1912–1913 skickades botanikern Thorild Wulff till Kina för att samla in konstföremål för Röhsska museets räkning. Bland de föremål som Wulff skickade hem till Sverige fanns två väktarlejon från Ming-perioden. Sedan många år står de inne på museet och utanför entrén har istället två kopior vaktat huset. I samband med Röhsska museets renovering rasade en byggnadsställning och ett av lejonen skadades. Då kopiorna – som var cirka 40 år gamla – också var slitna togs beslutet att tillverka två nya väktarlejon.
Nu kan du beskåda de nya lejonen. Under torsdagen den 12 september anlände de äntligen till Röhsska museet. De är handhuggna i vit bohusgranit med traditionella metoder där varenda punkt på förlagorna har förts över på de nya stenblocken. Arbetet har utförts av bildhuggaren Aiman Esber på AB Stenkonservering i Väst och det tog tre månader per väktarlejon.
– Det har varit mitt livsprojekt, jag har haft svårt att gå hem när arbetsdagen varit slut, säger Aiman Esber.
– Det mest imponerande är han har jobbat med traditionella metoder som delvis går tillbaka flera generationer. Det vill säga helt mekaniskt för hand. Det var tur att skadan skedde nu när vi hade tillgång till Aiman, säger Stefan Holmgren på AB Stenkonservering i Väst.