Byggnadsvård Publicerad:

Pressmeddelande: Kulturhuset Bergsjön kan vinna uppmärksammat pris

Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön har nominerats till det prestigefyllda Svenska Ljuspriset för sin innemiljö. Vinnaren koras den 6 september.
Foto: Kristian Schling

– Vi är väldigt stolta över bygget av kulturhuset och det här är ett kvitto på att vi har skapat en välkomnande, varm och trygg miljö. När byggnaden tog form var belysningsfrågan särskilt viktig för oss och det har präglat projektet ner på detaljnivå, säger Christian Motter, projektledare på Higab.

Ett av Higabs jubileumsprojekt

Svenska Ljuspriset delas ut årligen till byggprojekt där ljus och belysning används på ett speciellt fint sätt för att lyfta miljön och arkitekturen. Av årets nominerade är fyra uttagna i exteriörklassen och fem i interiörklassen. En av dem är Kulturhuset Bergsjön som invigdes på Rymdtorget 2022.

Insidan av Kulturhuset Bergsjön. Foto: Kristian Schling

Byggnaden är ett av Higabs tre jubileumsprojekt, som är en del av firandet av Göteborgs 400-årsjubileum. Här har Bergsjöns bibliotek flyttat in och som besökare kan du även ta del av sagorum, ateljéer, keramik- och musiksstudios och en scen för musik, dans och teater. Centralt för alla delar av huset är belysningen och i byggprojektet har Higab samarbetat med Sweco Architects.

– Det har varit fokus på att skapa stämningsfulla och ombonade rum. Vi har gjort studiebesök, workshops och lyssnat in vilka behov verksamheten har. Ljuskällorna är taktfullt utplacerade där de behövs och gör skillnad, vilket sparar energi och går i linje med ambitionen att skapa en inlevelsefull miljö, säger Jonas Ek, ljusdesigner på Sweco Architects.

Lampor lyser i sagorummet. Foto: Kristian Schling

Tävlar mot andra Göteborgsprojekt

De senaste vinnarna i interiörklassen är Kungliga Vetenskapsakademin och Östermalms saluhall. I år tävlar Kulturhuset Bergsjön mot andra Göteborgsprojekt som Moreno Pizza på Stigbergstorget och Scandic Göteborg Central samt Stockholmsprojekt som Drottning Silvias Konsertsal och Space. Tävlingsarrangörer är de tre belysningssällskapen i Sverige: Svenska Belysningssällskapet, Sydljus och Västljus i samarbete med tidningen Ljuskultur.

Vinnaren utses i samband med Ljusdagen på Münchenbryggeriet i Stockholm den 6 september.

För mer information kontakta:

Christian Motter, projektledare Higab, christian.motter@higab.se, tel 031-368 53 48

Jonas Ek, ljusdesigner Sweco Architects, jonas.ek@sweco.se, tel 0703-48 18 06

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab