Projekt Publicerad:

Pressmeddelande: Hur mycket tål arenan? – Ullevis bärlinor skickas på labb

Snålblåst, regn och hoppande konsertbesökare. De 28 bärlinorna som håller uppe läktartaket på Ullevi har klarat trycket och varit trogna följeslagare sedan arenan invigdes. Nu görs fysiska tester för att bedöma deras livslängd.
– Ullevi är en modern Göteborgsklassiker som vi årligen vårdar och utvecklar. Två av bärlinorna har nu bytts ut och kommer att skickas i väg på labb. Där kommer de att dras till sin bristningsgräns för att bedöma hållfastheten, säger Johan Lindblad, projektledare på Higab.
Här pågår arbetet med bärlinorna på Ullevi. Foto: Johan Lindblad

Ullevi är en av Sveriges mest kända arenor och sedan den invigdes 1958 har utseendet präglats av den vågiga formen, de två pylonerna och de 28 bärlinorna som håller uppe en del av läktartaket. Nu – efter snart 66 år i tjänst – görs en omfattande undersökning av bärlinorna i förebyggande syfte. För att möjliggöra det har två av linorna bytts ut, vilket krävde skräddarsydda detaljer och avancerad tillfällig stöttning. De demonterade linorna kommer inom kort att skickas till forskningsinstitutet RISE för testning.

– Projektet började med att vi vid en besiktning noterade vissa tecken på slitage. Därför utvecklades en datamodell av Ullevis tak som baserades på originalritningar och ritningar från 1980-talet. Då kunde vi analysera hållfasthet och belastningseffekter. Därefter kompletterar vi med ett antal fysiska tester för att få ett så bra och tillförlitligt beslutsunderlag som möjligt.

Testresultat under våren

För att bedöma linornas styrka dras de till sin bristningsgräns. Även fästena kapas i flera delar för att se om det finns någon korrosion eller annan påverkan. Det är första gången den här typen av tester genomförs. Tidigare har det gjorts röntgenundersökningar och regelbundna besiktningar av linorna. I mars kommer alla tester att vara genomförda.

– Förr eller senare kommer alla bärlinor att bytas och sannolikt byter vi så många som möjligt vid samma tillfälle, då det är ett omfattande projekt. Det kommer att anpassas efter verksamheten på Ullevi. Planeringen för detta kommer att baseras på de kommande testresultaten, säger Johan Lindblad.

Innan bärlinorna skickas iväg så undersöktes de på plats av entreprenören Dekra. De genomförde magnetröntgen, magnetpulverprovning och mätning av godstjocklek. Foto: Dekra

För mer information kontakta:

Johan Lindblad, projektledare, johan.lindblad@higab.se, tel 031-368 53 34

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab