Byggnadsvård Event Publicerad:

Kungligt besök när Konserthusets nya orgel invigs

Den 15 oktober kommer det svenska kungaparet till Göteborgs Konserthus för att delta i invigningen av den nya pampiga orgeln. Under tre år har bygget av det skräddarsydda instrumentet med över 9 000 pipor pågått. 
Kvinna står vid orgelbord och orgel.
Foto: Ola Kjelbye

– Ett av Higabs viktigaste uppdrag är att vårda och utveckla stadens kulturbyggnader. Vi är stolta och glada över att ha medverkat till att Göteborgs Konserthus har fått en ny orgel i världsklass, säger Per-Henrik Hartmann, vd på Higab.

Efter invigningsceremonin den 15 oktober där Konung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia deltar kommer det bjudas på ett brett program i Konserthuset under tio dagar framåt. Det blir internationella solister, orgelkonsert med orkester, uruppföranden och ett unikt orgelmaraton med musiker från alla kommuner i Västra Götaland. Om du inte skulle lyckas få en biljett kan du följa alltsammans på GSOplay.

Det svenska kungaparet sitter i en soffa med sin hund.
Foto: Sara Friberg, Kungl. Hovstaterna

Det var 2018 som det blev klart att Konserthuset skulle få en ny platsbyggd orgel och att den skulle finansieras av Higab. Den tidigare orgeln från 1937 hade aldrig fungerat som den skulle, då storleken och utformningen inte var anpassade för rummet. Uppdraget att bygga det nya instrumentet med över 9 000 pipor gick till den klassiska orgelbyggarfirman Rieger Orgelbau som grundades 1845.

Närbild på pipor i en orgel.
Foto: Ola Kjelbye

I tre år har installationsarbetet pågått i Konserthuset där de största baspiporna var och en väger över 200 kg. Den mest omfattande delen har varit injusteringen av orgeln där varje pipa har justerats för att ge optimal tonstyrka och klangfärg.

– Nu, efter 86 år, har specialistkunskap och ny teknik gjort att de ursprungliga visionerna från 1935 kunnat förverkligas så att vi äntligen fått en konserthusorgel som kan infria allt ett konserthus, en symfoniorkester och en publik kan önska sig, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker.

– Det känns fantastiskt att Göteborgs Konserthus äntligen har fått en orgel som är anpassad efter byggnaden. Jag är övertygad om att den kommer skänka stor glädje till Göteborg och alla besökare, säger Per-Henrik Hartmann.

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs Symfoniker, Higab, Rieger Orgelbau och Göteborgs internationella orgelakademi med Hans Davidsson som projektledare.

Fler nyheter!