Hållbarhet Stadsutveckling Publicerad:

Pressmeddelande: Ny gård för biologisk mångfald på Härlanda Park

Nu ska Härlanda fängelses gamla rastgård förvandlas till ett paradis för bin, fjärilar och andra pollinatörer. Hållbarhetssatsningen görs för att skapa en levande kulturmiljö och ge besökare en möjlighet att lära sig mer om biologisk mångfald.

Välkommen till pressvisning på Härlanda Park den 5 maj kl 10-12. Mer information i slutet av texten.

– 2022 startade vi ett pilotprojekt med Stadskupan där en bikupa med 50 000 bin sattes upp på platsen. Nu tar vi nästa steg och utvecklar hela gården med fokus på ekologisk hållbarhet och social inkludering där vi även samarbetar med Vägen ut!, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab.

Arbetet snart klart

Under 90 år användes gården som rastplats för fångarna på Härlanda fängelse. Efter att anläggningen omvandlades till Härlanda Park med kulturhus, öppen förskola och kontor har gården både varit en grönyta och en liljegård med konstverk. Nu görs den om till en biologisk mångfaldsgård som ska gynna pollinatörer. Jord, sandbäddar och bryn är redan på plats och den här veckan genomförs alla planteringar av plantor, blommor och träd.

– På fredag den 5 maj görs den sista planteringen, så inom kort kommer det vara en blomstrande gård med pollineringsvänliga växter, insektshotell, sandbäddar och bryn, säger Malin Goldkuhl, vd och biodlare på Stadskupan.

En lugn och inspirerande plats

Den nya gården kommer vara en lugn och grön plats där besökare kan varva ner och samtidigt ta del av inspirationsmaterial om biologisk mångfald. Själva utformningen har gjorts av arkitekten Ylva Freudendahl Bernquist och den tidigare stadsträdgårdsmästaren Ole Andersson. Satsningen – som är ett samarbete mellan fastighetsägaren Higab, Stadskupan och det sociala kooperativet Vägen ut! – kommer pågå i tre år och utvärderas årligen.

Pressvisning
På plats finns Stadskupan, Higab, Vägen ut! och arkitekten Ylva Freudendahl Bernquist.

Tid: Fredag 5 maj kl 10-12
Plats: Gården på Härlanda Park (ingång från parkeringen vid Kålltorpsgatan)

Fika kommer att serveras.

För mer information kontakta:

Cina Gasparini, utvecklare kulturmiljöer Higab, cina.gasparini@higab.se, tel 031-368 53 92

Malin Goldkuhl, vd och biodlare Stadskupan, malin@stadskupan.se, 0708-447 761

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab