Byggnadsvård Hyresgäster Publicerad:

Nu installeras Konserthusets nya orgel

2021 beräknas Konserthusets nya orgel att tas i bruk. I förra veckan anlände en långtradare med delar från orgelbyggarfirman Rieger Orgelbau i Österrike och fram till månadsskiftet augusti/september genomförs den första installationen.
Två män bär in delar av orgeln i Konserthuset
Foto: Jon Liinason

I januari 2018 blev det klart att Konserthuset vid Götaplatsen skulle få en ny platsbyggd orgel. Den befintliga orgeln från 1937 har troligen aldrig fungerat tillfredsställande, då storlek och utformning inte är anpassade för rummet. Detta ledde till att en förstudie genomfördes under ledning av orgelprofessor Hans Davidsson, konstnärlig ledare vid Göteborgs Internationella Orgelakademi (GIOA), på uppdrag av fastighetsägaren Higab i samarbete med Göteborgs Symfoniker. Resultatet blev ett förordande av byte till ny orgel anpassad till konserthus.

Den nya orgeln byggs av Rieger Orgelbau i Österrike och har nu börjat installeras i utrymmet bakom podiet i Konserthuset. I förra veckan anlände en långtradare från Österrike fullpackad med delar till orgelhuset, som bär upp orgelns alla huvudsakliga delar. Med i lastbilen fanns också drygt hälften av orgelns innandöme – fläktar och bälgverk som förser orgeln med luft och väderlådor där många av de över 9 000 orgelpiporna kommer att stå placerade bakom orkestern på scen. Men också orgelns allra största baspipor i trä som var och en väger över 200 kg.

Installationen pågår fram till månadsskiftet augusti/september och del två genomförs nästa år. 2021 beräknas orgeln att tas i bruk.

Tvådelad bild som visar dels stommen för den nya orgeln, dels när delar lyfts på plats
Foto: Andreas Aschl och Jon Liinason

Higabs pressmeddelande om orgeln!

Fler nyheter!