Organisation Publicerad:

Pressmeddelande: Higab har köpt Hagabion

Sedan månadsskiftet är Higab ny ägare till Viktoriahuset där Hagabion ligger.

– Ett av våra viktigaste uppdrag är att vårda stadens kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Därför är det med största respekt och varsamhet som vi nu tar hand om denna ikoniska byggnad, säger Per-Henrik Hartmann, vd på Higab

Uteservering med människor utanför Hagabion
Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co

2014 beslutade kommunfullmäktige att flera kultur- och föreningsfastigheter hos fastighetskontoret skulle tas över av Higab, då de passar bättre in i bolagets bestånd. Sedan dess har byggnader som Hildedals Gård och Torpet Klara fått Higab som ägare. Den 17 december 2020 gav Higabs styrelse sitt godkännande och den 1 april i år bytte Hagabion (fastighet Olivedal 1:1) ägare. Köpesumman landade på 23,6 miljoner kronor.

– Som kommunalt fastighetsbolag ska vi tillhandahålla lokaler för mindre verksamheter och föreningar, samtidigt som vi arbetar för att skapa levande och öppna hus för göteborgarna. Det är parametrar som Hagabion uppfyller mer än väl. Dessutom ligger fastigheten nära andra av våra byggnader, vilket gör Higab till en viktig aktör i utvecklingen av området framåt.

Fortsatta hyresgäster

Hagabion på Linnégatan 21 byggdes 1875–1877 efter ritningar av Bror Viktor Adler. Under cirka 100 år användes huset som skola, men numera är det mer känt för sin biograf, restaurang och sina ideella föreningar. Att Higab är ny ägare av Hagabion innebär inte några förändringar för de nuvarande hyresgästerna, som behåller gällande avtal och lokalytor.

För mer information kontakta:
Per-Henrik Hartmann, vd Higab, 031-368 53 24, per-henrik.hartmann@higab.se

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab

Fler nyheter!