Event Hyresgäster Publicerad:

Nya kulturhuset invigs 17 augusti

Bergsjöborna har väntat otåligt och nu är det klart att invigningen blir 17 augusti. Alla göteborgare hälsas varmt välkomna att upptäcka stadens nya kulturhus och prova ateljéerna, keramikstudion och musikstudion, eller läsa en bok i bibliotekets sagorum.
Husfasad i glas med entré

–  Det känns jätteroligt att lämna över huset till kulturförvaltningen. Bygget har gått enligt tidsplan och nu ska det fyllas med innehåll, säger Higabs projektledare Christian Motter.

Lokala grupper hade i flera år drivit frågan om ett kulturhus i Bergsjön när kommunfullmäktige tog beslut i slutet av 2013. Higab fick uppdraget att bygga huset vid Rymdtorget och efter en arkitekttävling utsågs Sweco Architects förslag Kulturkorgen till vinnare.

2020 sattes spaden i jorden och visionerna förvandlades efter hand till ett färdigt hus. Med sina nästan 3 000 kvadratmeter rymmer Kulturhuset Bergsjön ateljéer för barn och vuxna, keramikstudio, musikstudio, café, evenemangssal och scener för musik, dans och teater. Bergsjöns bibliotek flyttar in i kulturhuset och blir en integrerad del och kulturhuset kommer att ha öppet alla dagar i veckan.

– Genom kulturhuset vill jag att fler ska få ta del av kulturupplevelser och bli inspirerade till eget skapande. Jag hoppas att kulturhuset bidrar till att Bergsjön blir en hembygd att vara ännu mer stolt över, säger Emma Makkonen, enhetschef på Kulturhuset Bergsjön.

Stort rum med färgglada bokhyllor
Rum med många lysande lampor i taket och en stor trappa
Det blivande barnbiblioteket med sitt sagorum

–  Det har varit ett väldigt spännande byggprojekt och extra roligt med det positiva engagemanget i närområdet. Vi tycker att huset passar fint ihop med övrig arkitektur runt Rymdtorget och tror det kommer blir en naturlig mötesplats, säger Christian Motter.

Det sista som kvarstår för Higabs del är att komplettera entréfasaden med ribbor av cederträ. Park- och naturförvaltningen kommer sedan iordningställa området runt kulturhuset.

Engagemanget från lokalsamhället har fortsatt hela vägen och idag är det föreningen Navet i Bergsjön som, i väntan på invigningen, samordnar kulturaktiviteter med koppling till kulturhuset. Bland annat samarbetar de med Higab kring projektet ”Kulturstråket”, som uppmärksammar kultur och arkitektur i Bergsjön, vägen till det färdiga kulturhuset både bildligt och bokstavligt längs med stråket mellan spårvagnshållplatsen och byggnaden. Kulturhuset är ett av Higabs tre jubileumsprojekt, som är en del av firandet av Göteborgs 400-årsjubileum.

På invigningsdagen 17 augusti öppnar dörrarna för alla intresserade göteborgare klockan 13. Det blir bland annat musikuppträdanden av bland andra operasångerskan Negar Zarassi, som själv gått i skolan i Bergsjön, och Safoura Safavi, gratis workshopar och möjlighet att prova ateljéer, musik- och keramikstudiorna samt sagostund i barnbibliotekets sagorum.

Innergård med trägradänger och odlingslådor
Atriet eller innergården erbjuder trevliga platser att hänga på. I fyrkanten i stenläggningen kommer ett konstverk installeras.
Stor sal med stolar i ena änden
Samlingssalen med teleskopgradänger som kan dras fram vid exempelvis framträdanden

Kulturförvaltningens pressmeddelande om kulturhuset

Mer information om invigningen