Organisation Publicerad:

Pressmeddelande: Higab köper Hotell Liseberg Heden och Elyseum

Efter beslut i Higabs styrelse är det nu klart att Higab köper Hotell Liseberg Heden och Elyseum.
Exteriörbilder på den rosa träbyggnaden Hotell Liseberg Heden och det före detta elverket Elyseum
Foto: Liseberg och Higab

– Som fastighetsbolag ska vi bidra till Göteborgs utveckling och ta hand om stadens kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Därför passar fastigheterna väl in i vårt bestånd. Hotell Liseberg Heden är en strategiskt viktig plats och Elyseum är med sin vackra utformning och sitt museum en viktig del av Göteborgs historia, säger Stefan Lundqvist, vice vd på Higab.

Redan 2014 fick Liseberg AB i uppdrag av kommunstyrelsen att sälja Hotell Liseberg Heden för att frigöra medel till bygget av det nya tematiserade familjehotellet. Under förra året föreslogs att Higab skulle överta hotellet för att fastigheten med sitt strategiska läge ska finnas kvar inom Göteborgs Stad. Den 23 januari i år godkändes förslaget av kommunfullmäktige och nu har även Higabs styrelse sagt ja.

– Higab äger i dagsläget flera hotell, så det blir en naturlig del av vår förvaltning. Hotellverksamheten kommer inte att påverkas, säger Stefan Lundqvist.

Långsiktigt förvaltningsuppdrag

Förutom köpet av Hotell Liseberg Heden har Higabs styrelse godkänt förslaget att köpa det före detta elverket, Elyseum, vid Gamla Ullevi. Huset är ritat av Hans Hedlund som även ligger bakom ritningarna till bland annat Stora Saluhallen och Allégården. Elyseum byggdes 1908 och ägs av Göteborg Energi som har ett energimuseum i ena delen av huset, medan andra delen hyrs av STF Centrum som bedriver kommunal skolverksamhet. Beslutet att sälja fastigheten handlar om att Göteborg Energi inte har som kärnverksamhet att äga och förvalta fastigheter. Att ta hand om kulturhistoriskt värdefulla byggnader ligger däremot i linje med Higabs långsiktiga förvaltningsuppdrag.

Övertagandet av Elyseum beräknas ske den 1 december 2020 och av Hotell Liseberg Heden den 1 april 2021.

För mer information kontakta:

Stefan Lundqvist, vice vd Higab, 031-368 53 39, stefan.lundqvist@higab.se

Fler nyheter!