Hållbarhet Publicerad:

Higab satsar på solceller

Som en del av Higabs nya hållbarhetsstrategi genomförs nu ett solcellsprojekt i Gårda.

– Den el vi kommer spara motsvarar driften av 6 normalvillor eller 58 lägenheter, säger Robert Schwartze, driftchef på Higab.

Utsikt från tak på Åvägen 17 mot Ullevi och Burgårdsparken.

Under sommaren pågår arbetet med att installera en ny solcellsanläggning på Åvägen 17 i Gårda. Solelen som produceras kommer att användas till kylmaskiner och laddstolpar på gårdsparkeringen och enligt den kalkyl som är gjord kommer det att spara 120 000 kronor per år. Satsningen är en del av Higabs nya hållbarhetsstrategi som innebär att bolaget ska agera för hållbarhet inom allt man gör.

– 2020 valde vi ut tio områden inom hållbarhet för att påverka och göra skillnad. Att satsa på förnybar energi som solceller är en viktig pusselbit för att ytterligare minska vår energianvändning och göra en insats för klimatet.

492 solpaneler kommer att placeras på husen längs Åvägen, Tomtegatan och Fabriksgatan. I samband med detta genomförs även arbeten för att förstärka taken.

Utsikt från tak på Åvägen 17 mot andra nybyggnationer i Gårda.

Det var under 2020 som Higab påbörjade ett målmedvetet arbete för att minska den totala energianvändningen i bolagets fastigheter. Det slutade med att det skedde en minskning med 5,1 procent under året, vilket var 1,1 procent bättre än det uppsatta målet. Årets mål är att sänka energianvändningen med 3 procent.

– Vi har hittills sparat 6,5 procent jämfört med förra året. Dock kan pandemin ha påverkat en del. Vi kommer att följa det här noga när samhället förhoppningsvis öppnar upp igen till hösten.

Higabs hållbarhetsstrategi bygger på Göteborgs stads program för en jämlik stad, näringslivsstrategiska programmet och Göteborgs stads miljö- och klimatprogram.

I fastigheten på Åvägen 17 finns flera mindre företag, ett gymnasium, park- och naturförvaltningen och de kommunala bolagen Higab och Göteborgs Stads Parkering. Här låg ursprungligen Göteborgs Kamgarnsspinneri som etablerades 1896 av affärsmännen Gustaf Werner och Wilhelm Carlström.

Fler nyheter!