Event Publicerad:

Upplevelser i advent: Kronhusjul får fyra teman

I år firas julen in på fyra olika sätt i Kronhuset. I stället för en traditionell julmarknad kommer olika värdar bjuda in till varsin adventshelg med skilda innehåll. Det blir allt från julpyssel till secondhandförsäljning och juläventyr med dans och musik.
– Göteborgarna kommer likt tidigare år kunna köpa hantverksjulklappar på Kronhusgården, men vi adderar nya upplevelser varje advent, säger Claes Boman, affärsutvecklare för Bagih Kronhuset.
Stenlagd juldekorerad gård i skymningen.

Under veckorna före jul har det under många år varit en traditionell julmarknad i Kronhuset som komplement till hantverkarna i Kronhusbodarna. I år har Higab genom sitt lokalkoncept Bagih testat att göra annorlunda och bjudit in Stadsmissionens Second Hand, Hemslöjdskonsulterna Konst & Slöjd Västra Götalandsregionen, Svenska Balettskolan och Konstkåren HDK-Valand att stå värdar för varsin helg i december.
– Julmarknaden är ett jättefint inslag men det finns många liknande marknader i och runt Göteborg. Därför prövar vi att låta andra aktörer vara med och skapa julstämning inne i Kronhuset på nya sätt, säger Claes Boman.

Bagih, som är Higabs nya lokalkoncept för flexibla lokaler för kreativa näringar, sjösattes i våras. Tanken är att Kronhuset ska vara en mötesplats för kreativa samarbeten där aktörer som inte kan eller vill hyra en egen lokal ska kunna få tillgång till ytor för arbete, möten och events vid behov utan långa hyreskontrakt. Att låta olika verksamheter stå för innehållet i årets Kronhusjul passar väl in i detta.

Hållbarhet och juläventyr

De fyra värdarna har olika program, men hållbarhet och återbruk är ett gemensamt tema. Bland annat kommer både Stadsmissionen och Hemslöjdskonsulenterna ha secondhandförsäljning. Stadsmissionen kommer även ha ett ”Svinn-café” med räddade råvaror och remake med textil och snickeri.
När Svenska Balettskolan intar Kronhuset blir det juläventyr för stora och små med luciatåg, dans och musik. Och sista helgen kommer studenterna vid HDK-Valand ha julmarknad med sina unika alster.
– Det fina med det nya konceptet är att besökarna kan komma tillbaka flera helger och uppleva nya saker varje gång. Och hantverkarna i Kronhusbodarna har öppet alla dagar under Kronhusjul så det blir härlig julstämning runt hela Kronhusgården från advent till jul, säger Claes Boman.

Kronhusjul pågår mellan 26 november och 23 december. Hela programmet och öppettider finns på Kronhuset.se

För mer information kontakta:

Claes Boman, affärsutvecklare Higab (Bagih), claes.boman@higab.se, tel 031-368 53 07

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab