Byggnadsvård Hyresgäster Stadsutveckling Publicerad:

Pressmeddelande: Nu startar ombyggnaden av Stadsteatern

Nu har Higab tecknat avtal med Veidekke Entreprenad AB som entreprenör till ombyggnaden av Göteborgs Stadsteater. Arbetet startar i mitten av maj och beräknas vara färdigt våren 2021. När teatern öppnar igen kommer den ha en helt ny tredje scen med foajé, restaurang och bar.

Framsidan av Stadsteatern vid Götaplatsen

– Det är både en utmaning och ett jätteroligt jobb att vara med att utveckla husen runt Götaplatsen och nu har turen kommit till Stadsteatern. Tillsammans med Veidekke som entreprenör är jag övertygad om att vi kommer lyckas genomföra ombyggnaden på ett framgångsrikt och varsamt sätt, säger Louise Martinsson, projektledare på Higab.

Stadsteatern vill uppdatera den vackra teaterbyggnaden för bättre möjligheter att utveckla verksamhet och möta dagens publik och Higab har som fastighetsägare fått i uppdrag att genomföra ombyggnaden. Det omfattande arbetet genomförs under 2020 och 2021 och innebär att teatern kommer få en tredje scen i källaren för mindre uppsättningar. Här kommer det byggas en ny restaurang, foajé, artistfoajé, sidoscen och toaletter. Det tillkommer även en ny bar och nya barfunktioner i huset. Samtidigt sker renovering av fasader, avloppsstammar och ytskikt i trapphus och loger. Under projektet kommer en översyn av tillgängligheten att göras.

Utförandeentreprenör i projektet är Veidekke och de etablerar på plats den här veckan. Arbetet beräknas starta i mitten av maj. Med tanke på att Göteborgs Stadsteater har stora kulturhistoriska värden och är byggnadsminnesförklarat har antikvarisk expertis anlitats och arbetet kommer att utföras med stor varsamhet. Det innebär att kassahallen återfår sin ursprungliga form och att al fresco-målningen av Tor Bjurström restaureras. Dessutom kommer en numera dold sidentapet i guld att lyftas fram i den nya baren.

– Samtidigt som vi anpassar Stadsteatern för framtiden vill vi förstärka och synliggöra husets kulturhistoriska värden. Efter ombyggnaden kommer besökare att kunna ta del av dessa skatter, säger Louise Martinsson.

Under ombyggnaden genomför Göteborgs Stadsteater föreställningar på platser som Kronhuset, Backa Teater, Angereds Teater och Gothenburg Film Studios. Mer information finns på stadsteatern.goteborg.se

För mer information kontakta:

Louise Martinsson, projektledare Higab, 031-368 53 16, louise.martinsson@higab.se

Bilder på Stadsteatern

Fler nyheter!