Byggnadsvård Historia Samarbeten Publicerad:

Ny tidskapsel muras in på Sjöfartsmuseet

I våras hittades ett inmurat paket från 1931 under om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet Akvariet. Nu muras ett nytt paket in med hälsningar från elever i klass 2C på Hagenskolan.
Byggnadsritningar, en historisk skrift och sex dagstidningar från 1931.
Innehållet i paketet från 1931.

Ett snörat paket med brunt omslagspapper. Det var det som hittades inkilat i ett hålrum mellan två tegelväggar när rivningsarbeten på Sjöfartsmuseet Akvariet genomfördes i våras, som en del av Higabs om- och tillbyggnadsprojekt.

– Inuti paketet fanns fem Göteborgstidningar från februari 1931, byggnadsritningar och en skrift om museets tillkomst. Det visade sig att det hade placerats där som en hälsning från dem som byggde museet, säger Henrik Witt, projektledare på Higab.

Elever hälsar till framtiden

Paketet lämnades till Sjöfartsmuseet och kort därefter föddes idén att det skulle muras in ett nytt paket med en hälsning till framtiden. Det ledde till att Eva-Maria Königsson, lärare på Hagenskolan, hörde av sig för att berätta att hennes elever i klass 2C hade jobbat med temat ”Förr och nu” och lärt sig mer om Göteborg för 100 år sedan. Hon undrade om de kunde de få vara med och lämna egna spår till framtiden. En del av innehållet som nu placeras i den nya tidskapseln kommer därför att komma från eleverna på Hagenskolan.

Teckning från skolbarn.
”Hemma hos mig”, elev i 2C på Hagenskolan berättar om sin vardag. Foto: Eva-Marie Königsson

– Det som oftast är allra roligast med historia är när människor ur det förflutna berättar själva, i text eller bild, om sitt liv och sin tid. Eleverna kommer att skicka med sina tankar och berättelser om hur det är att vara barn idag, säger Karl Hellervik, intendent pedagogik, Sjöfartsmuseet Akvariet, i ett pressmeddelande.

Dagens tidning

Tidskapseln kommer även att innehålla beskrivningar av museet efter ombyggnaden och Göteborgstidningar från den aktuella dagen då paketet muras in.

Om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet Akvariet har pågått sedan januari 2020. Det innebär att museet kommer få ett nytt större akvarium, en ny entré, större grönytor och bättre tillgänglighet. Arbetet beräknas vara klart i början av 2022 och museet öppnar igen 2022.

Fler nyheter!