nu när jag har läst några sidor känner jag bara att jag vill läsa mera, säger Mathias Cramér.

Detektivarbete

Allt började med att Kvarteret Högvakten – som består av Stadshuset, Börsen, Strömska Huset och Wenngrenska Huset – skulle grundförstärkas och rustas upp av Higab. Under golvbrädorna i det sistnämnda huset hittades en dammig men välbevarad dagbok som var döpt till ”Mina tankars bok”. Anteckningarna var gjorda mellan 1906–1908 av en person vid namn Sonja. I övrigt fanns inte många ledtrådar att gå på. Men när det så småningom, efter gedigen research och djupdykning i historiska texter och släktforskningssidor, framkom att den kända koreografen och balettchefen Ivo Cramér hade fötts i Wenngrenska Huset och hans mamma hette Sonja fanns det inga tvivel vem dagboken hade tillhört. Slutligen hittade man en hemsida om släkten Cramér där det fanns en bild på Sonja från året hon skrev sina sista inlägg.

Händer håller i en dagbok där det står "Mina tankars bok".

– Det finns ofta mycket information om äldre hus och dess byggnadshistoria, men sällan någonting om människorna som faktiskt har levt i husen. Därför känns det roligt att vi lyckades hitta dagboken och komma i kontakt med Sonjas barnbarn Mathias som har kunnat berätta om sin farmors tid i Göteborg, säger Svante Thun, projektledare på Higab.

Utvecklade flyget och umgicks med Evert Taube

Boken har lämnats över till Mathias Cramér som även har fått en guidad rundtur i huset där hans farföräldrar och pappa bodde. Troligen var det familjens hemadress från 1916 till 1922. En tid som kantades av stora händelser.

Svante Thun och Martin Lysell på Higab står i Wenngrenska Huset tillsammans med Mathias och Marilyn Cramér.
Mathias Cramér och hans fru Marilyn står i rummet där hans pappa föddes 1921. Det används numera som kontor av stadsledningskontoret.  Till vänster syns Svante Thun och Martin Lysell på Higab.

– Min farfar var bankkamrer och arbetade med Göteborgs jubileumsutställning 1923. Både han och min farmor var också engagerade i flygets utveckling. Hon har berättat för mig om hur hon gick och la ut lakan på åkern för att visa var piloterna skulle landa. Under sin tid i Göteborg umgicks de även med Evert Taube, säger Mathias Cramér.

Men den kanske mest hjärtliga historien är nog att Mathias pappa Ivo Cramér föddes på ett salsbord i huset.

– När han skulle födas ringde de efter familjeläkaren och han råkade vara på en middag. Därför fick han skynda sig iväg till Wenngrenska Huset. Det första min farmor frågade var; ”är det frack eller smoking?”. Då svarade han; ”jag är ledsen fru Cramér, det är bara smoking”.

Se film om dagboken i klippet nedan!

Bild på Sonja med två av sina barn. På bilden syns en play-knapp.

Om Wenngrenska Huset
Wenngrenska Huset är en del av Kvarteret Högvakten och byggdes på 1760-talet efter ritningar av Bengt Wilhelm Carlberg. Det utformades som bostadshus åt Sven Wenngren, rådman och sekreterare i Ostindiska kompaniet. 1820 såldes Wenngrenska Huset till postdirektör Anders Gjers som öppnade ett postkontor i huset och under några år fanns även Riksbanken här. Det såldes senare vidare till Hypoteksföreningen och fick då namnet Hypoteksföreningens hus. 1962 flyttade stadens kommunledning in i huset och det byggnadsminnesförklarades 1973. På uppdrag av kommunstyrelsen har Higab genomfört en omfattande grundförstärkning av Kvarteret Högvakten. Samtidigt har det gjorts en ombyggnad för att utveckla husen och öka tillgängligheten. Projektet blev klart vid årsskiftet 2018/2019.

Utsidan av Kvarteret Högvakten
Kvarteret Högvakten på Gustaf Adolfs Torg. Längst till vänster syns Wenngrenska Huset.

För mer information kontakta:

Svante Thun, projektledare Higab, 031-368 53 42, svante.thun@higab.se

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab