Projekt Publicerad:

Pressinbjudan: Arkitekttävling för Göteborgs konstmuseum avgjord

Vi välkomnar media att närvara när vinnaren offentliggörs den 25 mars. Det vinnande arkitektteamet presenterar då sitt förslag till gestaltning av den kommande tillbyggnaden av Göteborgs konstmuseum.
Kvällsbild på upplyst byggnad med statyn Poseidon i förgrunden.

Tid och plats: 25 mars kl 10.00 på Göteborgs konstmuseum
Anmälan: senast 22 mars, se kontaktuppgifter längre ner

Tävlingen inleddes 2022 och nu är det äntligen dags att avslöja vilket arkitektteam som kommer stå bakom den kommande om- och tillbyggnaden av Göteborgs konstmuseum.

Efter tillkännagivandet kommer vinnarna presentera sitt förslag varpå det ges möjlighet att intervjua dem och andra nyckelpersoner i det stora om- och tillbyggnadsprojektet som av kulturförvaltningen beskrivs som ”århundradets konsthändelse i Göteborg”.

På plats träffar ni förutom vinnarna:
Fredrik Davidsson, tävlingsjuryns ordförande
Per-Henrik Hartmann, vd för fastighetsägaren Higab
Anna Rosengren, kulturförvaltningens direktör
Patrik Steorn, chef Göteborgs konstmuseum
Kajsa Wide, projektledare Tidiga skeden Higab och samordnare av arkitekttävlingen

Pressbilder på förslaget kommer att kunna laddas ner efter tillkännagivandet på mynewsdesk.com/se/higab

För mer information om tillkännagivandet och anmälan (senast 22/3) kontakta: Hedvig Ahlstrand, kommunikationsstrateg Higab, hedvig.ahlstrand@higab.se, tel 031-368 53 76

Om arkitekttävlingen

  • Göteborgs konstmuseum, byggt 1923, är i behov av en om- och tillbyggnad för att kunna fortsätta hålla samma höga kvalitet och erbjuda besökarna större ytor för utställningar och aktiviteter.
  • 2021 tog kommunfullmäktige beslut om projektet, som bland annat omfattar högre tillgänglighet, bättre klimat och säkerhet, och förbättrade ytor för samlingar och besökare.
  • Den nya tillbyggnaden, som kommer att uppföras på baksidan, innebär att museet får betydligt större ytor för konst i världsklass.
  • Tävlingen har genomförts i två steg. Efter prekvalificeringen 2022 fick ett antal team möjlighet att utarbeta varsitt förslag. Av dessa valdes tre förslag ut till steg 2 där de fick vidareutvecklas.
  • Det vinnande förslaget kommer att bearbetas och utvecklas vidare under vår och höst 2024.
  • Juryn har bestått av representanter för Higab, kulturförvaltningen/Göteborgs konstmuseum, stadsbyggnadsförvaltningen samt sakkunniga från Sveriges Arkitekter.