Event Publicerad:

Kliv in i Göteborgarnas vardagsrum!

2-18 juni blir Kronhuset hela Göteborgs vardagsrum. Fem göteborgare från olika delar av staden har lånat ut sina vardagsrum som återskapas i Rikssalen. En levande utställning som du som besökare både kan uppleva och vara en del av genom att hänga, umgås och ta del av scenprogrammet med inslag som interaktiv teater, filmquiz och cirkusskola.

I mars gick Higab ut och efterlyste göteborgare som ville dela med sig av sina vardagsrum. Tanken var att genom olika människor från olika delar av staden ge en bild av Göteborg idag. Nu har fem personer valts ut vars vardagsrum fungerat som förlagor till utställningen som byggs upp i Kronhuset. En levande installation där det är meningen att besökarna ska interagera och påverka. Här kan du fritt vandra runt, sitta ner i vardagsrummen, umgås med andra och tillsammans ta del av scenprogrammet.
– Det blir ett superbrett program då vi har olika Göteborgsbaserade organisationer och företag som värdar de olika dagarna, bland annat Hasselbladsstiftelsen, Reningsborg och Improverket. Det kommer finnas aktiviteter för alla åldrar och smaker – gaming, körsång, föredrag och dans till exempel, säger Cina Gasparini, utvecklare kulturmiljöer på Higab.

Från byggnadsvård till rymdteleskop och interaktiv teater

Först ut som värdar på fredag 2 juni är stadsfastighetskontoret som tillsammans med bland andra Institutionen för Kulturvård vid Göteborgs Universitet, Svenska byggnadsvårdsföreningen och föreningen Fasad har ett program med byggnadskultur och återbruk i centrum. Här kan du till exempel få höra Ulla Skoog spana om hur dagens hus mår om 400 år.

Den 7 juni står fotografikonsten i fokus när Hasselbladsstiftelsen ansvarar för programmet. Då kan du få prova Hasselbladskameror, ta del av historiska Göteborgsfotografier, få ditt porträtt taget med en 200 år gammal fotografisk teknik och lära dig om hur universum visualiserats genom teleskop och kameror.

Aktiviteter för flera generationer

14 juni är första sommarlovsdagen för många barn och ungdomar i Göteborg och då bjuder socialförvaltning Centrum och AgeCap på generationsöverskridande aktiviteter i Kronhuset. Det blir bland annat musik med Bosnia Express och möjlighet att prova på cirkusskola, capoeira, Qigong och Lunchbeat eller lyssna på sagor och spela brädspel i vardagsrummen.
– Ta med barn, barnbarn, mamma eller farfar och testa nya saker och ha kul tillsammans, tipsar Cina Gasparini.

Utmana morfar på brädspel i Kronhuset!

16-17 juni tar filmen över Kronhuset när Higab står för aktiviteterna på scenen under temat ”Film i Göteborgarnas hus” för att lyfta att många av bolaget hus är populära miljöer i olika filmproduktioner och tv-serier. Bland programpunkterna finns ett filmquiz och visning av Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg. Du kommer även kunna lyssna till spännande människor inom filmbranschen som berättar om vilka yrken som finns inom filmen, hur man letar lämpliga miljöer, hur en casting går till med mera.

Alla programpunkter är kostnadsfria men till några kan behövas föranmälan/biljett då antalet platser är begränsade.

Hela scenprogrammet finns i stadens jubileumskalender.

Mer om Göteborgarnas vardagsrum

Göteborgarnas vardagsrum i Kronhuset är en del av Prototyp Göteborg där stadens offentliga rum blir utställningsarena under firandet av 400-årjubileet 2023. Higab står bakom arrangemanget tillsammans med andra idégivare som tagit sikte på 400-årsjubileet.