Göteborgs konserthus byggdes 1935 efter ritningar av Nils Einar Eriksson och är i dag en av funktionalismens främsta verk. Det byggnadsminnesförklarade huset är en betydelsefull del av Götaplatsens inramning och karaktär, men efter 85 år är den vackra marmorfasaden i stort behov av en varsam renovering. Marmorskivorna har blivit smutsade och har därför rengjorts av stenkonservator. Ett par skivor har även spruckit och hamnat ur läge. För att ersätta de trasiga marmorskivorna har ett stort arbete lagts ner för att hitta skivor som smälter in med den äldre marmorn. Marmor har stora variationer i struktur och kulör, vilket har lett till ett utmanande arbete.
– Konserthusets fasad består av Gropptorpsmarmor, en stentyp som inte längre går att få tag på eftersom stenbrottet i Sörmland lades ner för 50 år sedan. Men i stenbrottet i Kolmården lyckades vi hitta marmor som liknande originalet. För att den nya stenen ska överstämma med konserthusets äldre stenar ska den först sågas i verkstad och sedan bearbetas på plats för att få rätt struktur, säger Thomas Ratell, projektledare på Higab.
Urvalet av marmor gjordes i samverkan med stenhuggare, stenkonservator och byggnadsantikvarie.
Utöver renoveringen av Konserthusets marmorfasad genomförs varsam en renovering av balkongen, trappan, trappräckena, skärmtaket och burspråket.
Arbetet beräknas vara klart senare i höst/vinter.