Event Hållbarhet Publicerad:

Missa inte årets stadsodlingssafari

Vill du lära dig mer om stadsodling och hur du kan bidra till en mer hållbar stad? Den 25 och 26 september är det dags för årets stadsodlingssafari som gör nedslag vid Musikens Hus, Slakthuset och Kvibergs Kaserner.
Stadsodling utanför Musikens Hus.
Stadsodling vid Musikens Hus.

Som en del av Grow Gothenburg och Göteborgs 400-årsjubileum driver Higab ett pilotprojekt för att testa stadsnära odling vid tre olika fastigheter – Musikens Hus, Slakthuset och Kvibergs Kaserner. Dessa platser kan du nu besöka när The Foodprint LAB kör sin årliga stadsodlingssafari i samarbete med Higab. Ta chansen att träffa odlarna, höra deras historier och lära dig om stadsodlingens stora möjligheter och hur de kan bidra till en mer hållbar stad.

Safarin kommer äga rum under två dagar – lördagen den 25 september och söndagen den 26 september kl 12-16. Sista anmälningsdag är 22 september och du väljer själv vilken dag du vill delta. Läs mer på thefoodprintlab.com

Om odlingsplatserna

I Slakthuset har det skapats en köksträdgård med sittplatser och trästaket. Odlingen går under namnet Slaktarens trädgård och drivs av en förening. Här kan den som vill köpa grönsaker på plats.

Vid det tidigare militärmuseet i Kviberg har platsen utformats för att smälta in i den kulturhistoriska miljön. Odlingslotterna sköts av en förening och stadsbönder som driver företag på plats där man säljer både grönsakskassar till privatpersoner och levererar till restauranger i Göteborg.

På baksidan av Musikens Hus finns en grön oas med flyttbara odlingslådor, sittplatser och ett trädäck. Odlingen drivs som en tillsammansodling där medlemmarna delar på både arbete och skörd. Många bor eller arbetar i området och ambitionen är att samverka för att skapa en mötesplats, inspirera andra och arrangera events. Detta är även en del i Musikens Hus satsning på ett grönt kulturhus, där man även har anlagt solceller på taket och laddstolpar för elbilar.

Odlingsplatserna har utformats i samarbete med The Foodprint LAB som är ett team av arkitekter och stadsplanerare. De har utfört platsanalyser och därefter designat stadsodlingarna särskilt efter varje fastighet.

Fler nyheter!