Hyresgäster Publicerad:

Nu sjösätts nytt hyreskoncept i Kronhuset

Flexibla kontrakt utan långa avtalstider. Det är något som kulturutövare i Göteborg har efterfrågat för att skapa en mer behovsanpassad marknad för ateljéer och lokaler.
- Vi förstår att ett alternativ till traditionell månadshyra kan behövas. Vi har nu anpassat Göteborgs bäst bevarade 1600-talshus till en samlingspunkt för arbete inom kreativa näringar. Kronhuset står redo för fler att använda, säger Claes Boman, affärsutvecklare på Higab.
Kronhuset i september 2022.

Kronhuset är ett av Göteborgs äldsta hus och har varit scen för såväl utropandet av Karl XI till kung år 1660 som klassiska konserter, men också fungerat som magasin, gudstjänstlokal och museum. Det senaste året har Higab utvecklat konceptet Bagih, där det kommunala bolaget tänker tvärtom och skapar ett komplement till sitt ordinarie erbjudande.

– Det finns kulturverksamheter som inte har möjlighet att hyra en lokal med ett traditionellt hyresavtal. För den målgruppen är det viktigt att vi ser nya lösningar. Genom att dela ytor och kringfunktioner får vi ner kostnaderna, ger fler tillgång till fantastiska hus såsom Kronhuset och skapar dessutom mötesplatser där nya kreativa samarbeten kan födas, säger Claes Boman.

Claes Boman och Axel Frändemark i den så kallade foajén, en av många samarbetsytor i Kronhuset.

Ett år av utveckling

Sedan beskedet gavs att Kronhuset skulle utvecklas till en kreativ arena för drygt ett år sedan har Higab anpassat huset och småskaligt testat att erbjuda kontors- och evenemangsytor. Säkerheten, inomhusmiljön och ytorna har också anpassats för att kunna ta emot fler människor och nu är konceptet redo att växlas upp.

Kronhuset har bara varit tillgängligt för göteborgarna under särskilda arrangemang, och då endast Rikssalen i entréplanet. Med Bagih erbjuds arbets- och produktionsplatser i större delen av huset till dem som inte vill eller kan hyra egna lokaler. En plats där man på ett enkelt sätt får tillgång till ytor som passar för arbete, möten, upplevelser och events.

Gemensam arbetskultur

För att kunna använda Kronhuset som arbetsplats behöver man bli medlem i Bagih. Medlemskapet ger tillgång till husets olika våningar och utrymmen. Förutom mer givna inslag som kök, matplats och toaletter finns gemensamma ytor där långbord samsas med soffor och fåtöljer, men också enskilda arbetsplatser och stora och små mötesrum. Som arbetsplats får lokalerna betraktas som tämligen unika. Överallt samsas man med historien och med husets gamla takbjälkar, golvbrädor och detaljer.

Konferensutrymme på tredje våningen i Kronhuset.

– Vi vill stötta lokala kreatörer i deras profession och ser framför oss medlemmar med skilda kompetenser. Det är när människor med olika bakgrund träffas som man tänker nytt och gör bra saker tillsammans. Vi öppnar upp för medlemmarna att bygga en gemensam kultur här, säger Claes Boman.

Viktig framtida kulturscen

Förutom att erbjuda unika arbetsplatser kommer Kronhuset öppna upp för fler events, både i Rikssalen och på övriga plan. Under våren och sommaren har huset stått värd för evenemang som jazzkonsert, skivmässa, fotoutställning, Kammarkörens sommarkonsert och loppis. Kalendern för hösten börjar fyllas på med spännande aktiviteter.

Ingång till foajén, en yta som är möjlig att hyra för vissa typer av arrangemang.

– Målet är att kunna erbjuda göteborgarna en bättre kulturell scen, säger Axel Frändemark, studiosamordnare på Bagih. Vi vill inte konkurrera med stadens arrangörer och driver därför inga egna events. Däremot tar vi initiativ till, och möjliggör evenemang i huset. Vi vill kunna erbjuda vitt skilda upplevelser och dessutom säkerställa att allt håller en hög nivå, fortsätter han.

Rikssalen, där de flesta stora events i Kronhuset arrangeras.

– Vår vision är att det ska bli en självklarhet för både göteborgare och inresta att alltid kolla vad som är på gång här. Kronhuset ska fyllas med liv, säger Claes Boman.

För mer information kontakta:

Claes Boman, affärsutvecklare, claes.boman@higab.se, 031-368 53 07

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab

Vill du bli medlem i Bagih Kronhuset? Eller vill du arrangera, alternativt ta del av, ett event här? Läs mer på bagih.se.

Satsningen är en del av Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program.