Samarbeten Publicerad:

Pressmeddelande: Carmen Olsson tilldelas Göteborgs Danspris 2019

Under en ceremoni i Sockerbruket fick koreografen och dansaren Carmen Olsson ta emot Göteborgs Danspris. Prisutdelningen ägde rum på Kulturarvsdagen, Riksantikvarie-ämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet.
Pressbild på Carmen Olsson som gör danspose mot vägg
Foto: zeppaart.com

Göteborgs Danspris instiftades 2015 av Higab och 3:e Våningen på initiativ av koreografen Gun Lund och ges till någon som verkat eller gjort sig bemärkt inom dansens område – antingen som dansare, koreograf eller konstnärlig ledare med särskilt intresse för rumsliga förhållanden. Under söndagens kulturarvsdag i Sockerbruket delades priset på 50 000 kronor ut för andra gången och vinnare blev koreografen och dansaren Carmen Olsson.

Motiveringen löd:

”Carmen Olsson är koreograf och dansare med en särskild blick för landskapets arkitektur. Med utgångspunkt i japansk danstradition framför hon konst med ett utmejslat rörelsespråk. Ensam eller tillsammans med andra konstnärer skapar hon verk där kropp, plats och riktning utgör grund för gestaltning av såväl yttre som inre mänskliga rum”.

– För mig är det speciellt viktigt att vi uppmärksammar mogna konstnärskap och konstnärer med konsekvent uttryck och uthållighet. Att Higab väljer att se det immateriella i dans-konsten och premiera detta gör mig både glad och tacksam. Det stärker konstens legitimitet som en omistlig del av det mänskliga uttrycket säger Gun Lund konstnärlig ledare för E=mc2 Danskonst och 3.e Våningen

– Med priset vill Higab också visa på att Sockerbruket med sina unika lokaler och en intressant blandning av verksamheter utgör grogrund för givande samarbeten och att kulturmiljön stärker sin identitet som kreativt centrum, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab.

För mer information kontakta:

3:e Våningen
Gun Lund, 070-694 82 17
Lars Persson, 070-660 2338, e-post lars@3vaningen.se

Higab
Cina Gasparini, 031-368 53 92, e-post cina.gasparini@higab.se

Fler nyheter!