Byggnadsvård Historia Publicerad:

Pressmeddelande: Unik 1800-talskonst hittad i Göteborg

Ett handmålat innertak från 1800-talet skapat av Reinhold Callmander, en av Göteborgs då ledande konstnärer, har hittats i Sahlgrenska Huset vid Stora Hamnkanalen inför fastighetens kommande upprustning.

– Ofta har gamla dekorativa tak målats över, men detta låg gömt ovanför ett nedpendlat modernt tak. Det är ett unikt fynd som nu ska tas fram och restaureras, säger Boel Melin, byggnadsantikvarie på Higab.

Närbilder på en takmålning.

Taket upptäckes under en undersökning av Sahlgrenska Huset och är ovanligt välbevarat. Med största sannolikhet är det skapat av Reinhold Callmander på 1870-talet. Han var en av de ledande konstnärerna i Göteborg på den tiden och skapade vacker konst i andra kända byggnader som Schillerska gymnasiet och Wernerska Villan.

Närbild på en takmålning och dekor.

Vårda och utveckla

Restaureringen av takmålningen är en del av det omfattande arbete där Sahlgrenska Huset ska rustas upp för framtida hyresgäster. Byggnaden som ligger mellan Göteborgs stadsmuseum och Tyska kyrkan har genomgått stora förändringar sedan det byggdes 1753.

Framsidan av Sahlgrenska Huset där även Stora Hamnkanalen syns.

– Planen är att återställa delar av rumsindelningen och interiören. Entréhallens och trapphusets väggar ska återfå sin ursprungliga färgsättning och det ska även göras fler färgundersökningar för att hitta tidigare kulörer och andra historiska spår, säger Boel Melin.

Förutom innertaket har även en fin naturstentrappa med tillhörande rött kalkstensgolv upptäckts. Troligtvis är den från den större ombyggnaden som utfördes runt 1909.

Upprustningen av Sahlgrenska Huset beräknas att starta under 2022.

För mer information kontakta:

Boel Melin, byggnadsantikvarie Higab, 031-368 53 03, boel.melin@higab.se

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab

Om Sahlgrenska Huset

Sahlgrenska Huset byggdes 1753 och ritades av stadsingenjören Bengt Wilhelm Carlberg. Det är ett praktexempel på en köpmannabostad från 1700-talet. Den person som gjorde huset känt var Jacob och Birgitta Sahlgrens barnbarn Gustav Sparre. Han var en stor konstsamlare och när han tog över huset på 1770-talet placerade han sin dyrbara konstsamling här. Den bestod bland annat av målningar av Rembrandt, Correggio och Rubens och fanns då att beskåda i huvudvåningens paradrum. Det är efter Gustav Sparre våningen fått sitt namn, Sparreska våningen. När huset fick ny ägare på 1870-talet inreddes det tidsmässigt med stuckdekor och målningar av konstnären Reinhold Callmander.

1905 togs Sahlgrenska huset över av Göteborgs Stad. Mellan 1969–1974 återställdes 1700-talsinredningen i paradrummen. Dessa interiörer är de enda i sitt slag i Göteborg. Sahlgrenska Huset är byggnadsminnesförklarat sedan 1968.