Hyresgäster Publicerad:

Läxhjälp och språkcafé på Mariagården

Förra sommaren öppnade Verket, Centrums nya mötesplats för unga och seniorer, på Mariagården. Under våren bjuder man in till läxhjälp och kompis-/språkcafé varje måndag och tisdag.

På Mariagården vid Stampen ligger Verket, en plats för engagemang, kreativitet och sociala möten för unga och seniorer. Under hela vårterminen är alla välkomna hit för att få läxhjälp av personal och ta del av verksamhetens kompis-/språkcafé. Det bjuds även på fika.

Upplägget är följande:

Måndagar: Läxhjälp, 16.30-18.30, kompis-/språkcafé, 18.30-19.30

Tisdagar: Läxhjälp, 16.30-19.30

Plats: Lilla Stampgatan 1A

Gavel på Mariagården

Den 25 juni 2018 öppnade Verket upp sin verksamhet på Mariagården. Husets historia sträcker sig tillbaka till 1726 då Göteborgs Stad inrättade ett fattighus här. I närheten låg flera andra sociala inrättningar – stadens barnhus, Willinska fattigfriskolan och Tukt- och spinnhuset. Huset fick sitt nuvarande utseende 1767 då det byggdes om och till efter ritningar av stadsarkitekt Bengt Wilhelm Carlberg. Det är ett av få bevarade exempel på den typ av stora hus som var vanliga innanför vallgraven på 1700-talet.

Mariagården användes som fattighus fram till 1892. I början av 1900-talet användes huset under en period som vilohem för lungsjuka. 1928 flyttade Göteborgs Dispensär in och det är under namnet Dispensären många äldre göteborgare känner byggnaden. Mariagården byggnadsminnesförklarades 1968 och fick sitt nuvarande namn när Domkyrkoförsamlingen flyttade in på 1970-talet.

Fler nyheter!