Byggnadsvård Stadsutveckling Publicerad:

Pressmeddelande: Billdals Gård rustas upp

Nu påbörjas arbetet med att rusta upp insidan av den vackra mangårdsbyggnaden på Billdals Gård. Sedan tidigare har det gjorts en omfattande upprustning av husets utsida och snart fortsätter arbetet med källarplanet och första våningen. Målet är bevara huset för framtiden och öppna upp det för göteborgarna.

Baksidan av Billdals Gård med grönområde runt omkring

– Vi är väldigt stolta att kunna utveckla Billdals Gård och på så sätt skapa ett nytt besöksmål där vi ger göteborgarna möjlighet att komma till en unik byggnad, säger Fredrik Davidsson, chef investeringsprojekt/tidiga skeden på Higab.

Billdals Gård byggdes på 1860-talet som sommarbostad åt grosshandlaren och kommunpolitikerna James R Dickson. Gården har därefter ägts av andra kända göteborgare som Charles Felix Lindbergh och Gustaf Werner. Arkitekturen är starkt inspirerad av nyrenässansen och mycket av den ursprungliga interiören finns kvar.

För att bevara huset för framtiden har Higab genomfört en upprustning av exteriören. Nu fortsätter arbetet invändigt med att rusta upp källarplanet och första våningen. Ambitionen är att levandegöra och öppna upp Billdals Gård för göteborgarna. Under arbetets gång kommer det att ges möjlighet att besöka en av salarna på första våningen. Här kommer Higab att berätta om byggnadsvårdsarbetet och vad det innebär att restaurera och rusta upp ett kulturhistoriskt intressant och värdefullt hus som Billdals Gård.

– Genom en mindre utställning i huset kommer besökare kunna ta del av hur arbetet ska gå till. De kommer att få se rummen i befintligt skick, vilket kommer att ha en pedagogisk poäng, eftersom skador och slitage tillåter dig att se hur ytskikten är uppbyggda. Vi kommer att spara och laga i största möjliga mån med traditionella material och hantverk. Det här kommer att bli spännande och lärorikt för alla inblandande, säger Boel Melin, byggnadsantikvarie på Higab.

Äldre bevarat trapphus inuti Billdals Gård

Utställningen var tänkt att öppna 1 maj men på grund av rådande situation kring Covid-19 har Higab valt att avvakta. Förhoppningen är att kunna öppna längre fram i år. Tills vidare kan besökare i parken glädja sig åt att kunna köpa fika på plats. Higab har tecknat ett avtal med grannen Billdals Ridklubb om att starta ett sommarcafé i parken utanför huset med premiär 1 maj. Försäljningen sker från en cafévagn och besökare kommer att kunna välja godsaker från ett cafésortiment med bland annat hembakade bullar.

– Billdals Gård är en fantastisk plats som nu får nytt liv. Vi är glada att få vara en del av det och skapa en mötesplats för stora och små i vårt sommarcafé, säger Susanna Granerfeldt, ansvarig på Billdals Ridklubb.

Caféet och möbleringen på uteserveringen kommer att anpassas i enlighet med myndigheternas rekommendationer om avstånd.

För mer information kontakta:

Fredrik Davidsson, chef investeringsprojekt/tidiga skeden, 031-368 53 32, fredrik.davidsson@higab.se

Boel Melin, byggnadsantikvarie Higab, 031-368 53 03, boel.melin@higab.se

Bildmaterial

Bilder på Billdals Gård

Fler nyheter!