1893 fick Pripps och Lyckholms bryggerier i Göteborg konkurrens av det nybyggda bryggeriet Kronan på Karl Johansgatan. Anläggningen omfattade flera byggnader med olika funktioner. Den än idag bevarade huvudbyggnaden gavs en påkostad exteriör gestaltning och utformades enligt tidens ideal i en medeltidsinspirerad stil med inslag av torn, trappstegsgavlar och hörnkedjor.
Efter att bryggeriet lades ned 1917 har byggnaden haft ett flertal funktioner, bland annat låg Majornas polisstation här 1925-1966.
Nu ska den 130-åriga fastigheten säkras för framtiden genom en grundförstärkning som görs för att förebygga sättningsskador. De planerade åtgärderna kommer innebära ingrepp i stommen i form av pålning genom väggar och grundmurar.
Byggnaden har ett högt kulturhistoriskt värde och är ett tydligt exempel på en bryggeribyggnad från en expansiv period inom svensk bryggerinäring. Exteriören är relativt välbevarad och speglar tidens arkitektoniska ideal. Det är därför avgörande med antikvarisk kompetens och hela projektet genomförs i samråd med byggnadsantikvarie för att minimera ingreppen.
– Vi kommer visa stor hänsyn till husets stomme, fasadtegel och originalmaterial säger Francisco Ormazabal, projektledare på Higab.
Arbetet beräknas pågå till april 2023.
Byggnadens historia
Huvudbyggnaden uppfördes som brygghus för Bryggeri AB Kronan år 1892 efter ritningar av Johan Emil Billing. Bryggeriet hade bildats år 1891 av bland andra ingenjör Henrik Pripp, sonson till J A Pripp. Avsikten var att tillverka öl och andra maltdrycker samt kolsyrade drycker. Anläggningen omfattade mälteri, bryggeri, maskinhus, lagerkällare och trapphus. Här fanns också arbetarbostäder och stallbyggnader. Vid sekelskiftet var 150 personer verksamma vid bryggeriet som bryggde över 50 000 liter pilsner, lagerdricka och bayerskt öl per år.
Bryggeriet lades ned 1917, då också fastigheten vid Karl Johansgatan såldes till Göteborgs Livsmedelsnämnd för lagring av livsmedel i samband med första världskriget. Åren 1925–1966 låg Majornas polisstation i de gamla bryggerilokalerna – häktescellerna finns kvar än idag.
I andra delar av byggnaden hade Systembolaget lager. Lokalerna har också använts för verkstäder, småindustri och bibliotek. Efter en omfattande miljöanpassning och renovering av lokalerna under åren 1999–2001 används huset idag som kontor.