Byggnadsvård Samarbeten Publicerad:

Pressmeddelande: Barken Viking återvänder till Göteborg

Snart planeras Barken Viking återvända uppfräschad till Göteborg efter en dryg månad på Falkvarv i Falkenberg.

Entrén till Barken Viking lyser upp under natten.

Det 115 år gamla fartyget Barken Viking har på varvet fått undermasterna blästrade och målade och ny teknik har installerats. När det gäller målning av botten och skrov har det kalla vädret varit en utmaning, vilket kastade om planeringen.

– Eftersom bottenfärgen klarar ner till tio minusgrader och temperaturen understeg det när vi låg i dockan så fick Barken Viking tillfälligt dockas ur. Därför ändrade vi på turordningen i arbetet. Medan fartyget låg vid kajen genomfördes andra åtgärder, säger Karin Lottkärr, projektledare på Higab.

Att fartyget bogserats till Falkenberg beror på att Falkvarv har en tillräckligt stor docka som klarar Vikings proportioner.

Flytande avgångstid

Den 23 februari dockades Viking i igen för målning av botten och skrov. Det betyder att det snart är dags för fartyget att återvända till Göteborg. Den 8 mars är det beräknat att Barken Viking ska lämna Falkenberg. Datumet kan dock komma att ändras, då väder och vind spelar in.

– Det är skönt att det är lite mildare väder och vi ser fram emot resan tillbaka till Göteborg.

Higabs projektledare Karin Lottkärr framför Barken Viking.

Innan fartyget återvänder till Lilla Bommen kommer det först att lägga till i Frihamnen för att riggas upp igen med nymålade rår och masttoppar. Arbetet väntas ta ett par veckor.

Varvsbesöket är en del av en omfattande renovering som påbörjades 2019. Den 115 år gamla fyrmastaren får ett helt nytt trädäck och färdigställandet av det kommer pågå fram till sommaren. Även trä- och ståldetaljerna har återfått sin forna glans.

Vill du hålla dig uppdaterad om Barken Viking och eventuella ändringar kring avresetiden? Besök higab.se/projekt-barken-viking. Vi informerar även i våra sociala kanaler: Facebook, LinkedIn och Instagram.

För mer information kontakta:
Karin Lottkärr, projektledare Higab, 031-368 53 09, karin.lottkarr@higab.se

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab

Fler nyheter!